Heracles Almelo - sc Heerenveen
01 april, 14:30 uur
Koop nu kaarten »
Ga mee en moedig ons aan!
×

Feansjop

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

AZ - sc Heerenveen

Datum: 07 augustus 2016 Competitie: Eredivisie - Regulier
Aanvang: 14:30 uur Toeschouwers: 14377
Locatie: AFAS Stadion Scheidsrechter: Makkelie
Plaats: Alkmaar

Streppel moet puzzelen voor uitduel tegen AZ

Jurgen Streppel wordt bij zijn eerste officiële wedstrijd als trainer van sc Heerenveen meteen geconfronteerd met personeel problemen. Of Sam Larsson en Joost van Aken zondag in Alkmaar in actie komen, is de vraag, het duo is ziek. ,,We hebben meteen Ravensburger uitgenodigd,’’ verwees Streppel grappend naar het bekende puzzelmerk.

Dat er twee dagen voor de competitie-ouverture tegen AZ een vraagteken achter de namen van Van Aken en Larsson staat is vervelend, gaf Streppel toe, maar: ,,Je hebt altijd met blessures te maken. Het gaat om de jongens die fit zijn, die moeten het doen.’’ Hoe Streppel de eventuele afwezigheid van het duo gaat opvangen liet de trainer niet los. Ook omdat hij nog de hoop heeft in Alkmaar over de aanvaller en verdediger te kunnen beschikken.

Mitchell Te Vrede en Morten Thorsby zijn zondag niet van de partij. Te Vrede heeft maandag een knieblessure overgehouden aan het oefenduel van het beloftenteam tegen FC Twente. Hij speelt zeker niet. Ook voor Thorsby (knie) komt het duel met AZ te vroeg. ,,Dat wordt krap,’’ aldus Streppel. ,,We hopen dat hij er vrijdag tegen Utrecht weer bij kan zijn.’’

AZ draaide een goede voorbereiding en plaatste zich donderdag in Griekenland voor de laatste voorronde voor de Europa League. Of het midweekse optreden van AZ in het voordeel van sc Heerenveen is, kon Streppel niet zeggen. ,,Ik heb geen idee, misschien zijn ze vermoeid van de vliegreis, maar winnen en de volgende ronde bereiken zorgt ook voor adrenaline.’’

Vermoeid of niet, Streppel verwacht een zwaar duel in Alkmaar. ,,AZ heeft Europees twee aardige wedstrijden gespeeld, ze hebben meer vastigheid. Het is een degelijk elftal met individuele kwaliteit. Als je AZ laat voetballen, kunnen ze een hoog niveau bereiken. Ik verwacht dat ze mee gaan doen om een plek in de top vijf.’’

Punt in Alkmaar dankzij treffer debutant Schaars

sc Heerenveen is het 25ste seizoen in de Eredivisie begonnen met een 2-2 gelijkspel tegen AZ. Het was een mooi punt voor de ploeg van trainer Jurgen Streppel die de tweede helft onder grote druk stond en de slotfase zelfs met tien man speelde na twee gele kaarten voor invaller Willem Huizing. Stijn Schaars was belangrijk bij zijn debuut. Hij scoorde in de 82ste minuut op fraaie wijze de 2-2 die sc Heerenveen een punt opleverde.

AZ en sc Heerenveen stonden drie maal eerder op de openingsdag van de competitie tegenover elkaar en de Friezen verloren nog nooit. Dat gebeurde ook vandaag niet, al mocht sc Heerenveen ongetwijfeld het meest blij zijn met de 2-2 einduitslag.

Voor rust waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. De eerste grote kans was voor Reza. De doorgebroken spits zag Rochet redding brengen. AZ kwam in de 33ste minuut op voorsprong via een intikker van Henriksen. Vijf minuten later leek Weghorst de 2-0 te scoren, maar zijn treffer werd terecht wegens hands afgekeurd.

De doorgebroken Slagveer wordt gestuit door Haps.L
De doorgebroken Slagveer wordt gestuit door Haps.L

sc Heerenveen zwijnde en kwam een minuut later zelfs op gelijke hoogte. Zeneli liet de bal met veel gevoel vanaf de punt van het strafschopgebied in de verre hoek verdwijnen, 1-1. AZ kwam na rust het beste uit de kleedkamer tevoorschijn en kwam al vlot op voorsprong. Van Amersfoort hield Van Eijden vast en Makkelie wees meteen naar de stip. De jarige Weghorst schoot beheerst binnen, 2-1.

sc Heerenveen was ook na de 2-1 niet opgewassen tegen AZ en kreeg in de 70ste minuut nog een fikse tegenslag te verwerken. Invaller Willem Huizing kreeg in een tijdsbestek van vijf minuten twee maal gele en kon gaan douchen. De tien van sc Heerenveen leken kansloos, maar kwamen in de 82ste minuut verrassend op gelijke hoogte.

Een fel duel tussen Marzo en Haps.
Een fel duel tussen Marzo en Haps.

Stijn Schaars luisterde zijn debuut voor sc Heerenveen op met een treffer. De routinier schoot een vrije trap op fraaie wijze langs Rochet in de hoek. Het was pas de eerste Friese doelpoging na rust, maar wel meteen goed voor een treffer, 2-2. Schaars krulde even later vanaf vrijwel dezelfde positie de bal rakelings langs de verkeerde kant van de paal.

AZ ging in de slotminuten verwoed op jacht naar de zege en leek die ook nog te grijpen. Luckassen scoorde, maar de treffer werd afgekeurd vanwege buitenspel. Het bleef daarom 2-2 in Alkmaar en dat was een mooie opsteker voor de jonge ploeg van Jurgen Streppel. De Friezen liepen wel averij op, want naast de rode (2x geel) kaart voor Willem Huizing, verdwenen ook Van Aken, Veerman, Bijker en Pelle van Amersfoort in het boekje van scheidsrechter Makkelie.

De 2-2 in beeld. Stijn Schaars heeft op schitterende wijze raak geschoten.
De 2-2 in beeld. Stijn Schaars heeft op schitterende wijze raak geschoten.

Schaars: ‘Moet jongens groot compliment geven’

Stijn Schaars drukte in zijn eerste officiële wedstrijd voor sc Heerenveen meteen zijn stempel. De routinier was een rots in de branding op het Friese middenveld en bezorgde zijn elftal in de slotfase met een fraaie vrije trap een kostbaar puntje in het uitduel tegen AZ (2-2).

De ervaren Schaars (257 competitieduels) bleef na afloop bescheiden onder zijn aandeel. De treffer mocht er zijn, de voormalige international krulde een vrije trap op fraaie wijze langs de Alkmaarder muur en de vertwijfeld graaiende Rochet. Geen alledaags klusje, maar Schaars reageerde voor de camera van Fox Sports nuchter. ,,Het was wel een goeie goal,’’ liet hij met veel gevoel voor understatement weten.

Schaars besefte terdege dat sc Heerenveen, dat in de slotfase na de rode kaart voor Huizing met tien man kwam te staan, goed weg was gekomen. ,,In het eerste halve uur speelden we prima. Dat kostte echter ook veel kracht en dan sta je wel eens fout,’’ aldus Schaars, die had gezien dat de twee treffers van AZ ontstonden uit dekkingsfouten. ,,Maar goed, als je er zo veel energie instopt, sta je ook wel eens fout.’’

Dat sc Heerenveen met tien man de 2-1 achterstand alsnog ongedaan wist te maken, was een enorme meevaller. ,,We gingen met Henk voorin spelen. In die fase moesten we het tempo uit de wedstrijd halen en gokken op een momentje en dat kwam er. Met tien man was het een kwestie van overleven, maar dat is gelukt en daar moet ik de jongens een groot compliment voor geven.’’