sc Heerenveen - Excelsior
24 februari, 19:45 uur
Koop nu kaarten »
Er zijn nog kaarten beschikbaar!
×

Feansjop

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

sc Heerenveen - PSV

Datum: 22 augustus 2015 Competitie: Eredivisie
Aanvang: 19:45 uur Toeschouwers: 24645
Locatie: Abe Lenstra stadion Scheidsrechter: Eric Braamhaar
Plaats: Heerenveen

Lodeweges hoopt op elftal met lef tegen PSV

sc Heerenveen wacht zaterdag de eerste grote krachtmeting van het seizoen. Landskampioen PSV komt op bezoek in het Abe Lenstra stadion. Trainer Dwight Lodeweges heeft vertrouwen in een goed resultaat, mits zijn elftal met lef durft te spelen.

,,Als je tegen PSV verstoppertje speelt wordt het niets. Je moet je klaarmaken voor een gevecht en uit durven en willen gaan van eigen kracht. Je moet lef hebben om te voetballen. Als je met een instelling het veld instapt van ‘het wordt hem niet’, dan wordt het ook niets,’’ liet Lodeweges na de afsluitende vrijdagtraining weten.

De stelling dat de defensie van PSV de zwakste linie van het elftal vormt, wilde Lodeweges niet in meegaan. ,,Dat weet ik niet. Het is wel zo dat ze met risico spelen, met overlappende backs en naar binnen trekkende buitenspelers. Daar valt wat te verdienen. We moeten profiteren van momenten en die moeten er komen door vast te houden aan onze speelwijze.’’

Over de prestatie van zijn eigen team in de eerste twee speelronden is Lodeweges aardig tevreden. ,,We hebben het met onze eigen speelwijze opgelost. Tegen De Graafschap was het 70 minuten heel aardig en in Utrecht zijn we kaarsrecht overeind gebleven. Het is soms wel fragiel, het zal best net als vorig seizoen met vallen en opstaan gepaard gaan, maar in aanleg hebben we het voetballend goed voor elkaar.’’

De trainer put vertrouwen uit de editie van afgelopen seizoen toen de Eindhovenaren met 1-0 werden geklopt. ,,We willen PSV op dezelfde manier bestrijden.’’ PSV verloor al drie seizoenen op rij in het Abe Lenstra stadion, een vrij unieke serie en als het aan Lodeweges ligt, wordt daar een vierde nederlaag aan toegevoegd. ,,PSV zal niet vol bravoure naar Heerenveen komen. Ze zijn hier drie keer met verlies de bus ingestapt. Dat weten ze, we hebben daardoor een kleine voorsprong.’’

De trainer beschikt zaterdag over een fitte selectie en ziet na twee duels geen reden om te wisselen. ,,Een vaste samenstelling is ideaal. Vanochtend tijdens de training maakten de jongens die op de linkerflank spelen onderling al afspraken. Dat krijg je als je veel minuten met elkaar maakt.’’

Boeiend duel tegen PSV levert geen winnaar op

sc Heerenveen heeft in een boeiend duel met 1-1 gelijkgespeeld tegen PSV. Het punt was meer dan verdiend en er had misschien wel meer ingezeten. De thuisclub kwam na 55 minuten op voorsprong uit een penalty van Cavlan. Een onoplettendheid in de Friese defensie was voor PSV voldoende om een puntje veilig te stellen.

sc Heerenveen en PSV schotelden de voetbalfans in het Abe Lenstra stadion een aantrekkelijke eerste helft voor. Beide ploegen kregen kansen, waarvan de iets betere misschien voor de gasten waren, maar met de 0-0 ruststand kon iedereen vrede hebben.

De thuisclub raakte al na tien minuten Te Vrede met een spierblessure kwijt. Veerman was zijn logische vervanger. De eerste mogelijkheden waren vervolgens voor sc Heerenveen. Slagveer op aangeven Thern en Larsson uit een pass van Veerman, doken alleen voor Zoet op, maar de goalie bleef kaarsrecht overeind in de persoonlijke duels.

Mitchell Te Vrede viel al na tien minuten uit met een spierblessure.
Mitchell Te Vrede viel al na tien minuten uit met een spierblessure.

sc Heerenveen voetbalde frank en vrij. Met een prima spelende Branco van den Boomen in een hoofdrol liet de thuisclub de bal prima rondgaan. PSV gunde sc Heerenveen de bal en loerde vooral op foutjes van de Friezen. Die kwamen er en telkens was Lestienne bij het Eindhovense gevaar betrokken.

De Belg kreeg drie behoorlijke kansen. Bij de eerste schoot hij hoog over, bij de tweede greep Bijker op tijd in en bij de derde mogelijkheid redde Mulder knap. De goalie duwde de inzet van Lestienne met de vingertoppen via de paal naast. Even later had sc Heerenveen geluk dat bij een inzet van Pröpper St Juste op de juiste plek stond om de bal voor de lijn weg te halen.

Luciano Slagveer haalt uit, maar Zoet zal redding brengen.
Luciano Slagveer haalt uit, maar Zoet zal redding brengen.

In de opwindende slotfase kregen beide teams nog een mogelijkheid. Na balverlies van Veerman op het middenveld was PSV pijlsnel weg met Narsingh en Lestiennne. De laatste schoot in het zijnet. Aan de andere kant dwong Thern doelman Zoet tot een duik naar de hoek. De doelman was op tijd om een doelpunt te voorkomen.

De tweede helft begon met volop actie omdat beide partijen zich niet verscholen. Luuk de Jong kopte een metertje over en Cavlan testte Zoet van afstand. De thuisclub kwam in de 55ste minuut op voorsprong. Pröpper vergreep zich bij een hoekschop aan St. Juste en Braamhaar wees terecht naar de stip. Cavlan schoot keihard raak en noteerde zijn eerste eredivisietreffer voor sc Heerenveen.

Het moment van de penalty. Propper houdt St. Juste vast en de bal gaat op de stip.
Het moment van de penalty. Propper houdt St. Juste vast en de bal gaat op de stip.

Er ontspon zich een boeiend voetbalgevecht. sc Heerenveen ging brutaal de strijd aan en bracht PSV meerdere malen in de problemen. Vooral Sam Larsson had het op de heupen en dwong Zoet tot twee maal toe tot een uiterste redding. Het was echter PSV dat scoorde. De achterhoede stond in de 66ste minuut niet goed bij een diepe bal van Guardado waarna De Jong simpel profiteerde.

Dat was jammer, want sc Heerenveen had net controle over de wedstrijd. Bij de thuisclub kwam vlak na de 1-1 Otigba voor de moegestreden Van den Boomen. De gelijkmaker was even een tik, want sc Heerenveen verloor het initiatief aan de gasten uit Eindhoven. Die kregen een uitstekende kans uit een counter, maar gelukkig gooide Mulder zich op tijd voor de voeten van Narsingh.

sc Heerenveen liet zich niet onbetuigd en kwam er levensgevaarlijk uit via Slagveer en Larsson. Het schot van de Zweed kon door Zoet maar met moeite worden verwerkt tot hoekschop. De boeiende slotfase leverde veel spanning, op maar geen treffers en zo eindigde het boeiende duel in 1-1.

Slagveer: ‘Geknokt voor elke meter’

Luciano Slagveer wist met sc Heerenveen bijna voor de vierde keer op rij PSV te verslaan in eigen huis. ,,Een overwinning was zeker mogelijk geweest”, vond Slagveer. ,,We kwamen op een 1-0 voorsprong. Dat het dan nog 1-1 wordt is heel zuur. Toch denk ik dat we met het gelijkspel ook tevreden moeten zijn. We hebben allebei goede kansen gehad. Ik vind 1-1 een terechte uitslag.”

In de openingsfase leek Slagveer zelf de score te openen. Maar: ,,Ik schoot de bal zwak in. De bal had lager gemoeten. Nu was het een ideale hoogte voor de keeper. Later was ik er ook dichtbij, toen Brenet een verkeerde terugspeelbal gaf. Ik nam de bal echter niet goed genoeg mee. Balen, want ik wilde graag scoren.”

Luciano Slagveer snelt langs Joshua Brenet. '1-1 was een terechte uitslag'
Luciano Slagveer snelt langs Joshua Brenet. '1-1 was een terechte uitslag'

Cavlan had wel succes, uit een strafschop (Slagveer: ‘ik kneep 'm wel, want Zoet kwam nog heel dicht bij de bal’). Slagveer spreekt van een sterke teamprestatie. ,,Ik heb genoten van onze inzet. We knokten voor elke meter en voor elke bal. We wilden tegen PSV ons eigen spel spelen, met voetbal van achteruit. PSV zette echter goed druk, waardoor we veelal gedwongen werden om de lange bal te spelen. We zijn met elkaar de duels aangegaan en knokten telkens voor de tweede bal. PSV was vooral gevaarlijk via counters en lange ballen op Luuk de Jong. Dat deden ze goed en zo ontstond ook de tegengoal. Een bal die over onze verdediging valt. Ik had na die 1-1 het gevoel dat het alle kanten op kon.”

sc Heerenveen is na drie duels nog ongeslagen in de competitie. ,,Een goede start”, oordeelt Slagveer. ,,Tegen De Graafschap pakten we een goede overwinning. De uitwedstrijd tegen FC Utrecht is altijd lastig, maar daar hebben we knap een gelijkspel uitgesleept. Ook vandaag, als je 1-1 speelt tegen de regerend landskampioen, denk ik dat je het goed doet. We zijn dit seizoen prima op weg. We kunnen met vertrouwen vooruit kijken.”