sc Heerenveen - Excelsior
24 februari, 19:45 uur
Koop nu kaarten »
Er zijn nog kaarten beschikbaar!
×

Feansjop

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

PEC Zwolle - sc Heerenveen

Datum: 16 januari 2016 Competitie: Eredivisie
Aanvang: 19:45 uur Toeschouwers:
Locatie: IJsseldelta-stadion Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof
Plaats: Zwolle

Viertal wijzigingen voor uitduel PEC Zwolle

sc Heerenveen begint zaterdag in Zwolle met een sterk gewijzigd elftal aan de tweede helft van het seizoen. Foppe de Haan voert ten opzichte van de laatste thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag maar liefst vier wijzigingen door. De Zweed Arber Zeneli maakt zijn debuut in de Eredivisie.

In de achterhoede moeten Joost van Aken en Stefano Marzo wijken. Joey van den Berg keert terug van een schorsing en neemt in het centrum de positie in van Joost van Aken. De Belg Marzo raakt zijn plek kwijt aan Pele van Anholt. Lucas Bijker en Pele van Anholt zijn zaterdag de backs in Zwolle. ,,Zij passen beter bij de vleugelspelers van PEC,’’ verklaarde Foppe de Haan zijn keuze.

Op het middenveld krijgt Branco van den Boomen de voorkeur boven Jeremiah St. Juste. Foppe de Haan: ,,Jerry moet harder, pittiger worden. Hij is te makkelijk, vaart te veel op zijn talent. Ik ben benieuwd hoe hij met deze situatie omgaat. Hij kan het wel, in potentie is Jerry een steengoede voetballer.’’ Van den Boomen mag het in Zwolle laten zien. ,,Branco heeft een goede pass, ik hoop dat hij in staat is te brengen wat hij in zijn mars heeft.’’

Branco van den Boomen start in Zwolle in de basis.
Branco van den Boomen start in Zwolle in de basis.

Arber Zeneli maakt zijn debuut in de Eredivisie. Hierdoor moet Luciano Slagveer op de bank plaatsnemen. Foppe de Haan heeft hoge verwachtingen van de jonge Zweed. ,,Zeneli is gewoon goed. Het enige probleem kan zijn dat hij te gretig is. Dat zie je op de training, hij wil te veel, zoekt te vaak het duel op. Zoals hij de eerste helft tegen Telstar speelde, zo wil ik het zien. Hij moet zijn momenten kiezen.’’

De trainer hoopt dat zijn elftal in de tweede helft van het seizoen stabieler presteert. ,,Als we er in slagen als team te verdedigen, niet te veel ruimte weggeven en op de juiste momenten klein te spelen, maken we grote stappen,’’ aldus Foppe de Haan, die de laatste weken een gretige Sam Larsson aan het werk zag. ,,Sam is beter geworden, ik hoop dat hij dat wekelijks kan laten zien.’’

Sam Larsson heeft volgens Foppe de Haan hard getraind. 'Ik hoop dat hij het kan laten zien tegen PEC.'
Sam Larsson heeft volgens Foppe de Haan hard getraind. 'Ik hoop dat hij het kan laten zien tegen PEC.'

In PEC Zwolle treft sc Heerenveen meteen een zware opponent. Foppe de Haan: ,,We krijgen vier zware wedstrijden in januari, maar de eerste is het belangrijkste. Als we het in Zwolle goed doen, leef je anders naar Willem II toe.’’ Hij beschouwt PEC Zwolle als een geduchte tegenstander. ,,Ze spelen wisselvalliger en zijn minder dominant dan in het verleden, maar kunnen vanuit het niets een goal maken. Voorin weten ze het verschil te maken.’’

Daarbij komt dat zijn collega Ron Jans over meer ervaring en routine in zijn elftal beschikt. Spelers als onder meer Brama, Bouy en Lam weten volgens Foppe de Haan waar Abraham de mosterd haalt. ,,Die raken in balbezit niet in paniek. Wij gaan veel te snel lopen met de bal. Soms gaat dat goed, maar lang niet altijd. Die onrust hoort bij jonge spelers, maar moet er wel zo snel mogelijk uit.’’

PEC deelt tik uit in Zwolle en wint met 5-2

sc Heerenveen is 2016 slecht uit de startblokken gekomen. De formatie van trainer Foppe de Haan verloor in Zwolle met 5-2 van PEC. De thuisclub leidde halverwege met 2-0. Te Vrede bracht direct na de pauze de spanning terug, maar Van den Berg kreeg meteen na de 2-1 rood. De tien van sc Heerenveen waren niet in staat de wedstrijd nog een positieve wending te geven.

sc Heerenveen keek in Zwolle na 20 minuten tegen een 2-0 achterstand aan. De thuisclub startte met meer overtuiging en was scherper en gretiger in de duels. De 1-0 stond al na 12 minuten op het scorebord. Thorsby kwam aan de linkerkant te laat om Brama af te stoppen en omdat Larsson niet meeliep met zijn directe tegenstander Marcellis, kon de back vrij uithalen. Mulder kreeg nog wel een hand tegen de bal, maar kon een treffer niet meer voorkomen.

Twee minuten later werd Nijland diep gestuurd, gelukkig wist Mulder de bal nu wel te keren. In de 20ste minuut werd het 2-0. Bram van Polen kwam na een hoekschop ietwat gelukkig in balbezit, werd vervolgens niet tijdig aangepakt en schoot vanuit de draai raak, 2-0. PEC Zwolle bleef ook na de 2-0 de betere ploeg, maar drong niet meer aan.

De 1-0 van Marcellis in beeld. Erwin Mulder is kansloos.
De 1-0 van Marcellis in beeld. Erwin Mulder is kansloos.

De achterstand en het spel van zijn ploeg waren voor Foppe de Haan aanleiding om nog voor de rust in te grijpen. Thorsby en Van den Boomen werden naar de kant gehaald ten faveure van St. Juste en Van Aken. Door deze ingreep schoof van den Berg door naar het middenveld en kwam Van Aken centraal achterin te spelen. In de stand kwam tot de pauze echter geen verandering meer.

sc Heerenveen kwam na rust vlot op 2-1. Te Vrede werd door Van den Berg ingespeeld, bleef met drie verdedigers om zich heen knap in balbezit en schoot vanuit de draai raak, 2-1. Amper een minuut later had St. Juste de 2-2 op de slof, de invaller raakte de bal echter niet goed waardoor van der Hart redding kon brengen.

Sam Larsson springt hoog op om een tackle te ontwijken.
Sam Larsson springt hoog op om een tackle te ontwijken.

De Friezen leken terug in de race, maar kwamen in de 49ste minuut met tien man te staan. Van den Berg werd na een duel met Ehizibue van het veld gestuurd. Wat er precies aan de hand was, was niet duidelijk, maar Van den Kerkhof kende geen pardon en toonde de aanvoerder van sc Heerenveen rood.

Daarmee was de tegenslag nog niet voorbij, want in de 49ste minuut wees Van den Kerkhof naar de stip nadat Bijker een schot van Ehizibue met de hand had beroerd. Van Polen wist met de elfmetertrap wel raad, 3-1. De gasten moesten komen, maar gaven wel ruimte weg.

Juste-pec-uit-160116

PEC Zwolle kon daardoor gevaarlijk counteren. Zo schoot Becker op de lat en Marinus maar net voorlangs. De 4-1 kwam er toch nadat Mulder bij een poging de bal weg te werken bij Veldwijk inleverde. Die bleef kalm en stelde Brama in staat de 4-1 te scoren.

sc Heerenveen had meteen een antwoord klaar. Larsson vond de vrijstaande St. Juste en die schoot beheerst raak, 4-2. PEC Zwolle bracht in de slotfase de marge weer op drie treffers. Cavlan leverde de bal in waarna PEC meteen de vrijstaande Nijholt vond, die schoot door de benen van Mulder raak en bepaalde de eindstand op 5-2.

Foppe de Haan: ‘Leren niet van onze fouten’

Foppe de Haan is geschrokken van het spel dat zijn elftal in de eerste helft tegen PEC Zwolle liet zien. sc Heerenveen speelde in zijn ogen te tam en afwachtend. ,,Ik miste de juiste agressie en dat is niet de eerste keer dat ons dat gebeurt. In die zin leren we te weinig van de gemaakte fouten.’’

De verdedigers van PEC Zwolle kregen in de ogen van de trainer te veel ruimte om in te schuiven. Pas nadat De Haan pal voor rust een tweetal wijzigingen doorvoerde en er meer druk kwam op het centrale duo van de thuisclub, werd het probleem volgens hem grotendeels opgelost.

De trainer had geen idee waarom het mis ging. ,,Misschien klopte het plan niet, maar in ieder geval werd het niet goed uitgevoerd. Misschien is er te weinig vertrouwen of karakter, aan de andere kant hebben deze jongens ook wel goede wedstrijden gespeeld, ze kunnen het wel,’’ liet de trainer voor de microfoon van Omrop Fryslân weten.

Scheidsrechter Van den Kerkhof had volgens Foppe de haan te grote invloed op het verlooop van de tweede helft tegen PEC Zwolle.
Scheidsrechter Van den Kerkhof had volgens Foppe de haan te grote invloed op het verlooop van de tweede helft tegen PEC Zwolle.

In de war

Joey van den Berg moest na de wissels het elftal van nieuwe impulsen voorzien, maar uitgerekend de routinier verdween al snel met rood naar de kleedkamer. Volgens Foppe de Haan was er niets aan de hand. ,,De scheidsrechter had het over natrappen, maar volgens mij was hij in de war.’’ sc Heerenveen gaat de kaart van Joey van den Berg waarschijnlijk aanvechten. ,,We moeten het nog bespreken, maar ik denk het wel.’’

Ook bij de penalty van PEC Zwolle zat Van den Kerkhof volgens Foppe de Haan mis. ,, Hans Kraay zei het vroeger mooi, gaat de hand naar de bal, of de bal naar de hand. Lucas kon er niets aan doen, waar moet die hand dan heen?. De scheidsrechters fluiten in dit soort situaties veel te snel.’’

Van den Kerkhof had volgens Foppe de Haan grote invloed op het verloop van de wedstrijd. ,,Niet voor rust, want toen speelden we slecht. De tweede helft heeft hij het voor ons bedorven, in die zin heeft hij het niet goed gedaan.’’

Bron: Omrop Fryslân