NAC Breda - sc Heerenveen
29 april, 14:30 uur
Koop nu kaarten »
Ga mee en moedig ons aan!
×

Feansjop

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

sc Heerenveen - PSV

Datum: 18 december 2011 Competitie: Eredivisie
Aanvang: 16:30 uur Toeschouwers: 25000
Locatie: Abe Lenstra stadion Scheidsrechter: Pol van Boekel
Plaats: Heerenveen

Veel vertrouwen bij sc Heerenveen voor topper PSV

sc Heerenveen sluit zondag de eerste competitiehelft af met een thuisduel tegen PSV. Als je kijkt naar de vorm van de Friezen komen de Eindhovenaren op het goede moment, maar dat kun je volgens trainer Ron Jans pas achteraf zeggen. Er is in elk geval veel vertrouwen bij sc Heerenveen opweg naar de topper, weet Jans. ,,Je voelt aan de hele groep dat ze zoiets hebben van: ‘kom maar op’. De wedstrijd leeft enorm. Ik denk dat wij weer een goede pot gaan spelen.”

sc Heerenveen probeert na AZ opnieuw een titelkandidaat in eigen huis te verslaan. Ron Jans ziet PSV als grootste titelfavoriet. ,,Ze zijn op dit moment niet op hun best, maar het is een hele goede ploeg. Dries Mertens is met zijn dribbels, overzicht en schoten heel gevaarlijk. Zakaria Labyad is een slimme voetballer, en Ola Toivonen is vorig jaar tegen ons (1-3 verlies, red.) de beslissende man geweest. Zo kun je nog wel even doorgaan."

Het vertrouwen in een mooi resultaat is echter groot bij de Friezen, en dat is ook niet zo vreemd. De ploeg van Jans is al dertien competitieduels op rij ongeslagen, en heeft de laatste wedstrijden uitstekend gespeeld. ,,Ik ben heel tevreden over de laatste twee duels (5-1 winst tegen AZ, en 0-5 winst tegen Excelsior, red.). Maar ook de wedstrijd daarvoor tegen NAC vond ik heel aardig. Er zit stabiliteit in deze groep. Dat zie je ook aan het feit dat we elke wedstrijd scoren. Het is een uitdaging om dat ook tegen PSV te doen, want die ploeg krijgt weinig doelpunten tegen." 

,,Vorig seizoen was Toivonen de beslissende man bij PSV", zegt trainer Ron Jans.
,,Vorig seizoen was Toivonen de beslissende man bij PSV", zegt trainer Ron Jans.

Nu het zo goed loopt bij sc Heerenveen komt de winterstop op een slecht moment, zou je kunnen zeggen. Maar zo denkt Jans niet. ,,Het heeft geen zin om zo te denken. Die wintertop is er nou eenmaal. We gaan lekker een weekje weg. Ik denk dat de spelers het niet zo erg vinden. Het is ook niet zo dat je na een aantal goede wedstrijden de volgende wedstrijd ook automatisch goed speelt. Het zou mooi zijn als we deze competitiehelft met onze ongeslagen reeks kunnen afsluiten, en dat we woensdag een ronde verder gaan in de beker. Dan gaan we met een lekker gevoel de kerst in.”

Effectief PSV haalt uit tegen sc Heerenveen: 1-5

Na dertien ongeslagen wedstrijden op rij is sc Heerenveen zondag weer eens tegen een nederlaag aangelopen. Een effectief PSV won mede door vier rake kopballen met 1-5 in een uitverkocht Abe Lenstra stadion. Tussen de 17e en 23e minuut scoorden Ola Toivonen (2x) en Tim Matavz. Na rust liep PSV verder uit, waarna invaller Rajiv van La Parra een kwartier voor tijd de eretreffer voor sc Heerenveen maakte.

Het vertrouwen bij sc Heerenveen was groot. Na AZ (5-1 winst) zou er tegen PSV wel eens opnieuw een titelkandidaat kunnen sneuvelen in het Abe Lenstra stadion. Door die gedachte kon al snel een streep. Na 23 minuten stonden er kille cijfers op het scorebord: 0-3 in het voordeel van de Brabanders. Het was kenmerkend voor PSV, dat zeer effectief te werk ging in Heerenveen.

sc Heerenveen begon goed, en creërde een aantal kansen. Daryl Janmaat gaf na vijf minuten de bal goed mee aan Bas Dost, die uit de draai net langs schoot. Doelman Kenny Steppe (hij verving Brian Vandenbussche) had voor die kans nog niets te doen gehad, maar kon na die tijd aan de bak. Een inzet van Toivonen tikte de Belg fraai uit het doel, maar twintig minuten later werd hij drie keer gepasseerd.

Eerst knikte Toivonen raak, uit een voorzet van Labyad. Twee minuten later deed Matavz datzelfde, uit een voorzet van Manolev. Weer even later maakte Toivonen de achterstand voor Heerenveen nog groter, door 3-0 binnen te schuiven. Heerenveen leek al snel tegen te scoren, toen Djuricic de bal goed stak naar Dost. PSV-doelman Isaksson redde echter knap. Ook PSV was voor rust nog gevaarlijk. Breuer haalde de inzet van Wijnaldum van de lijn.

In de tweede helft werd Assaidi vervangen door Rajiv van La Parra. Laatstgenoemde zag zijn familielid Georginio Wijnaldum al snel scoren voor PSV. Hij kopte een voorzet vanaf de linkerkant goed binnen: 0-4. De Friezen hadden weinig in te brengen tegen een sterk PSV. Voorin wist de ploeg van Ron Jans geen gevaar te stichten. Zelf kwam de thuisploeg goed weg toen Labyad net naast schoot, en toen Steppe nog fraai redding bracht op een schot van Mertens. Op een kopbal van Marcelo had Steppe echter geen antwoord: 0-5.

In de 62e minuut werd Heerenveen wel gevaarlijk. Filip Djuricic kwam net tekort op een voorzet van Narsingh. Verder domineerde PSV het duel in Heerenveen. Een kwartier voor tijd deed Van La Parra toch nog wat terug namens sc Heerenveen. Hij zweepte het publiek op, als teken dat het duel nog niet gespeeld was. Ondanks dat de Friezen na die treffer wel wat beter in het spel kwamen, bleef het bij deze score. Wel was Dost nog twee keer dicht bij een doelpunt, beide keren uit een voorzet van Narsingh.

Zomer: 'Dit komt hard aan'

Voor het eerst in dertien competitiewedstrijden moest sc Heerenveen zondag een nederlaag slikken. ,,Dus dat is weer even wennen," zegt verdediger Ramon Zomer over de 1-5 tegen PSV. ,,Dit komt hard aan, zeker als je zo kansloos verliest. Dit had niemand verwacht.” Het vertrouwen opweg naar de topper tegen PSV was groot bij de Friezen. ,,Misschien hadden wel iets teveel vertrouwen," zegt de verdediger. ,,Als dat zo was staan we nu in elk geval weer met beide benen op de grond."

En dat terwijl het begin van de wedstrijd nog zo hoopvol was voor de Friezen. Ook Zomer zag de afstraffing aanvankelijk niet aankomen. ,,Het eerste kwartier was er nog niet zo veel aan de hand voor ons. Maar tien minuten later was het eigenlijk over.  PSV was heel effectief. Uit de eerste paar kansen scoorden ze drie keer. Dan knipper je even met je ogen, sta je 3-0 achter, en is de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. Zeker tegen het PSV van vandaag, want ik denk dat de ploeg een van de betere wedstrijden van dit seizoen speelde. Hoe ze dit afstraften doen ze niet elke week."

Heerenveen kwam er niet aan te pas. ,,We kregen geen druk op de bal, en we stonden veel te ver uit elkaar. Misschien wilden we wel teveel meevoetballen met PSV. Ze hadden steeds een man over op het middenveld, en bovendien hadden ze veel bewegende spelers. Dan krijg je bij ons een beetje twijfel over wie welke speler dekt.  Wij hadden vandaag een off-day, en PSV juist een topdag. Dan kan het zo’n uitslag worden. Deze wedstrijd moeten we maar snel vergeten."

Ramon Zomer in duel met Wijnaldum
Ramon Zomer in duel met Wijnaldum

Na Ajax en FC Twente verloor sc Heerenveen voor de derde keer met 5-1 van een topclub. Koploper AZ werd door de Friezen juist geklopt met deze cijfers. ,,Je kunt concluderen dat we te kort komen voor de top. Daaronder moeten we knokken voor de plekken om Europees voetbal. Dat is ook onze doelstelling. We hebben bewezen dat we op dat niveau wel goed kunnen spelen. Al met al vind ik dat we een redelijke eerste seizoenshelft hebben gedraaid."

De seizoenshelft kan nog fraai worden afgesloten, als Heerenveen woensdag de kwartfinale bereikt van het bekertoernooi. Dan moet er eerst worden afgerekend met FC Oss. ,,Daar moet je niet te gemakkelijk over denken," waarschuwt Zomer. ,,Die wedstrijd moeten we goed oppakken. Iedereen weet dat het heel belangrijk is om een ronde verder te komen. Misschien kun je met winst de kater tegen PSV een beetje wegspoelen."