Heracles Almelo - sc Heerenveen
01 april, 14:30 uur
Koop nu kaarten »
Ga mee en moedig ons aan!
×

Feansjop

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

sc Heerenveen - PSV

Datum: 09 maart 2013 Competitie: Eredivisie
Aanvang: 18:45 uur Toeschouwers: 24984
Locatie: Abe Lenstra stadion Scheidsrechter: Reinold Wiedemeijer
Plaats: Heerenveen

Advocaat eist zege in Abe Lenstra stadion

Dick Advocaat komt zaterdag met PSV op bezoek in het Abe Lenstra stadion. De bezoekjes aan Friesland zijn per definitie lastig, weet de trainer van de koploper van de Eredivisie, maar Advocaat wil geen punten morsen. ,,Wij moeten gewoon zorgen dat we winnen.’’

Ook al wist sc Heerenveen de laatste twee competitieduels te winnen, Dick Advocaat eist een overwinning van zijn ploeg op bezoek in Friesland. ,,Het waren geen geweldige wedstrijden. Tegen NAC Breda kunnen ze in de eerste helft ook zomaar met 3-0 achter staan', laat Advocaat op de clubsite van PSV weten. ,,Maar Heerenveen-uit is per definitie een lastige wedstrijd. Ze beschikken over een aantal spelers die een wedstrijd kunnen beslissen. Het is de laatste tijd bovendien meer een werkploeg geworden.'

Advocaat realiseert zich dat zijn ploeg geen punten mag laten liggen in de titelstrijd. ,,Wij moeten gewoon zorgen dat we winnen. We mogen geen punten laten liggen. We spelen nog vijf keer uit en vier keer thuis. De groep wordt fit. Het ziet er deze week in ieder geval fris uit.'

Of de van een hamstringblessure teruggekeerde Ola Toivonen in de basis start, wilde de trainer niet vertellen. ,,Dat moet ik eerst nog tegen de spelers zeggen. Toivonen begint weer fit te worden, maar hij heeft nog wel twee of drie weken nodig om volledig honderd procent te worden.'

De ziekenboeg van PSV is nagenoeg leeg. De geschorste Lens keert over twee wedstrijden terug en met linksback Erik Pieters gaat het de goede kant op. Dat biedt de trainer opties. ,, Met een sterke bank moeten de spelers op het veld ook harder werken', besloot Advocaat, die zijn spelersgroep de afgelopen week een frisse en gretige indruk zag maken.

Bron: PSV.nl

sc Heerenveen klopt PSV in heerlijke pot: 2-1

sc Heerenveen heeft in een heerlijk voetbalgevecht koploper PSV beentje te weten lichten. Het was een wedstrijd met twee gezichten in het kolkende Abe Lenstra stadion. Voor rust heerste de thuisclub en De Roon en El Ghanassy zorgden voor een verdiende 2-0 voorsprong. PSV dicteerde de tweede helft, maar alleen Toivonen wist te scoren. Doelman Nordfeldt hield zijn ploeg in de slotfase met twee magistrale reddingen op de been.

Van Basten kondigde in aanloop naar het duel met PSV een behoudende tactiek aan, maar daar bleek na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Wiedemeijer niets van. De thuisclub pakte de gasten uit Eindhoven meteen geconcentreerd en fel aan en hield dat 45 minuten lang vol. De koploper van de Eredivisie had in de eerste helft niets in te brengen.

De brutale aanpak leverde al na vier minuten de eerste kans op. Van Bommel voelde zich kennelijk zo opgejaagd, dat hij de bal pardoes bij Finnbogason in de voeten schoof. De IJslander schoot echter over. Na acht minuten was het wel raak. El Ghanassy, hij verving op het laatste moment Van la Parra, dolde op links Hutchinson en bracht de bal laag voor het doel, waar De Roon op tijd aanwezig was om de 1-0 tegen de touwen te tikken.

Marten de Roon scoorde tregen PSV zijn eerste competitietreffer.
Marten de Roon scoorde tregen PSV zijn eerste competitietreffer.

Na ruim een kwartier was Pele van Anholt dichtbij de 2-0. De rechtsback was mee naar voren geslopen, kapte Derijck twee maal uit en zag zijn schot maar net voorlangs verdwijnen. Daarmee was de Friese koek nog niet op, want even later stuurde Djuricic El Ghanassy met een fraaie pass diep. De aanvaller dolde Hutchinson, maar schoot op de benen van doelman Waterman.

De 2-0 kwam er toch. In de 28ste minuut leidde een fraaie combinatie door het centrum van de Eindhovense defensie de tweede treffer in. Finnbogason zette Djuricic vrij voor Waterman. De inzet van de Serviër werd door Waterman gepareerd, maar de rebound was een prooi voor El Ghanassy. Ditmaal was Waterman kansloos, 2-0. Dat was ook de ruststand en die was verdiend, want PSV liet aanvallend niets zien. Nordfeldt hoefde alleen maar een slap rollertje van Strootman op te rapen.

Jeffrey Gouweleeuw probeert Depay van de bal te houden.
Jeffrey Gouweleeuw probeert Depay van de bal te houden.

Dick Advocaat greep in de rust in en bracht Toivonen en Matavz voor Locadia en Hiljemark. De wissels sorteerden effect, want in de tweede helft stond er een heel ander PSV binnen de lijnen. Met Toivonen op het middenveld nam het voetballend vermogen niet alleen toe, maar PSV oogde ook gretiger en feller. De koploper van de eredivisie nam het heft in handen en dicteerde het spel.

Dat leidde meteen tot een kans voor Strootman, die recht in de handen van Nordfeldt schoot. Het was een voorbode voor meer, want even later krulde Mertens een vrije trap maar net naast het doel. Ook Toivonen deed van zich spreken. De Zweed kreeg twee kopkansen, maar wist hier niet het optimale rendement uit te peuren. De andere invaller, Matavz, had de pech dat zijn kopbal buiten het bereik van Nordfeldt op de lat eindigde.

Djuricic wordt hardhandig gestuit door Marcelo
Djuricic wordt hardhandig gestuit door Marcelo

sc Heerenveen kwam amper van eigen helft en kon alleen maar tegen houden. Dat ging lange tijd goed, maar een kwartier voor tijd was het toch raak. De Friezen kregen een hoekschop niet weg, waarna Toivonen een schot van Strootman tot treffer promoveerde, 2-1. Het was het startsein voor een fel slotoffensief waarin PSV er alles aan deed om de gelijkmaker uit het vuur te slepen.

Het was uiteindelijk aan Nordfeldt te danken dat sc Heerenveen de minimale voorsprong tot het eindsignaal vast wist te houden. De Zweedse goalie van de thuisclub redde twee keer knap. In de slotminuten tikte de doelman eerst een kopbal van Derijck uit de hoek en even later hield hij met een schitterende reflex Matavz van scoren af.

Finnbogason verzendt een voorzet. Derijck komt te laat.
Finnbogason verzendt een voorzet. Derijck komt te laat.

‘Afspraken zijn er om te worden nagekomen’

Marco van Basten was na afloop van de zege op PSV blij en trots, maar de trainer van sc Heerenveen had ook enkele puntjes van kritiek. Zo was hij niet blij met het feit dat Rajiv van la Parra te laat was voor de wedstrijdbespreking en gesteggel over een vrije trap.

Tijd is tijd. Dat ondervond Rajiv van la Parra zaterdag. De aanvaller kwam te laat bij de wedstrijdbespreking voor PSV en werd daarom gepasseerd door zijn trainer. Een ingreep die achteraf goed uitpakte, want Yassine el Ghanassy presteerde als vervanger van Van la Parra uitstekend. ,,Yassine is snel en handig en was belangrijk bij beide goals.’’ aldus Van Basten, die niet wilde zeggen of de Belg volgende week in Nijmegen op een basisplek kan rekenen. ,,Yassine heeft vanavond zijn kans gepakt, maar de komende week gaan we rustig kijken hoe we het tegen NEC invullen.’’

De trainer van sc Heerenveen was niet blij met het feit dat Alfred Finnbogason diep in de tweede helft, tegen de afspraken in,  een vrije trap opeiste. Sven Kums was de eerst aangewezen persoon, maar de topscorer van sc Heerenveen plaatste zich na enige discussie met de Belg achter de bal. Van Basten: ,,Dat kan niet. Afspraken zijn er om te worden nagekomen. Alfred mag niet in zijn eentje beslissen, daar moeten we over praten.’’

De beide voorvallen konden het humeur van de trainer echter niet verpesten. Van Basten genoot vooral van de overwinning op de koploper. ,,Dit zijn ook dingen die bij het voetbal horen. Belangrijkste is dat we gewonnen hebben en daar ga ik nu lekker van genieten. Ik denk vast dat het gezellig is in het spelershome.’’