Vitesse - sc Heerenveen
20 januari, 20:45 uur
Koop nu kaarten »
Ga mee en moedig ons aan!
×

Feansjop

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Roda JC - sc Heerenveen

Datum: 03 december 2017 Competitie: Eredivisie
Aanvang: 14:30 uur Toeschouwers:
Locatie: Parkstad Limburg Stadion Scheidsrechter:
Plaats: Kerkrade

Van den Brom: “Wij moeten gewoon thuis deze wedstrijd winnen”

AZ-trainer John van den Brom is op het digitale huis van AZ duidelijk: “Wij moeten gewoon thuis deze wedstrijd winnen.” De hoofdtrainer van de ploeg uit Alkmaar vindt sc Heerenveen een geduchte tegenstander, maar wil absoluut met een goed gevoel de Kerst in.

De laatste ontmoeting tussen beide ploegen dateert van 29 oktober. Toen won AZ in de 90e minuut met 1-2 door een doelpunt van Guus Til. Van den Brom blikte met AZ TV vooruit op het treffen met de ploeg van Jurgen Streppel. ''We hebben niet zo lang geleden nog tegen sc Heerenveen gespeeld, dus dat hebben we wel in beeld. Ze zijn wel wat anders gaan spelen noodgedwongen, omdat ze wat jongens met blessures hebben voorin. Er staat een andere voorhoede dan eind oktober toen wij tegen ze speelden. Veerman is natuurlijk een ander type dan Reza, maar ik denk dat het elftal altijd probeert te voetballen en dat ze ook heel veel voetballende spelers in het elftal hebben. Veel middenvelders ook, die goed kunnen spelen. Zeker een geduchte tegenstander.''

Van den Brom wil morgen winnen en met een goed gevoel de winterstop in gaan. ''Probleem is dat als je de wedstrijd niet wint, dat je dat meeneemt in de vakantie. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor Heerenveen, maar wij moeten gewoon thuis deze wedstrijd winnen.''

Met welke 11 namen AZ morgenavond aantreedt in het Abe Lenstra stadion hield Van den Brom nog even geheim. ''Iedereen is goed uit de bekerwedstrijd tegen Fortuna Sittard gekomen. We moeten gaan kijken hoe fris de jongens zijn, want ze hebben diep moeten gaan.''

sc Heerenveen in slotfase onderuit in Kerkrade

Door een late tegentreffer is sc Heerenveen vanmiddag zonder punten vertrokken uit Kerkrade. De Friezen verloren met 2-1 van Roda JC en daarmee kregen de gasten te weinig. In de tweede helft zette Veerman sc Heerenveen nog wel op voorsprong. Niet als invaller dit keer, maar als basisspeler. Er leek niets aan de hand voor de Friezen, maar uit het niets viel de 1-1, waarna Roda JC vijf minuten voor tijd ook nog toesloeg na matig uitverdedigen aan Friese zijde.

Trainer Jurgen Streppel voerde voor dit duel twee wijzigingen door in zijn basisploeg. Spits Henk Veerman kreeg de voorkeur boven Reza. Het was de eerste basisplek voor Veerman, sinds februari 2016. Verder kon Streppel geen beroep doen op de geblesseerde Martin Odegaard. Zijn plek werd overgenomen door Nemanja Mihajlovic.

Voor rust hielden beide teams elkaar in evenwicht. Wel zorgde sc Heerenveen voor de meeste dreiging. Zo moest doelman Hidde Jurjus na een kwartier aan de bak op een hard schot van Pelle van Amersfoort, nadat Veerman de bal mooi klaarlegde. Een paar minuten later waren de Friezen opnieuw dicht bij een voorsprong in Limburg. Yuki Kobayashi vond met een heerlijke pass Michel Vlap, die de bal mooi uit de lucht plukte. Het talent, trefzeker in de laatste duels, schoof de bal vervolgens net naast het doel.


Roda JC antwoordde snel, in de 19e minuut. Simon Gustafson speelde de bal naar de vrijstaande Dani Schahin, die de verre hoek zocht. Zijn krullend schot verdween net voorbij de paal. Het bleek het enige wapenfeit van Roda JC te zijn, want verder kreeg Hahn weinig te doen in de eerste helft.

Vlak voor rust leek er dan toch nog een treffer te vallen voor sc Heerenveen. Mihaljovic zette sterk door vanaf de linkerkant, en schoot op doel. Jurjus kon die inzet nog keren, maar zag vervolgens wel Veerman klaar staan voor de rebound. Adil Auassar kon echter nog net optijd ingrijpen voordat Veerman kon toeslaan.

Na een kwartier in de tweede helft kwam sc Heerenveen alsnog terecht op voorsprong. Kik Pierie passte de bal in op Veerman, die de combinatie aanging met Vlap. Toen Veerman de bal terug ontving, plaatste hij de bal van afstand fraai in de hoek langs Jurjus: 0-1.

Vrijwel uit het niets kwam Roda in de 70e minuut op 1-1. Uit een vrije trap van Auassar kopte Schahin de bal knap in de bovenhoek. Amper een minuut later ontsnapte sc Heerenveen zelfs aan een achterstand, toen Engels vrij voor doelman Hahn werd gezet. De speler poeierde de bal over het doel.

Streppel probeerde zijn ploeg op het goede spoor te zetten door Reza (voor Mihaljovic) en Thorsby (voor Van Amersfoort) in het veld te brengen. Het gaf geen resultaat. Sterker nog, vijf minuten voor tijd ging het mis. sc Heerenveen kreeg de bal achterin niet goed weggewerkt, waarna de bal bij Milts belandde. De invaller haalde uit en zag zijn schot (mogelijk van richting veranderd) binnenvliegen. Een onnodige nederlaag voor sc Heerenveen.