sc Heerenveen Vrouwen stunt tegen Ajax in het Abe Lenstra stadion

02 april 2024 09:02

sc Heerenveen Vrouwen zorgde zondagmiddag voor een stunt in de Eredivisie. De ploeg van Hans Schrijver won met 2-1 van regerend landskampioen Ajax. Waar voormalig Heerenveenspeelster Tiny Hoekstra de Amsterdammers in de eerste helft op voorsprong zetten, werd die stand na de pauze omgedraaid door treffers van Janneke Ennema en Lyanne Iedema.

DSC 8943

Ennema kreeg in de veertiende minuut de eerste grote kans van de wedstrijd. De spits werd in de diepte gestuurd en liep Sherida Spitse eruit, maar kon daarna niet raak schieten. Toch bleek het een beproefd recept, dat vooral in de tweede helft nog een aantal keer ingezet werd. Voor de pauze had de thuisploeg buiten de eerste mogelijkheid weinig te vertellen. Danique Noordman schoot op de paal en Romée Leuchter kopte een paar minuten later op de lat.

Na een klein halfuur lukte het de bezoekers wel om het overwicht om te zetten in een voorsprong. Tiny Hoekstra, die een verleden heeft bij de Friese club, zorgde voor het doelpunt. Vlak voor de pauze leek Leuchter de marge te verdubbelen, maar de vlag ging omhoog wegens buitenspel. Daardoor was de marge maar één doelpunt en mocht de thuisploeg blijven hopen op een ommekeer. Waar Ennema in minuut 50 een kans miste, was het twee minuten later wel raak voor de spits, die door Iedema in de diepte werd gestuurd. Ze schoof de bal langs keepster Regina van Eijk.

Waar Iedema bij de gelijkmaker de assist gaf, schoot ze zelf de winnende goal tegen de touwen. Jet van Beijeren gaf een goede pass en de aanvalster bleef rustig voor het doel: 2-1. Ajax ging op jacht naar de gelijkmaker in het laatste halfuur. Hoekstra kwam het dichtst bij een doelpunt. Haar kopbal, na een voorzet van Noordman, werd door Merel Bormans van de lijn gehaald. Daardoor bleven de punten in het Abe Lenstra stadion en is Heerenveen van de laatste plaats af.