Heracles Almelo - sc Heerenveen
01 april, 14:30 uur
Koop nu kaarten »
Ga mee en moedig ons aan!
×

Feansjop

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

sc Heerenveen - FC Utrecht

Datum: 12 augustus 2016 Competitie: Eredivisie - Regulier
Aanvang: 20:00 uur Toeschouwers: 20850
Locatie: Abe Lenstra stadion Scheidsrechter: Jeroen Manschot
Plaats: Heerenveen

Sam Larsson twijfelgeval voor FC Utrecht

Achter de naam van Sam Larsson staat een vraagteken voor het thuisduel tegen FC Utrecht. De Zweed heeft een buikvirus achter de rug en kampt met lichte enkelklachten. ,,De kans dat hij speelt is niet zo groot. Ik verwacht het niet, maar laten we hopen dat het er morgen beter uitziet,’’ liet trainer Jurgen Streppel vanmiddag na de training weten.

Positief is de terugkeer van Simon Thern en Morten Thorsby. Het tweetal moest in Alkmaar verstek laten gaan, maar trainde de laatste twee dagen weer volop mee. ,,Gelukkig, daar wordt het weer iets breder van en dat is ook wel nodig,’’, aldus de trainer, die deze week Otigba en Van den Boomen zag vertrekken. Willem Huizing is er als gevolg van zijn rode kaart in Alkmaar ook niet bij.

Extreem

In FC Utrecht treft sc Heerenveen een tegenstander die een voor Nederlandse begrippen onorthodox systeem speelt. Jurgen Streppel: ,,Het is een ander systeem dan wij gewend zijn. Ik denk dat ze de enige club in Nederland zijn die zo speelt. Roda speelde vorig seizoen 4-4-2 met een ruit, dat zijn we ook niet gewend, maar Utrecht is het meest extreem.’’

sc Heerenveen zal rekening houden met de tactiek van Ten Hag, maar gaat de eigen speelwijze niet helemaal overboord gooien. ,,Je moet altijd rekening houden met de tegenstander, maar in grote lijnen willen we ons eigen ding doen,’’ aldus de trainer van sc Heerenveen.

De 2-2 in Alkmaar heeft voor een goed gevoel gezorgd, liet Streppel weten. ,,We zijn twee maanden bezig en ik heb het gevoel dat het steeds beter past en klikt. De sfeer is prima en dan helpt zo’n wedstrijd tegen AZ wel mee. AZ is een goede ploeg die al twee zware wedstrijden achter de rug had, dan sterkt zo’n resultaat wel.’’

Heerenveen knokt zich met steun van fans naar punt

Trainer Jurgen Streppel heeft zijn eerste thuiswedstrijd als sc Heerenveen-trainer afgesloten met een 2-2 gelijkspel tegen FC Utrecht. Ondanks dat de trainer geen winst kon vieren, zal de vechtlust van zijn ploeg hem goed gedaan hebben. Slagveer opende vroeg de score, maar die stand werd door FC Utrecht nog voor rust omgebogen (1-2). Lang leek sc Heerenveen niet door het compacte spel van de Utrechters te komen, maar gesteund door de fans knokten de Friezen zich naar het punt (goal van Reza). In een hete slotfase was de thuisploeg zelfs nog dicht bij een overwinning.

Waar sc Heerenveen vorige week met enige mazzel een punt binnenhaalde, kreeg de ploeg dit keer misschien wel te weinig.

Het begon zo goed voor sc Heerenveen. Al na twaalf minuten konden de fans juichen om de eerste treffer van het seizoen in het Abe Lenstra stadion. Die kwam van de voet van Luciano Slagveer. Hij kopte de bal in eerste instantie door, maar zag het leer met wat geluk opnieuw voor zijn voeten belanden. De rappe vleugelaanvaller kon vervolgens makkelijk de 1-0 binnenschuiven.

Utrecht kon aanvallend weinig voor elkaar krijgen. Zelf was de thuisploeg via een schot van Zeneli (naast) en een uitbraak nog dicht bij de 2-0. Vooral de mooie counter in de 30e minuut was kansrijk. De bal kwam via het hoofd van Reza pardoes in de loop van Slagveer terecht, die opstoomde. Zeneli kwam aan de linkerkant vrij, en kreeg de bal op maat. Toen Zeneli de bal vervolgens teruglegde op Slagveer, schoot de doelpuntenmaker echter te slap in.

Ondanks dat er niet veel aan de hand leek voor sc Heerenveen, keek de ploeg nog voor rust tegen een 1-2 achterstand aan. Daarmee toonde Utrecht zich erg effectief. Eerst kreeg de ploeg in de 31e minuut een strafschop, dankzij een knappe solo actie van Ayoub. De verdediger slalomde door de Heerenveen-defensie, en werd uiteindelijk gestuit door het been van St. Juste. Haller schoot vanaf elf meter door het midden raak: 1-1.

Even later kregen de Friezen ook nog de 1-2 te verwerken. Ramselaar kreeg de bal net buiten het strafschopgebied, en besloot maar eens uit te halen. Zijn afstandsknal had succes en vloog achter Mulder: 1-2. Zeneli bracht enkele minuten later beide teams bijna weer op gelijke hoogte, maar zijn van richting veranderde schot kon nog net door doelman Ruiter onder de lat vandaan geplukt worden.

FC Utrecht had hiermee de voorsprong die ze wilden. De ploeg trok zich in de tweede helft terug op eigen helft, en liet sc Heerenveen het spel maken. De Friezen probeerden het wel, maar konden geen ruimtes vinden in het compacte spel van de tegenstander. Daardoor gebeurde er lange tijd niets. FC Utrecht stelde zich in op counters, en had daarmee bijna succes. Haller schoot van dichtbij recht op Mulder, die de bal vervolgens met enig kunst en vliegwerk wegwerkte.

De fans gingen in het laatste half uur van de wedstrijd nog eens flink achter de ploeg staan. sc Heerenveen drong aan, en kreeg in de 70e minuut een hoekschop. Stijn Schaars, die zelf ook vol de strijd aanging, jutte de fans ook nog maar eens extra op. Dat werkte. De bal uit de hoekschop werd door Ruiter met moeite uit het doel geslagen, waarna Reza attent was. De spits kwam aanjagen en schoot de gelijkmaker binnen.

Daarmee brak voor sc Heerenveen een mooie slotfase aan, waarin de ploeg vol aandrong. In die fase had er een overwinning gefabriceerd kunnen worden. Zo moest Ruiter nog flink aan de bak om een schot van Zeneli uit het doel te houden en invaller Veerman kopte een bal maar rakelings naast.

In de slotfase viel ook Simon Thern in. De Zweed miste door een knieblessure de gehele tweede seizoenhelft van het afgelopen seizoen. Hij kreeg een warm welkom van de fans. Het gedroomde scenario, waarin juist hij sc Heerenveen nog naar een zege zou schieten, kwam echter niet uit.

Veerman kan leven met 2-2 tegen FC Utrecht

Henk Veerman kwam in het thuisduel na 66 minuten binnen de lijnen voor Van Amersfoort. De Volendammer was in de slotminuten bijna goed voor de winnende treffer. Zijn achterwaartse kopbal verdween net langs de verkeerde kant van de paal.

Gegokt en verloren

,,Gegokt en verloren in dit geval,’’concludeerde de twee meter lange aanvaller na afloop. ,,Je gokt dat de bal er komt en dan is het jammer dat hij net voorlangs gaat. Het is wel de afspraak om bij de eerste paal te komen, maar dan nog is het een ruim begrip.’’

Met Veerman binnen de lijnen beet sc Heerenveen in de slotfase nadrukkelijker van zich af. De spits sleurde, knokte en was een plaag voor de defensie van de gasten. ,,Ik ben niet ontevreden over mijn speelminuten. Ik ben blij dat ik mijn steentje heb kunnen bijdragen.’’

Opportunistisch

,,Wat er veranderde na mijn komst? Ik denk dat er door mij een hoop lengte komt en dan kun je opportunistisch gaan spelen. Dat hebben we gedaan en dan kunnen wij het iedereen lastig maken. Als de bal van de vijf keer twee keer goed valt, krijg je toch twee kansen,’’ keek Henk Veerman terug.

Henk Veerman kon wel leven met de uiteindelijke 2-2. ,,In de slotfase kunnen we hem winnen, maar ik denk dat dit een prima resultaat was. We hebben twee sterke tegenstanders gehad en twee punten gepakt, daar kunnen we blij mee zijn.’’