NAC Breda - sc Heerenveen
29 april, 14:30 uur
Koop nu kaarten »
Ga mee en moedig ons aan!
×

Feansjop

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Heracles Almelo - sc Heerenveen

Datum: 28 april 2012 Competitie: Eredivisie
Aanvang: 18:45 uur Toeschouwers: 8475
Locatie: Polman-stadion Scheidsrechter: Pieter Vink
Plaats: Almelo

Jans: ‘We móeten winnen om top vier te halen’

sc Heerenveen kan zich opmaken voor een zinderende slotfase. Met nog drie wedstrijden te gaan, is de afstand op nummer twee AZ slechts drie punten. In de strijd om directe plaatsing voor Europees voetbal wacht zaterdag een belangrijk uitduel tegen Heracles Almelo. ,,Willen we de top vier halen, dan móeten we winnen”, benadrukt trainer Ron Jans. ,,En als je wint biedt het meteen perspectief."

De trainer doelt daarbij op het overige programma van dit weekend. Met de duels FC Twente-Ajax, en Feyenoord-AZ, zijn de Friezen verzekerd van puntverlies van de concurrentie. ,,Het mooiste voor ons is als Ajax wint, en bij die andere wedstrijd Feyenoord of AZ," blikt Jans vooruit. ,,Maar goed, daar hebben wij verder geen invloed op. Wat wij moeten doen is gewoon onze eigen wedstrijd winnen. Als we zaterdag niet winnen van Heracles, wordt het nog heel moeilijk om ons direct te plaatsen voor Europees voetbal.”

Alleen de zege telt dus tegen Heracles Almelo. Dat wordt volgens Jans geen gemakkelijke opgave. ,,Heracles is een moeilijk te bespelen ploeg. De ploeg heeft een hele geduldige en goede opbouw van achteruit. Bovendien heeft Heracles een goed positiespel. Je moet veel moeite doen om de bal te veroveren. Aan de andere kant zijn ze ook kwetsbaar als ze vooruit voetballen. Met onze snelle spitsen kunnen we goed gebruik van maken van de ruimtes achterin."

Oussama Assaidi snelt langs Samuel Armenteros van Heracles Almelo
Oussama Assaidi snelt langs Samuel Armenteros van Heracles Almelo

De trainer stelt opnieuw Kristoffer Nordfeldt op onder de lat bij sc Heerenveen, want de van een schorsing teruggekeerde Brian Vandenbussche kampt met liesklachten. ,,Ik vind het jammer voor Brian," zegt Jans. ,,Hij kan terugkijken op een heel goed seizoen. Dan wil ik hem ook laten spelen. Toch vind ik ook dat Nordfeldt elke wedstrijd weer een stap in de goede richting zet." De trainer kan ook beschikken over Bas Dost, die in het duel tegen Vitesse een jukbeenbreuk op liep. ,,Het gaat goed met Bas. Woensdag had hij nog zware hoofdpijn, maar nu is het een stuk beter met hem. Hij zal spelen.”

Voor Gerald Sibon en Daryl Janmaat komt het duel in Almelo te vroeg. ,,Van Gerald hopen we dat hij er in de laatste wedstrijd tegen Feyenoord weer bij is. Wanneer Daryl terugkeert is nog onduidelijk. Het gaat in elk geval heel goed met zijn revalidatie. Hij kan al veel doen."

sc Heerenveen wint heerlijke voetbalpot in Almelo: 2-4

sc Heerenveen heeft voor het eerst in de eredivisie uit bij Heracles Almelo weten te winnen. In een werkelijk fantastische voetbalhappening trok de ploeg van Jans aan het langste eind, 2-4. Bas Dost, met masker, was goed voor twee treffers. Djuricic en Narsingh verzorgden de beide andere doelpunten.

Heracles Almelo en sc Heerenveen schotelden de voetbalfans in het Polman Stadion een eerste helft voor om van te watertanden. De thuisclub kwam overtuigend uit de startblokken en pinde de ploeg van Jans vast op eigen helft. De aanvalsdrang leverde de zwartwitten een aantal kansen op, maar geen treffers. Dat kwam vooral omdat doelman Nordfeldt in puike vorm verkeerde. De goalie hield met knappe reddingen Everton en Armenteros van treffers af.

sc Heerenveen stond onder druk, maar kwam wel op voorsprong. Djuricic pikte ter hoogte van de middenlijn een pass van Davidson op en stuurde Narsingh weg. Die passeerde zijn man en dwong Pasveer tot het weggeven van een rebound. Bas Dost stond precies op de juiste plek om de 0-1 binnen te tikken.

Doelman Nordfeldt hield sc Heerenveen in de eerste helft met uitstekend keeperswerk  meerdere malen op de been.
Doelman Nordfeldt hield sc Heerenveen in de eerste helft met uitstekend keeperswerk meerdere malen op de been.

Ook na de treffer van Dost was het Heracles Almelo dat het spel bepaalde. De club uit Almelo kreeg opnieuw mogelijkheden, maar steeds stond doelman Nordfeldt op de juiste plek om de gelijkmaker te voorkomen. In de slotfase van de eerste helft waren de beste kansen voor sc Heerenveen. Bij snelle uitvallen verschenen Dost en Assaidi oog in oog met Pasveer, maar beide malen kwam de doelman als winnaar uit de strijd.

De tweede helft leverde minsten zo’n boeiend spektakel op als voor rust, met het grote verschil dat er maar liefst vijf maal werd gescoord. De eerste kans was net als voor rust voor Heracles Almelo. Bruns mocht op aangeven van Overtoom vrij uithalen, maar mikte over. De eerste echte mogelijkheid voor sc Heerenveen leverde wel een treffer op. Djuricic stuurde Narsingh weg en die schoot alleen voor Pasveer in de verre hoek raak, 0-2.

Luciano Narsingh laat Van der Linden zijn hielen zien. De rappe aanvaller was met een assist en een doelpunt belangrijk in Almelo.
Luciano Narsingh laat Van der Linden zijn hielen zien. De rappe aanvaller was met een assist en een doelpunt belangrijk in Almelo.

Het gejuich van de Friese fans was nog niet verstomd, of het stond al 1-2. Een duel tussen Breuer en Overtoom werd door arbiter Vink bestraft met een strafschop voor de thuisploeg. Een makkelijk gegeven penalty, want Overtoom duwde en trok minstens zo veel als de verdediger van sc Heerenveen. Overtoom schoot de elfmetertrap koel binnen.

Heracles Almelo bleef aanvallen, maar het was opnieuw sc Heerenveen dat scoorde. Djuricic ging er op het middenveld met de bal vandoor en passeerde Pasveer met een fraaie trap met links. De bal verdween precies in de uiterste hoek. De vreugde was opnieuw van korte duur, want nog geen vijf minuten later schoot Bruns op aangeven van Overtoom de bal in de kruising, 2-3.

Filip Djuricic loopt juichend weg nadat hij sc Heerenveen aan een 1-3 voorsprong heeft geholpen. Viktor Elm viert het doelpunt mee.viert
Filip Djuricic loopt juichend weg nadat hij sc Heerenveen aan een 1-3 voorsprong heeft geholpen. Viktor Elm viert het doelpunt mee.viert

De thuisclub zette nog een keer aan om de gelijkmaker af te dwingen, maar tien minuten voor tijd deelde sc Heerenveen de genadeklap uit. Narsingh kreeg de bal op rechts, soleerde helemaal naar de linkerkant en zette Bas Dost vrij voor Pasveer. Die produceerde met een fraaie stift zijn dertigste van het seizoen, 2-4. Die klap kwam Heracles Almelo niet meer te boven en zo won sc Heerenveen deze fantastische voetbalstrijd met 2-4.

Michel Breuer trekt ten aanval. Gouriye probeert de routinier van sc Heerenveen af te stoppen.
Michel Breuer trekt ten aanval. Gouriye probeert de routinier van sc Heerenveen af te stoppen.
Uiteraard waren ook de Friese fans prominent aanwezig in Almelo.
Uiteraard waren ook de Friese fans prominent aanwezig in Almelo.

Dost voegt zich in illuster gezelschap

Bas Dost is dit seizoen op schot, dat kan niemand zijn ontgaan. De spits van SC Heerenveen was zaterdag in Almelo met twee treffers opnieuw belangrijk. Dost heeft ondertussen al dertig maal gescoord en voegt zich daarmee in een select gezelschap van Nederlandse doelpuntenmachines.

Met dertig treffers kan Bas Dost de topscorertitel in de Eredivisie bijna niet meer ontgaan. Alleen Luuk de Jong van FC Twente en Malki van Roda JC vormen nog een kleine bedreiging voor de aanvalsleider van sc Heerenveen, maar of zij het met nog twee duels te gaan het ‘gat’ van zeven treffers kunnen slechten, lijkt niet aannemelijk.

Bas Dost is de dertiende Nederlandse speler sinds de start van de Eredivisie in 1956 die het aantal van dertig doelpunten in een seizoen bereikt. Klaas-Jan Huntelaar was in de jaargang 2007/08 de laatste speler die dit kunstje wist te flikken (33 goals voor Ajax).

Het Nederlands record (en tevens Eredivisierecord) staat nog altijd op naam van voormalig PSV'er Coen Dillen, die in de eerste editie van de Eredivisie meteen 43 doelpunten liet aantekenen.

Opvallend is dat Bas Dost vaker in uitwedstrijden wist te scoren dan in het eigen Abe Lenstra stadion. Hij maakte liefst negentien van zijn dertig doelpunten buiten Friesland. In de laatste 25 seizoenen van de Eredivisie maakte geen enkele speler in één jaargang zoveel doelpunten op vreemde bodem.

De spits van sc Heerenveen was negen maal goed voor een openingstreffer. Hij scoorde zeventien maal met zijn rechtervoet, knalde en tikte vier met links binnen en was negen maal met het hoofd trefzeker. Bas Dost was goed voor drie hattricks, thuis tegen ADO Den Haag, uit bij NEC en in Rotterdam tegen Excelsior. In dat duel scoorde Dost maar liefst vijf maal.

Inclusief zijn goals in het bekertoernooi (zes) staat de teller voor Dost in dit seizoen nu op 36 treffers. Dat is er nog maar eentje minder dan het clubrecord van Afonso Alves uit het seizoen 2006-2007.

Europees gezien is de doelpuntenproductie van Dost eveneens opzienbarend. Alleen Ronaldo (Real Madrid), Messi (Barcelona) en Yilmaz (Trabzanspor) wisten dit seizoen vaker dan dertig keer te scoren.

Bron: VI.nl