Heracles Almelo - sc Heerenveen
01 april, 14:30 uur
Koop nu kaarten »
Ga mee en moedig ons aan!
×

Feansjop

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

ADO Den Haag - sc Heerenveen

Datum: 21 januari 2011 Competitie: Eredivisie
Aanvang: 20:45 uur Toeschouwers: 11000
Locatie: ADO Den Haag-stadion Scheidsrechter: Richard Liesveld
Plaats: Den Haag

Ron Jans: ‘Het staat er goed op’

sc Heerenveen hervat vrijdagavond de competitie met een uitduel tegen ADO Den Haag. Ron Jans kent geen personele problemen bij de start van de tweede seizoenshelft. ,,Het staat er gewoon goed op,’’ aldus de trainer die zijn spelers vanochtend goed en bevlogen zag trainen.

Ron Jans wil in Den Haag een goede start van de tweede helft van het seizoen maken.
Ron Jans wil in Den Haag een goede start van de tweede helft van het seizoen maken.

sc Heerenveen sloot de eerste helft van de competitie af met uitstekende overwinningen op FC Twente (6-2) en De Graafschap (4-0). Dankzij beide zeges kreeg de Friese club de top vijf van de eredivisie weer in zicht. Het is nu tijd voor de volgende stap. Om de komende maanden een rol van betekenis te kunnen spelen in de eredivisie, moet sc Heerenveen vormbehoud tonen.

,,We willen de opgaande lijn doortrekken,’’ aldus Ron Jans. Dat sc Heerenveen in de aanloop naar de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag in eigen stadion een 1-2 oefennederlaag opliep tegen Excelsior, zegt de trainer weinig. ,,Dat blijft vriendschappelijk voetbal. Bovendien vind ik dat we de eerste helft tegen Excelsior uitstekend hebben gevoetbald.’’

De selectie werkte vanochtend onder een heerlijk zonnetje een relaxte training af. De wijze waarop er getraind werd, bood Jans vertrouwen. ,,Het staat er goed op.’’ Jans wil dat zijn ploeg zich in Den Haag laat gelden, vooral ook om de uitbalans op te krikken. ,,We hebben uit goed gespeeld, maar slechts een keer gewonnen. We moeten het nu maar laten zien, maar ADO zal natuurlijk andere plannen hebben.’’

Ron Jans rekent in het Kyocera stadion in Den Haag op een lastige avond. De ploeg van trainer John van den Brom mag gerust de verrassing van het seizoen worden genoemd. ADO Den Haag, dat afgelopen seizoen met dertig punten maar net boven de degradatiestreep eindigde, heeft nu na negentien wedstrijden al 29 punten verzameld en kijkt vooral naar boven.

Mika Vayrynen in Portugal in actie tegen FC Utrecht. De Fin behoort  vrijdag  vermoedelijk weer tot de basiself van sc Heerenveen.
Mika Vayrynen in Portugal in actie tegen FC Utrecht. De Fin behoort vrijdag vermoedelijk weer tot de basiself van sc Heerenveen.

,,ADO heeft van alle ploegen de meeste progressie geboekt,’’ complimenteert Ron Jans de komende tegenstander. ,,Van den Brom heeft voor een frisse wind gezorgd. Met Bulikyn, Kubik, Radosavljevic en Verhoek, die een uitstekende eerste helft van het seizoen achter de rug heeft, staat er een elftal. Bovendien is er een goede sfeer in het stadion. Het wordt geen makkelijke avond. ADO zal vanaf de eerste minuut het initiatief willen nemen, maar dat willen wij ook.’’

sc Heerenveen moet bij de les zijn. In ieder geval beter dan bij de start van de tweede helft tegen Excelsior, toen de gasten uit Rotterdam naar een 1-2 zege counterden. Jans kent de makke van zijn elftal. ,,Dat zit een beetje in de aard van de persoonlijkheden. Als het goed gaat zakt de concentratie soms weg. Daar staat tegenover dat wanneer we achter komen, de ploeg uitstekend reageert. Je weet nooit of de momenten tegen Excelsior een les zijn geweest, maar aan de manier van trainen heb ik een goed gevoel overgehouden.’’

Ron Jans maakte vanochtend geen opstelling bekend. Verrassingen zal de basiself waarschijnlijk niet opleveren. De trainer beschikt over een vrijwel fitte selectie en daarom lijkt het aannemelijk dat Jans met dezelfde elf spelers start die ook voor de winterstop de voorkeur kregen.


Vermoedelijke opstelling sc Heerenveen: Stuhr Ellegaard, Koning, Breuer, Kruiswijk, Jong-A-Pin, Grindheim, Svec, Väyrynen, Beerens, Elm, Assaidi

Fel ADO Den Haag vloert sc Heerenveen

sc Heerenveen is bij de hervatting van de competitie slecht uit de startblokken gekomen. De formatie van trainer Ron Jans verloor de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag met 3-1. Op de zege van de feller spelende thuisclub viel weinig af te dingen. sc Heerenveen zat geen moment  in de wedstrijd en leed een terechte nederlaag.

Thuisclub ADO Den Haag begon gehavend aan de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen. Trainer John van den Brom miste ten opzichte van de laatste wedstrijd voor de winterstop tegen Willem II maar liefst vier basisspelers. Donderdag was al bekend dat Kum en Kubik niet in actie zouden komen, maar ook clubtopscorer Bulikyn en Bosschaart ontbraken bij aanvang van de wedstrijd. In tegenstelling tot Kum en Kubik namen Bulykin en Bosschaart wel plaats op de bank. Bij sc Heerenveen verschenen de vertrouwde elf namen aan de aftrap.

De thuisclub mocht dan een aantal basiskrachten missen, ADO kwam voortvarend uit de startblokken. sc Heerenveen werd vanaf de eerste minuut aangepakt door het fel en ongecompliceerd spelende ADO dat via Toornstra meteen een schietkans afdwong. Stuhr Ellegaard zat echter goed in de hoek.

Roy Beerens probeert zich langs een tegenstander te worstelen.
Roy Beerens probeert zich langs een tegenstander te worstelen.

De enthousiaste start leverde de thuisclub wel een vlotte voorsprong op. In de twaalfde minuut kwam een voorzet van Verhoek bij Buijs terecht. Via Immers kwam de bal weer voor de voeten van Buijs die meteen strak uithaalde, 1-0. sc Heerenveen kon hier weinig tegenover stellen en kwam na een half uur goed weg toen Immers een voorzet van Verhoek tegen de buitenkant paal gleed.

De eerste Friese kans ontstond pas na 39 minuten voetbal. Via een aantal omwegen kwam de bal aan de rechterkant bij Beerens terecht. Die vond Grindheim, maar de Noor raakte de voorzet niet goed en duw verdween de bal naast het doel van Coutinho. Enkele minuten later zorgde Grindheim opnieuw voor gevaar. De middenvelder haalde hard uit, maar de bal zeilde net naast en dus werd de rust met een verdiende 1-0 voorsprong voor de thuisclub bereikt.

Viktor Elm legt het af tegen Derijck en Ammi.
Viktor Elm legt het af tegen Derijck en Ammi.

De tweede helft begon net als de eerste. ADO speelde feller en met meer overtuiging en kwam vlot op een 2-0 voorsprong. Bij een voorzet van de rechterkant werd veel te veel ruimte weggegeven. Het was uiteindelijk Vicento die profiteerde. De linksbuiten haalde snoeihard uit en liet de bal buiten bereik van Stuhr Ellegaard in de verre hoek verdwijnen, 2-0.

De tweede Haagse treffer was voor Jans reden om in te grijpen. De trainer haaide Elm, Svec en Beerens naar de kant en bracht met Dost, Djuricic en Narsingh vers bloed. De wissels veranderden aanvankelijk weinig aan het spelbeeld. ADO bleef de bovenliggende partij en had weinig te duchten van sc Heerenveen. Djuricic probeerde het wel van afstand, maar kon Coutinho niet verrassen.

Calvin Jong-A-Pin meldt zich voorin, maar zijn poging zal niets opleveren.
Calvin Jong-A-Pin meldt zich voorin, maar zijn poging zal niets opleveren.

Een kwartier voor tijd kwam sc Heerenveen terug in de wedstrijd via Bas Dost. De voorbereidende actie was van Narsingh die vanaf de rechterkant goed doorzette en Dost bereikte. De voorzet die volgde kon door Dost eenvoudig worden binnengetikt, 2-1. Er leefde even weer hoop in de Friese harten, maar slechts enkele minuten later leverde een Haagse counter de 3-1 op. Immers schoot knap binnen.

sc Heerenveen antwoordde meteen via een poging van Breuer die uit een hoekschop de bal ineens op de pantoffel nam. Coutinho was al geklopt, maar Ammi haalde de bal van de lijn. sc Heerenveen drong in de slotminuten nog wel aan, maar ADO Den Haag gaf geen krimp en ging terecht met de zege aan de haal.

Bas Dost vecht een kopduel uit. Dost was goed  voor de enige Friese treffer.
Bas Dost vecht een kopduel uit. Dost was goed voor de enige Friese treffer.

Grindheim: ‘We speelden veel te onrustig’

Christian Grindheim reageerde vrijdag ogenschijnlijk kalm op de 3-1 nederlaag tegen ADO Den Haag, maar onderhuids kookte het bij de Noorse international. ,,De wedstrijd tegen Groningen wordt nu wel heel belangrijk,’’ schatte Grindheim de consequenties van de nederlaag op waarde.

De overwinning van ADO Den Haag was verdiend, daar bestond in de ogen van Grindheim geen twijfel over. ,,ADO was de betere ploeg vandaag. Zij toonden meer agressie en een grotere wil om te winnen. Vanaf de eerste minuut won ADO alle duels en was iedere tweede bal voor hen. De tweede helft speelden wij iets beter, maar haalden nooit ons niveau.’’

Christian Grindheim wil de nederlaag tegen ADO het liefst zo snel mogelijk vergeten. ,,We moeten door,'' aldus de Noorse middenvelder.
Christian Grindheim wil de nederlaag tegen ADO het liefst zo snel mogelijk vergeten. ,,We moeten door,'' aldus de Noorse middenvelder.

sc Heerenveen liet zich in het Kyocera Stadion aftroeven door een fellere en gretig spelende thuisclub. Inzet en strijdlust zijn normaliter de wapens van de Noorse mannetjesputter van sc Heerenveen, maar ook Grindheim kon de Haagse stormlopen niet breken. ,,Ik doe wat ik kan, maar dit was niet onze beste dag. Iedere club loopt in een seizoen tegen dit soort wedstrijden aan, maar het mag niet te vaak gebeuren.’’

Grindheim liet niet het achterste van de tong zien. ,,Ik heb hier wel een mening over, maar dat ga ik niet aan de media vertellen,’’ aldus de middenvelder. ,,Natuurlijk ben ik van binnen gefrustreerd, maar het is al gebeurd. ADO zat vanaf minuut een beter in de wedstrijd. Zij geloofden in een goed resultaat en het publiek ging achter de ploeg staan. We kwamen er niet aan te pas, maakten nog wel de 2-1, maar verdienden ook niet meer.’’

De nederlaag kwam voor de Noor als een verrassing. Grindheim sprak daarom van een valse start. Misschien, zo liet Grindheim doorschemeren, was het vertrouwen vooraf wel te groot. ,,Ik dacht dat we vanavond drie punten konden pakken, maar ADO was zo fel. We waren ‘surprised’ en vervolgens niet meer in staat om de wedstrijd om te draaien.’’

Christian Grindheim haalt uit. De Noor was voor rust de enige speler van sc Heerenveen die het doel van Coutinho onder vuur nam.
Christian Grindheim haalt uit. De Noor was voor rust de enige speler van sc Heerenveen die het doel van Coutinho onder vuur nam.

Volgens de middenvelder speelde sc Heerenveen het niet slim. De gasten gingen in de ogen van de Noor te veel mee in het spel van de thuisclub. ,,ADO speelde simpel. Ze lieten ons komen en gokten met de lange bal op de counter. We waren te ‘stressy’, hadden langer de rust moeten bewaren. Dat deden we niet en daarmee speelden we ADO precies in de kaart. Hierdoor bleef het vechtvoetbal en daarin zijn zij beter.’’

Door de nederlaag wordt de druk op de ploeg van trainer Ron Jans vergroot, maar volgens Grindheim hoeft sc Heerenveen zich geen zorgen maken. ,,We moeten van deze ervaring leren en de nederlaag snel vergeten. Er komen nog veel meer wedstrijden. Volgende week wacht Groningen, dat is een hele belangrijke wedstrijd voor de club en de fans. Tegen Groningen moeten we er weer staan.’’

Christian Grindheim probeert zich langs Derijck te worstelen.
Christian Grindheim probeert zich langs Derijck te worstelen.