NAC Breda - sc Heerenveen
29 april, 14:30 uur
Koop nu kaarten »
Ga mee en moedig ons aan!
×

Feansjop

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Historie

Van Athleta naar Spartaan naar VV Heerenveen

De club sc Heerenveen ontstond in 1920 onder de naam Athleta; in het seizoen 1921-1922 werd dit veranderd in Spartaan. Dit duurde niet lang, in oktober 1922 kreeg de club de naam
v.v. Heerenveen, deze naam werd door de Nederlandse Voetbal Bond gegeven. Waarom dit gebeurde, is nog steeds onduidelijk.

De grote kampioensploeg

Tijdens en na de Duitse bezetting won Heerenveen negen keer de Noordelijke titel, waarvan zes keer op rij. Het succes was vooral te danken aan Abe Lenstra. Helaas werd het landelijke kampioenschap nooit gewonnen.

Historie - Foto 1
Einde van een tijdperk

Begin vijftiger jaren werden de sportieve successen minder.
Heerenveen kwam in de tweede divisie terecht, maar in 1960 promoveerde Heerenveen, ten koste van Limburger Roda Sport, naar de eerste divisie.

Magere jaren zestig

In de jaren zestig waren de resultaten van Heerenveen niet goed, waardoor het steeds slechter ging met de club. In 1967 besloot de plaatselijke bevolking te helpen, Aktie ’67, door op alle mogelijke manieren geld in te zamelen om het betaald voetbal in Heerenveen te houden. De prestaties verbeterden en in 1970 werd het kampioenschap behaald, waarna Heerenveen promoveerde naar de eerste divisie.

Degelijke middenmoter

Heerenveen was in de jaren zeventig een degelijke middenmoter en promoveerde twee keer bijna naar de Eredivisie. Helaas ging het financieel niet goed, waardoor in 1977 werd besloten het betaalde en amateurvoetbal te splitsen. De profs gingen verder onder de naam sc Heerenveen.

Succes in de nacompetitie

Trainer Henk van Brussel zorgde voor sportieve successen. In de seizoenen 1980/1981 en 1981/1982 behaalde sc Heerenveen zelfs de nacompetitie, maar de promotie werd niet gehaald.

Riemer van der Velde brent ommekeer

Sportief ging het weer goed, maar financieel ging het nog niet zo goed. Bakkeveenster zakenman Riemer van der Velde werd voorzitter en onder zijn leiding werden de professionalisering op gang gebracht en de schulden verkleind. De club staat er nu bekend om het financieel goed voor elkaar te hebben.

Onder andere door Riemer van der Velde’s aanpak is sc Heerenveen uitgegroeid tot een vaste waarde in het Nederlandse betaalde voetbal. Het aanstellen van Foppe de Haan bleek een succes te zijn, al leek dat in het begin niet zo.

Historie - Foto 2
Al vele jaren Europees voetbal

Intertoto Cup
In 1995 deed de club voor het eerst mee aan de Intertoto Cup. sc Heerenveen bereikte de kwartfinale, maar werd uitgeschakeld door het Franse Bordeaux. In 1999 bereikte het team de halve finale van de Intertoto Cup (tegen West Ham United) en in 2003 zelfs de finale (Villareal). Helaas werd beide keren verloren en werd het hoofdtoernooi van de Uefa Cup niet bereikt.

Uefa Cup (Europa Cup 2)
In het seizoen 1997-1998 plaatste sc Heerenveen zich voor het eerst voor de Europa Cup 2.
Op 17 september 1998 kwam Amica Wronki (Polen) op bezoek. Twee keer werd gewonnen (3-1 en 0-1), maar in de tweede ronde was Varteks Varazdin helaas te sterk.

Sinds 2004 speelt sc Heerenveen elk seizoen in de Uefa Cup, in 2004 en 2005 werd zelfs ‘overwinterd’. Voor seizoen 2009-2010 heeft de ploeg zich rechtstreeks geplaatst voor de opvolger van de Uefa Cup: de Europa League.

Champions League
In het seizoen 1999/2000 werd sc Heerenveen, onder leiding van Foppe de Haan, tweede in de competitie. sc Heerenveen had zich hierdoor rechtstreeks geplaatst voor de Champions League.

Er werd één keer gewonnen en één keer gelijk gespeeld.