Heracles Almelo - sc Heerenveen
01 april, 14:30 uur
Koop nu kaarten »
Ga mee en moedig ons aan!
×

Feansjop

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

sc Heerenveen - AZ

Datum: 10 april 2016 Competitie: Eredivisie
Aanvang: 12:30 uur Toeschouwers: 23100
Locatie: Abe Lenstra stadion Scheidsrechter: Kevin Blom
Plaats: Heerenveen

De Haan dubt nog over opstelling tegen AZ

Foppe de Haan dubt nog over de opstelling voor het thuisduel tegen AZ. De trainer is er nog niet over uit hoe hij het middenveld en voorhoede wil samenstellen. ,,We hebben vanochtend een paar varianten doorgenomen, maar ik wil er nog even over nadenken en het heeft ook met AZ te maken.’’

Ontwikkelen

Foppe de Haan kan tegen AZ weer beschikken over Joey van den Berg, die terugkeert van een schorsing. De trainer kon nog niet aangeven of de aanvoerder er zondag vanaf de aftrap bij is. Branco van den Boomen en Jeremiah St. Juste zijn verzekerd van een basisplek. ,,Die moeten zich ontwikkelen. Van Jerry weet ik dat hij het kan en Branco moet maar laten zien dat hij erin hoort.’’

Wie de derde man op het middenveld wordt is dus de vraag. Dat kan net als in Kerkrade Sam Larsson zijn, maar ook Joey van den Berg. ,,Joey is meer een aanjager en Sam is creatiever. Het gaat om de positie van Sam, linksbuiten, of achter de spits. Sam zou ook in de spits kunnen spelen. Gelet op de achterhoede van AZ met Vlaar en de beweeglijkheid van Sam, is dat niet eens zo’n raar idee., maar daar ben ik nog niet uit.’’

'Vlaar grote meneer'

Foppe de Haan was niet tevreden over de prestatie van Mitchell Te Vrede tegen Roda JC, maar zag de spits de afgelopen dagen hard en goed trainen. ,,Mitchell kwam naar me toe om te vragen wat er aan mankeerde, als ze dat doen weten ze dat ze onder druk staan. Hij deed vanochtend ook geweldig zijn best. Wie ik ook kies het gaat erom wat de beste keuze is tegen AZ.’’

De trainer liet zich lovend uit over tegenstander AZ. ,,Ze hebben een dynamisch middenveld en zijn met Wuytens opbouwend beter geworden, dat scheelt echt een slok op een borrel. Verder is Vlaar de grote meneer, hij is de baas, dat kun je zien. En voorin hebben ze met Janssen ze echt een goede spits.’’

Onscherp Heerenveen in spektakelstuk alsnog ruim langs AZ: 4-2

sc Heerenveen heeft in een heerlijke voetbalmiddag in het Abe Lenstra stadion een fraaie overwinning geboekt op AZ. De ploeg van Foppe de Haan won met 4-2, maar die uitslag had nog veel hoger uit moeten vallen. Doordat er veel goede kansen werden gemist, bleven de doelpuntenmakers van sc Heerenveen 'beperkt' tot Jeremiah St Juste, Joey van den Berg, Arber Zeneli en Luciano Slagveer.

Het zonnetje scheen al erg prettig in het Abe Lenstra stadion, maar de wedstrijd had voor sc Heerenveen eigenlijk nog veel zonniger moeten zijn. Want wat een dotten van kansen op doelpunten lieten de Friezen liggen. sc Heerenveen had met een 3-0 voorsprong de rust in kunnen gaan. Aangezien St. Juste en Te Vrede twee opgelegde kansen misten, bleef het nu bij 1-0.

Die voorsprong werd al na negen minuten behaald. Otigba passte de bal in het middenveld, waarna St Juste met een knappe beweging langs zijn tegenstander vloog. De middenvelder gaf de bal mee aan de rechterkant, waar Stefano Marzo was opgekomen. Marzo gaf de bal prima voor, waarna St Juste de bal via Ron Vlaar in het doel frommelde.

Voetballend hielden beide ploegen elkaar aanvankelijk in evenwicht, maar sc Heerenveen was veruit het gevaarlijkst. Zo verstuurde Zeneli de bal in de 23e minut perfect naar de tweede paal. Daar stond St. Juste klaar om af te ronden, maar tot ieders verbazing en ook die van St. Juste zelf, lukte het de middenvelder niet om zijn tweede treffer te maken. De bal ging naast.

In de dertigste minuut leek sc Heerenveen alsnog op 2-0 te komen. Ditkeer miste Te Vrede echter een op het oog niet te missen kans. Van den Berg, terug in de basisploeg na een schorsing, kleunde goed in een kopduel met zijn tegenstander. De bal belandde daardoor voor de voeten van Te Vrede, die vrij kon uithalen. Zijn schot ging naast.

Weer geen treffer dus, waardoor AZ hoop bleef houden. De ploeg was in het laatste deel van de eerste helft dicht bij de gelijkmaker. Zo ontstond er een scrimmage voor het doel van Mulder, waarbij de bal uiteindelijk bij Janssen belandde. De international van Oranje zag zijn schot gekraakt worden. Even later kreeg Janssen de bal opnieuw niet langs Mulder.

Na rust leek sc Heerenveen de scherpte weer terug te hebben. Het was snel raak voor de thuisploeg. Lucas Bijker gaf de bal aan Van den Berg, die op het randje van het strafschopgebied besloot uit te halen. Een goede ingeving, want hij pegelde de bal hard achter AZ-doelman Rochet: 2-0.

Voor AZ het signaal om een dubbele wissel uit te voeren. Veel hielp het niet, want sc Heerenveen speelde beter. De Friezen zochten de aanval en Te Vrede kon in de 65e minuut alsnog zijn doelpunt meepikken. Na een prachtige pass van Van den Berg verscheen de aanvaller oog in oog met Rochet, maar opnieuw lukte het Te Vrede niet om de doelman de passeren.

Een kwartier voor tijd werd de spits vervangen door Henk Veerman. Lukte het hem dan wel om te scoren? Nee. De spits kreeg een enorme kans maar was ook onscherp. Veerman werd goed vrij voor het doel gezet door Larsson, maar hij schoot de bal naast.

Dat was extra zuur, aangezien AZ even daarvoor de aansluitingstreffer gemaakt had. Invaller Dos Santos schoot een voorzet bij de tweede paal binnen: 2-1. De spanning in dit duel was daardoor ineens weer terug.
AZ drong aan, waardoor sc Heerenveen kon counteren. De ploeg kwam er een aantal keren gevaarlijk uit. In de 84e minuut hadden de Friezen succes. Zeneli werd via een uitbraak weggestuurd door Larsson, waarna Zeneli alleen op doelman Rochet afging. Hij roste de bal hard in het doel. Het zorgde voor gejuich en opluchting bij sc Heerenveen.

De zege werd nog fraaier, toen ook Slagveer nog scoorde. De invaller jaagde de 4-1 binnen. Na een goede actie van Larsson kwam de bal bij Veerman, die de bal waarschijnlijk onbedoeld goed klaarlegde voor Slagveer: 4-1. Dat Janssen in de blessuretijd nog de 4-2 maakte, deerde het publiek weinig. De fans gingen massaal staan voor sc Heerenveen, dat stiekem weer kan kijken naar de play-off plekken in de Eredivisie.

De Haan realistisch: ‘Niet over play-offs praten’

Foppe de Haan wil in het restant van de competitie de fans vermaken en dat is vanmiddag gelukt. Er vielen maar liefst zes treffers in het Abe Lenstra stadion en de thuisclub bleef aan de goede kant van de score, 4-2. De trainer was blij met de zege op AZ, maar bleef ook realistisch. ,,Over de play-offs moeten we het maar niet hebben, daarvoor moeten we alle vier resterende duels winnen.’’

Bij de komende vier tegenstanders zit ook Ajax. De koploper van de Eredivisie komt over anderhalve week op bezoek in Friesland Of De Haan de titelaspiraties van Ajax dwars wil bomen, liet hij in het midden, maar hij verklapte wel dat zijn vrouw Geke vindt dat sc Heerenveen Ajax moet verslaan.. ,,Waarom? Omdat ze PSV leuker vindt,’’ vertelde hij lachend.

De trainer was met uitzondering van de openingsfase tevreden over zijn elftal. ,,Toen het bij ons eenmaal goed stond, haalden wij de dreiging van hun vleugelspelers weg. Ik vond dat Larsson en Zeneli het vandaag prima deden. Zeneli kan zo goed voetballen, die komt er absoluut. Hij heeft soms wel moeite om de focus te houden, als hij dat verbetert, wordt hij alleen nog maar beter.’’

sc Heerenveen boekte de tweede zege op rij. Volgens Foppe de Haan raken zijn spelers steeds meer gewend meer aan de trainingsarbeid die wordt gevraagd. ,,In het begin waren ze moe. Nu trainen ze hard en hebben ze voldoende kracht en energie om het ook op zondag laten zien. Ik hoop dat we dit vast kunnen houden, want het was te wisselvallig dit seizoen.’’