Heracles Almelo - sc Heerenveen
01 april, 14:30 uur
Koop nu kaarten »
Ga mee en moedig ons aan!
×

Feansjop

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Heracles Almelo - sc Heerenveen

Datum: 02 oktober 2015 Competitie: Eredivisie
Aanvang: 20:00 uur Toeschouwers: 10780
Locatie: Polman-stadion Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof
Plaats: Almelo

Winnen nog geen obsessie voor Lodeweges

Sinds de zege op De Graafschap wist sc Heerenveen geen wedstrijd meer te winnen. De laatste zes duels leverden vier gelijke spelen en twee nederlagen op. Een zege in Almelo is vrijdag meer dan welkom, maar winnen is volgens Dwight Lodeweges nog geen obsessie.

,,Er moet wel wat gebeuren,’’ aldus de trainer tijdens het wekelijkse perspraatje. ,,Maar we hebben niet het gevoel dat we met ons hoofd in een strop hangen. We willen alleen heel graag een overwinning pakken.’’ Winnen in Almelo is historisch gezien geen makkelijke opgave voor sc Heerenveen. Gezien de prestaties van de Almeloërs dit seizoen, wordt het ook vrijdag lastig om drie punten te pakken.

Heracles Almelo verloor vorige week van AZ, maar de trainer verwacht een bevlogen thuisclub. ,,Ze zitten in een flow, zullen er voor gaan. Heracles speelt onbevangen, hanteert de lange pass om de tweede bal te winnen en hebben voorin jongens staan die heel direct spelen. Daar moeten we ons tegen wapenen, maar het betekent ook dat er kansen voor ons liggen.’’

De trainer is blij dat zijn elftal in de laatste twee duels de nul wist te houden. ,,dat geeft vertrouwen. In het internationale voetbal zie je ook dat er eerst verdedigend wordt gedacht. Wij willen graag aanvallen, maar gezien onze situatie bouwen we meer zekerheden in. Het moet eerst staan, pas dan kun je aan aanvallen denken.’’

Namli, Buijs, Van Aken en Schmidt zijn er in Almelo nog niet bij. Het meespelen van Jeremiah St. Juste, die in het duel tegen Vitesse een enkelblessure opliep, is onzeker. ,,Hij is vanochtend met de fysio op het veld geweest. Dat ging redelijk, we gaan morgen kijken hoe het met hem gaat en hoe hij zich voelt. De een kan wel met een pijntje spelen, de ander niet.’’

Er was vanochtend veel aandacht voor Afonso Alves, die de komende tijd met het beloftenteam meetraint. Begrijpelijk, aldus Lodeweges. ,,Alves was een icoon van de club. De jongens kennen hem allemaal. De Zweden in onze groep kijken bij hem op. ‘He was the king in Sweden’, zeggen ze. Als zo’n jongen vraagt of hij mee mag trainen kun je niet weigeren. Of hij nog wat voor Heerenveen kan betekenen? Op dit moment gaat het alleen om trainen, zo is het iedereen uitgelegd en zo is het ook, maar als hij ons allemaal versteld doet staan, wie weet wat er dan gebeurt.

sc Heerenveen onderuit in Polman Stadion: 2-0

sc Heerenveen is nog steeds zoekende. De Friezen gingen in Almelo met 2-0 ten onder. Voor rust waren beide ploegen aan elkaar gewaagd, maar had de thuisclub aan één kansje voldoende om een voorsprong te nemen. De ploeg van Lodeweges zakte na rust ver terug. De 2-0 van Weghorst viel pas laat, maar was zonder meer verdiend voor het beter spelende Heracles.

Dwight Lodeweges startte in Almelo verrassend genoeg met Simon Larsson in een rol achter de spitsen en Simon Thern vanaf de linkerkant. Dat pakte zeker in het eerste halve uur goed uit. sc Heerenveen bleef simpel op de been in het Polman Stadion en creëerde ook de eerste kansen van de wedstrijd.

Na een klein kwartier soleerde Larsson vanaf het middenveld langs twee man en bracht Veerman in stelling. Die stuitte op de uit zijn doel gekomen Castro waarna Thern de rebound via het lichaam van Castro naast schoot. Even later ging Slagveer er op rechts vandoor. Hij probeerde Castro met een hard schot in de korte hoek te verrassen, maar zag de keeper redden.

Henk Veerman stuitte in Almelo twee maal op doelman Castro.
Henk Veerman stuitte in Almelo twee maal op doelman Castro.

Na precies een half uur probeerde Veerman het van afstand. De poeier van de Volendammer mocht er zijn, maar Castro was tijdig in de hoek en bokste de bal via de paal naast. Heracles Almelo was tot op dat moment niet gevaarlijk geweest. De meeste dreiging ontstond uit een tweetal dieptepasses, maar Mulder hoefde niet in actie te komen.

Toch ging de thuisclub met een 1-0 voorsprong rusten. Een voorzet van Bruns werd door Slagveer van richting veranderd en kwam per ongeluk bij Bel Hassani terecht. Die reageerde beter op de situatie dan Van den Berg en St. Juste en haalde meteen hard uit. De bal verdween hard in de kruising, Mulder was kansloos.

Luka Zahovic maakte in Almelo zijn debuut in de Eredivisie.
Luka Zahovic maakte in Almelo zijn debuut in de Eredivisie.

Lodeweges paste in de rust een dubbele wissel toe. St. Juste had toch te veel last van zijn enkel en bleef in de kleedkamer achter. Ook Thern mocht gaan douchen. Voor hen kwamen Zahovic, die zijn debuut in de Eredivisie maakte en Cavlan. Marzo ging hierdoor centraal achterin spelen, Van Anholt kwam verhuisde naar de rechtsbackpositie, Cavlan kwam op het middenveld en Zahovic ging achter de spitsen spelen.

Lodeweges haalde na een uur ook nog Veerman naar de kant en bracht Te Vrede. De eerste mogelijkheid van de tweede helft was echter voor de thuisclub. Gelukkig kon Otigba de inzet van Navratil tijdig blokken. De Friezen kwamen even later goed weg toen dezelfde Navratil uit een snelle counter de lat raakte. De rebound was Voor Weghorst, maar hij vond Mulder op zijn weg.

Ook Luciano Slagveer kon tegen Heracles Almelo het verschil niet maken.
Ook Luciano Slagveer kon tegen Heracles Almelo het verschil niet maken.

De betere kansen bleven voor de thuisclub. Zo schoot Navratil maar net voorlangs en stuitte invaller Darri op de uitstekend uit zijn doel gekomen Mulder. Het bleek uitstel van executie, want in de 80ste minuut kopte Weghorst op aangeven van Zomer de 2-0 in de verre hoek. Daar bleef het bij.

‘Ik weet dat we het kunnen, dit is frustrerend’

sc Heerenveen ging vanavond met 2-0 onderuit in Almelo. Na een goede start van de Friese formatie lukte er na de 1-0 van Bel Hassani weinig meer. Joey van den Berg snapt niet waarom. ,,Ik weet dat we het kunnen, dit is heel frustrerend.’’

De gasten leken de wedstrijd onder controle te hebben, maar na de goal van Bel Hassani in de 36ste minuut, leek alle vertrouwen als sneeuw voort de zon te verdwijnen. ,,Zo voelde het zeker,’’ verklaarde de aanvoerder voor de camera van Fox Sports. Ondanks alle omzettingen halverwege, vond Van den Berg ook de openingsfase van de tweede helft in orde.

,,Maar dan zie je dat we geen kansen krijgen en het overwicht niet vast kunnen houden. Zo komen wij nooit in onze comfortzone, moeten we vechtvoetbal spelen en dan kunnen wij niet aan Heracles tippen,’’ analyseerde Van den Berg de nederlaag.

Na rustwas er van enige samenhang in het Friese spel weinig sprake meer, erkende Van den Berg. ,,Het leek wel of we met 11 verschillende gedachten in het veld stonden.’ ’ Wat de middenvelder stoorde was dat sc Heerenveen na de 1-0 van slag was. ,,Een tegenvaller en we zijn er meteen af. Ik zie het gebeuren, maar kan de vinger er niet op leggen. Dat is pijnlijk.’’

Wanhopen doet Van den Berg nog niet. ,,Er zijn nog heel wat wedstrijden te gaan.’’