sc Heerenveen - Excelsior
24 februari, 19:45 uur
Koop nu kaarten »
Er zijn nog kaarten beschikbaar!
×

Feansjop

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Roda JC - sc Heerenveen

Datum: 15 december 2015 Competitie: KNVB Beker - Achtste finale
Aanvang: 20:45 uur Toeschouwers: 7258
Locatie: Parkstad Limburg Stadion Scheidsrechter: Kevin Blom
Plaats: Kerkrade

‘Als we winnen wordt het pas echt interessant'

Foppe de Haan wil dinsdag in Kerkrade met sc Heerenveen dolgraag door naar de kwartfinale van het bekertoernooi. Hoewel de trainer daarvoor mogelijkheden ziet met zijn elftal dat steeds beter in vorm raakt, rekent de Fries op een lastige klus. ,,Het zal niet zo makkelijk gaan als twee weken geleden. We moeten aan de bak,’’ refereerde de trainer aan het met 3-0 gewonnen thuisduel tegen de Limburgers.

Foppe de Haan over bekerduel tegen Roda JC: 'Een mooie en belangrijke wedstrijd.''
Foppe de Haan over bekerduel tegen Roda JC: 'Een mooie en belangrijke wedstrijd.''

In vergelijking met het duel in het Abe Lenstra stadion heeft Roda JC weer de beschikking over de Australische controlerende middenvelder Griffiths en zijn landgenoot en spits Jurić. ,,Daar worden ze niet slechter van. Het is een andere ploeg, dat is helder,’’ aldus Foppe de Haan, die Roda JC in de recente competitieduels tegen FC Groningen en PSV goed vond presteren.

Stijgende lijn

sc Heerenveen werkt wel met vertrouwen toe naar de bekerconfrontatie in Kerkrade. Foppe de Haan ziet de vorm van zijn ploeg groeien. Het centrale verdedigingsduo presteert goed, Joost van Aken boekt progressie en de trainer signaleert ook bij de Scandinaviërs Larsson en Thorsby een stijgende lijn. ,,Het gaat echt beter, we beginnen te voetballen hé. En er komt rust in, het is niet meer dat gevlieg. Dat was ook een beetje mijn schuld, in het begin kozen we voor lange ballen om zover mogelijk van de goal af te spelen. Nu we controle krijgen wordt het anders.’’

Foppe de Haan kwam met sc Heerenveen de Limburgse formatie twee maal eerder tegen in het bekertoernooi. De met 4-2 verloren finale in 1997 staat de trainer nog helder voor de geest. ,,Wij waren favoriet en Jol (trainer Roda JC, red) duwde Roda slim in de rol van underdog. Achteraf hadden we sommige zaken anders aan moeten pakken. Bovendien was Korneev met zijn kop bij Feyenoord en ook bij Tomasson speelden transferperikelen. Daar ben ik best kwaad om geweest.’’

De trainer herhaalde nog maar eens dat bij een zege op Roda JC en een goede loting, de weg naar de halve finale open ligt. ,,Als je goed loot wordt het echt interessant. We moeten er alles aan doen om dat voor elkaar te krijgen. Het is gewoon een mooie en belangrijke wedstrijd voor de club,’’ aldus de trainer die met sc Heerenveen twee maal de finale haalde. ,,Een derde keer zou heel mooi zijn, maar dan moeten we morgen wel eerst door.’’

Strafschoppen

Mitchel Te Vrede, tegen Excelsior vanwege liesklachten niet van de partij, is er in Kerkrade weer bij. De spits die vanochtend eerder naar binnen verdween, start dinsdag op de bank. ,,Als het moet kan hij erin,’’ aldus Foppe de Haan. Sam Larsson kampte zondag met liesklachten, maar ging vanochtend voluit. ,,Het ging beter dan ik had verwacht. Ik kan spelen,’’ liet de Zweed weten. Foppe de Haan begint in Kerkrade met dezelfde elf spelers die ook tegen Excelsior de voorkeur kregen.

sc Heerenveen trainde vanochtend op strafschoppen. Mocht het in Kerkrade zover komen, dan weet Foppe de Haan wie de eerste vijf namen op zijn lijstje zijn. De trainer geeft de strafschopnemers een wijze raad mee. ,,Je moet een goede aanloop nemen en weten wat je wilt. Als een strafschop goed genomen is, is het altijd raak. We trainden vroeger met Van Nistelrooy en Vonk en dan zei ik in welke hoek hij moest schieten. Vonk wist de hoek ook, maar had geen kans.’’

Opstelling sc Heerenveen: Mulder, Marzo, Otigba, van den Berg, van Aken, St. Juste, Thorsby, Cavlan, Slagveer, Veerman, Larsson.

Roda JC knikkert tiental sc Heerenveen uit de beker

Net als vorig jaar eindigde het bekeravontuur voor sc Heerenveen in Kerkrade. Een matige eerste helft waarin Roda JC twee maal van defensieve foutjes profiteerde en Van den Berg rood kreeg, werd de ploeg van Foppe de Haan fataal. De tien Friezen joegen na rust op eerherstel maar kwamen niet verder dan één treffer en hadden daar de hulp van Van Peppen voor nodig. De verdediger werkte de bal in eigen doel. In de slotminuten counterde Roda JC naar 3-1.

sc Heerenveen keek na 26 minuten voetbal al tegen een hopeloze achterstand aan. De thuisformatie leidde op dat moment niet alleen met 2-0, maar had als gevolg van een rode kaart van Joey van den Berg ook een numerieke meerderheid. De formatie van trainer Foppe de Haan had de problemen aan zichzelf te wijten, want beide doelpunten kwamen voort uit defensieve fouten.

Er leek in de openingsfase weinig aan de hand. Roda JC startte stormachtig, maar nam daarna gas terug en liet het initiatief aan de gasten. sc Heerenveen mocht de bal hebben, maar hanteerde een veel te laag tempo. Roda JC zakte in en wachtte rustig op Friese foutjes.

veerman-roda-beker-151215

Bij de eerste de beste kans was het raak. In de 18e minuut nam was het Swinkels die een voorzet van Van Aken ineens op de slof nam. De verre trap van de centrale verdediger viel achter de verdediging en daar reageerde Jurić alerter dan Van den Berg en Otigba. De Australiër omspeelde doelman Mulder en scoorde beheerst de 1-0.

Zeven minuten later verdubbelde Jurić de score vanaf de stip. Joey van den Berg was bij een hoge voorzet vanaf de linkerkant Van Hyfte kwijt en tikte in een poging een doelpunt te voorkomen de speler van Roda JC licht aan. Blom wees meteen naar de stip en stuurde de aanvoerder van sc Heerenveen weg. Een zware straf voor een licht vergrijp, maar daar maalde Jurić niet om, 2-0.

In het verdere verloop van de eerste helft gebeurde weinig. Roda JC hoefde zich niet in te spannen en bij de Friezen ging werkelijk van alles mis. Foppe de Haan greep in de pauze in. Veerman bleef achter in de kleedkamer en Bijker kwam in de ploeg. Bijker completeerde de achterhoede en voorin moesten Larsson en Slagveer de klus klaren.
 
De Friese formatie ging voor de aansluitingstreffer, maar een schot van Slagveer werd gekraakt en ook een inzet van St. Juste eindigde op een Limburgs been. sc Heerenveen zette Roda JC onder druk, maar was niet slagvaardig en attent genoeg om echt gevaarlijk te kunnen worden.

De 2-1 kwam er toch met dank aan Ard van Peppen. Thorsby en Slagveer combineerden door de Limburger defensie waarna Van Peppen de voorzet van Slagveer achter zijn eigen doelman gleed. Enkele minuten later kwam Roda JC goed weg toen Marzo met een poeier de paal raakte.

In de slotfase kwam Roda JC opnieuw goed weg bij een vrije trap van Cavlan die rechtstreeks in de kruising leek te verdwijnen, maar doelman Van Leer was op tijd in de hoek. Met nog tien minuten te gaan kwam Zahovic voor Larsson. Het veranderde niets meer. Het op de counter loerende Roda JC maakte er in de slotminuten via Ngohbo zelfs nog 3-1 van.

‘We riepen de problemen over onszelf af’

Speler en trainers baalden dinsdagavond stevig van de bekeruitschakeling in Kerkrade. De nederlaag was te wijten aan een slappe eerste helft waarin sc Heerenveen tegen twee doelpunten en een rode kaart voor aanvoerder Joey van den Berg aanliep. ,,Dit is waardeloos,’’ sprak Foppe de Haan klare taal.

Foppe de Haan discussieert met arbiter Blom.
Foppe de Haan discussieert met arbiter Blom.

,,De eerste helft was slap, we speelden zonder overtuiging en maakten veel fouten. Om Gallisch van te worden,’’ zei de trainer voor de camera van Fox Sports. ,,De tweede helft was beter, maar toen was de wedstrijd in feite al gespeeld. Een 1-0 achterstand kun je rechtbreien, maar na de 2-0 en de rode kaart was de koers gelopen.’’

De trainer verweet zijn ploeg veel te slap te zijn gestart. ,,Ik wil dat we net als thuis spelen, agressief en naar voren. Als je dat doet geef je ook een signaal af naar de tegenstander, het was nu veel te flegmatiek. Er waren er een paar bij die niet alert waren op de momenten dat het moest. Daardoor konden zij de lange bal geven en dan valt hij een keer goed.’’

Stefano Marzo (midden) raakte in de tweede helft de paal.
Stefano Marzo (midden) raakte in de tweede helft de paal.

Foppe de Haan greep in de pauze in, offerde Veerman en ging met twee spitsen spelen. In de tweede helft liep het een stuk beter en nadat Ard van Peppen in eigen doel had geschoten, was Stefano Marzo (paal) nog dicht bij de 2-2. ,,De keeper zat er nog net met de vingers aan,’’ vertelde de Belg na afloop aan Omrop Fryslân. ,,Op basis van de tweede helft hadden we meer verdiend, maar als je zo begint roep je de problemen over jezelf af.’’

De back had geen verklaring voor de matte eerste helft. ,,Misschien is het mentaal.’’ Met nog zeker twee amateurclubs en een eerste divisionist in het toernooi gooide sc Heerenveen de kans op een fraai bekeravontuur weg. ,,Als we donderdag naar de loting kijken kan dat best nog wel eens pijnlijk zijn,’’ besefte Marzo dat de echte kater van de uitschakeling nog moet komen.

Morten Thorsby: 'Dit was een frustrerende avond.''
Morten Thorsby: 'Dit was een frustrerende avond.''

Morten Thorsby sprak ook van een frustrerende avond. ,,Het is lastig als het niet gaat zoals het zou moeten. Zoals we de goals tegen krijgen mag niet. De eerste helft was niet goed, maar we waren ook ongelukkig. De tweede helft was beter en hebben we alles geprobeerd. Daar moeten we ons aan vasthouden.’’