NAC Breda - sc Heerenveen
29 april, 14:30 uur
Koop nu kaarten »
Ga mee en moedig ons aan!
×

Feansjop

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Dost voegt zich in illuster gezelschap

Gepubliceerd op 30 april 2012 10:05
Dost voegt zich in illuster gezelschap

Bas Dost is dit seizoen op schot, dat kan niemand zijn ontgaan. De spits van SC Heerenveen was zaterdag in Almelo met twee treffers opnieuw belangrijk. Dost heeft ondertussen al dertig maal gescoord en voegt zich daarmee in een select gezelschap van Nederlandse doelpuntenmachines.

Met dertig treffers kan Bas Dost de topscorertitel in de Eredivisie bijna niet meer ontgaan. Alleen Luuk de Jong van FC Twente en Malki van Roda JC vormen nog een kleine bedreiging voor de aanvalsleider van sc Heerenveen, maar of zij het met nog twee duels te gaan het ‘gat’ van zeven treffers kunnen slechten, lijkt niet aannemelijk.

Bas Dost is de dertiende Nederlandse speler sinds de start van de Eredivisie in 1956 die het aantal van dertig doelpunten in een seizoen bereikt. Klaas-Jan Huntelaar was in de jaargang 2007/08 de laatste speler die dit kunstje wist te flikken (33 goals voor Ajax).

Het Nederlands record (en tevens Eredivisierecord) staat nog altijd op naam van voormalig PSV'er Coen Dillen, die in de eerste editie van de Eredivisie meteen 43 doelpunten liet aantekenen.

Opvallend is dat Bas Dost vaker in uitwedstrijden wist te scoren dan in het eigen Abe Lenstra stadion. Hij maakte liefst negentien van zijn dertig doelpunten buiten Friesland. In de laatste 25 seizoenen van de Eredivisie maakte geen enkele speler in één jaargang zoveel doelpunten op vreemde bodem.

De spits van sc Heerenveen was negen maal goed voor een openingstreffer. Hij scoorde zeventien maal met zijn rechtervoet, knalde en tikte vier met links binnen en was negen maal met het hoofd trefzeker. Bas Dost was goed voor drie hattricks, thuis tegen ADO Den Haag, uit bij NEC en in Rotterdam tegen Excelsior. In dat duel scoorde Dost maar liefst vijf maal.

Inclusief zijn goals in het bekertoernooi (zes) staat de teller voor Dost in dit seizoen nu op 36 treffers. Dat is er nog maar eentje minder dan het clubrecord van Afonso Alves uit het seizoen 2006-2007.

Europees gezien is de doelpuntenproductie van Dost eveneens opzienbarend. Alleen Ronaldo (Real Madrid), Messi (Barcelona) en Yilmaz (Trabzanspor) wisten dit seizoen vaker dan dertig keer te scoren.

Bron: VI.nl