sc Heerenveen - Excelsior
24 februari, 19:45 uur
Koop nu kaarten »
Er zijn nog kaarten beschikbaar!
×

Feansjop

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

sc Heerenveen - PEC Zwolle

Datum: 29 augustus 2015 Competitie: Eredivisie
Aanvang: 19:45 uur Toeschouwers: 22763
Locatie: Abe Lenstra stadion Scheidsrechter: Pol van Boekel
Plaats: Heerenveen

Meespelen Te Vrede tegen PEC nog onzeker

Het is onduidelijk of Mitchell Te Vrede zaterdag in het thuisduel tegen PEC Zwolle in actie kan komen. De spits trainde vanochtend mee met de selectie, doorstond de oefensessie redelijk, maar Dwight Lodeweges hield een slag om de arm. ,,We moeten kijken in hoeverre het een risico is om Mitchell te laten beginnen.’’

Ook de inzetbaarheid van Jeremiah St. Juste is nog niet helemaal zeker. De verdediger kampte de afgelopen dagen met hoofdpijnklachten. ,,Jerry heeft vanochtend meegetraind, nu is het afwachten hoe hij hierop reageert.’’ Met uitzondering van de langdurig geblesseerden, is iedereen fit. Verheugend nieuws is er over Joost van Aken en Jordy Buijs. Voor beide spelers lonkt een rentree op de voetbalvelden.

Dwight Lodeweges hoopt dat sc Heerenveen net als tegen PSV weer goed voor de dag komt. ,,Met PSV als tegenstander hoef je niets te zeggen. Voor een trainer is het altijd de vraag hoe een jonge ploeg uit zo’n wedstrijd komt. Ik hoop dat ze tegen PEC net zo hongerig zijn als een week geleden. Afgaande op de trainingen zit het wel goed. Het plezier straalt er af.’’

Lodeweges zag PEC Zwolle drie maal aan het werk. Er is veel veranderd in Zwolle. Een groot aantal spelers vertrok en zijn collega Ron Jans moest bouwen aan een nieuw elftal. ,,De automatismen zijn weg en daar gaat Zwolle realistisch mee om. Ze doen geen moeilijke dingen, kiezen voor defensieve zekerheid en gaan van daaruit voetballen,’’ aldus Lodeweges.

sc Heerenveen is redelijk gestart en doet bij een zege goede zaken. Waar zijn elftal staat kan Lodeweges niet zeggen. ,,Maar dat geldt voor iedereen. Ik denk dat je pas na acht, negen wedstrijden weet hoe de verhoudingen ongeveer liggen.’’

Puntje na levendig duel tegen PEC Zwolle: 1-1

sc Heerenveen heeft zaterdagavond met 1-1 gelijkgespeeld tegen PEC Zwolle. De Friezen kenden een bliksemstart (4e minuut 1-0, Larsson), maar dat bleek niet genoeg voor de zege. In een matige tweede helft van sc Heerenveen kwam PEC Zwolle op gelijke hoogte. sc Heerenveen bleef in het vervolg van het duel overeind, al gebeurde dat af en toe met kunst en vliegwerk.

Er gebeurde gelijk van alles in het begin van de wedstrijd. Dat begon al in de warming-up, waarin Joey van den Berg geblesseerd raakte. Zijn plaats op het middenveld werd ingenomen door Morten Thorsby. Mitchell te Vrede (liesklachten) en Jerry St. Juste (hoofdpijn) hoefden geen streep te zetten door de wedstrijd, ondanks dat het meespelen van het duo vooraf twijfelachtig was.

Dan de wedstrijd. sc Heerenveen startte sterk en kwam al na vier minuten op voorsprong. Sam Larsson, ook dit duel weer strooiend met hakjes en mooie passjes, eiste hiervoor de hoofdrol op. Hij voetbalde zich knap langs zijn tegenstanders en rondde zijn solo aan de rand van het strafschopgebied fraai af met een raak afstandsschot: 1-0.

sc Heerenveen viert de vroege voorsprong
sc Heerenveen viert de vroege voorsprong

sc Heerenveen bleef de lakens uitdelen, al kreeg PEC Zwolle vlak na de 1-0 ook nog een goede kans. Queensy Menig ontsnapte aan de linkerkant van het veld en kwam op Mulder af. Pele van Anholt greep echter goed in.

Aan de andere kant had Kevin Begois het een stuk drukker. De doelman zag in de 16e minuut Sam Larsson op zich afkomen. De keeper van PEC liet zich ditkeer niet passeren door de Zweed en keerde de inzet. Zo had sc Heerenveen in de beginfase al een ruime voorsprong kunnen pakken. Ook Slagveer (afstandsschot naast) was namelijk nog dicht bij een goal.

In het laatste gedeelte van de eerste helft nam sc Heerenveen wat gas terug. De ploeg koos ervoor om de bal meer in de ploeg te houden en kwam niet in de problemen. PEC Zwolle liet, op een schot van Lars Veldwijk na, weinig zien.

Morten Thorsby verving dit duel de in de warming-up geblesseerd geraakte Joey van den Berg
Morten Thorsby verving dit duel de in de warming-up geblesseerd geraakte Joey van den Berg

Het was daarom verrassend wat PEC Zwolle in de tweede helft liet zien. De gasten namen gelijk de controle over en lieten sc Heerenveen af en toe flink zweten. Nota bene voormalig sc Heerenveen-speler Wouter Marinus was bijna trefzeker in het Abe Lenstra stadion. Hij ramde de bal keihard op de lat.

In de 60e minuut was het alsnog raak voor PEC. Uit een counter sloeg Zwolle toe. Becker sprintte er vandoor aan de rechterkant en gaf een lage voorzet. De bal ging langs Bijker, waardoor Veldwijk bij de tweede paal kon binnenschieten: 1-1.

sc Heerenveen was het kwijt. Vooral achterin schudde het flink. Becker kon er namens Zwolle een aantal keren dreigend uitkomen. Het was opnieuw een voorzet van zijn schoen die in de 70e minuut voor grote hectiek voor het doel van Mulder zorgde. De spelers van Zwolle probeerden de bal er met alle mogelijkheden in te krijgen, maar sc Heerenveen hield stand.

Drie minuten later herhaalde deze situatie zich, na een corner van PEC Zwolle. De bal bleef hangen in het strafschopgebied, en belandde uiteindelijk bij de tweede paal. sc Heerenveen kreeg de bal niet weg, PEC Zwolle leek tot vier keer toe te scoren, maar met kunst en vliegwerk bleef sc Heerenveen overeind in deze scrimmage.

sc Heerenveen probeerde het in de slotfase nog wel. Trainer Lodeweges bracht Henk Veerman in het veld voor Mitchell te Vrede. De invaller was nog dicht bij succes, via een schot uit de draai. Die inzet ging echter naast. Ook Caner Cavlan, vorige week nog trefzeker tegen PSV, liet sc Heerenveen ruiken aan de overwinning. Zijn afstandsschot rond het zestienmetergebied vloog op het dak van het doel. Zo kende het duel twee gezichten, maar geen winnaar.

Morten Thorsby: ‘Mijn ontwikkeling is het belangrijkste’

Morten Thorsby moest zaterdag tegen PEC Zwolle op het laatste moment opdraven voor Joey van den Berg. De captain van sc Heerenveen haakte in de warming up af met liesklachten. Thorsby was blij met de speelminuten die hij kreeg, maar minder met het resultaat.

De 19-jarige Noor was niet de enige Heerenvener die na afloop in de catacomben teleurgesteld de media te woord stond. Terwijl de spelers van PEC Zwolle de 1-1 vierden als een morele overwinning, liepen de voetballers van de thuisclub bedrukt rond. De sterke openingsfase van het thuisduel tegen PEC Zwolle leverde te weinig rendement op.

Morten Thorsby duelleert met Bram van Polen.
Morten Thorsby duelleert met Bram van Polen.

Feedback

Sam Larsson kreeg een levensgrote kans, maar ook Morten Thorsby kwam in scoringspositie. De doelpoging , met zijn zwakkere linkerbeen, verdween voorlangs. ,,Die bal moet tussen de palen,’’ keek de middenvelder terug. ,,Links is niet mijn sterkste been, maar ik train er veel op. Het had beter gekund.’’ Dat de tweede goal niet viel was volgens Thorsby ook een gevolg van pech. ,,We waren close, misten net dat beetje geluk.’’

Morten Thorsby kreeg pas vlak voor de wedstrijd te horen dat hij moest spelen. ,,Dat was geen probleem. Ik had daardoor ook geen tijd om zenuwachtig te worden.’’ De Noor was blij dat hij eindelijk een kans kreeg op zijn favoriete stek op het middenveld en keek niet ontevreden terug. ,,Ik heb veel gegeven en vond dat het redelijk ging. Soms beleef je een wedstrijd anders, maar ik kreeg positieve feedback van mijn medespelers. Ook zij vonden dat het goed ging.’’

Ontwikkeling

Zijn eerste basisplaats dit seizoen betekent niet dat hij automatisch rekent op meer. De middenvelder, bezig aan zijn tweede seizoen in Friesland, weet dat hij geduldig moet zijn. ,,Ik kan niet roepen van dat ik moet spelen in plaats van Joey of Simon. Ik moet keihard werken en hopen op meer kansen.’’

Morten Thorsby kan in zekere zin leven met zijn huidige rol. Hij wil graag spelen, maar: ,,Het belangrijkste is dat ik me ontwikkel. Vergeleken met mijn eerste seizoen ben ik een stuk verder. Ik ben fysiek sterker en technisch vaardiger. Zolang ik het gevoel heb dat ik beter word, ben ik tevreden. Pas als ik me niet ontwikkel, moet ik me zorgen gaan maken.’’