sc Heerenveen - FC Utrecht
17 maart, 20:45 uur
Koop nu kaarten »
Er zijn nog kaarten beschikbaar!
×

Feansjop

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Sparta - sc Heerenveen

Datum: 27 september 2009 Competitie: Eredivisie
Aanvang: 14:30 uur Toeschouwers: 10057
Locatie: Het Kasteel Scheidsrechter: Pol van Boekel
Plaats: Rotterdam

sc Heerenveen wil resultaat tegen Sparta

sc Heerenveen staat voor de derde uitwedstrijd van het seizoen. De ploeg van trainer Jan de Jonge moet zondag tegen Sparta Rotterdam de eerste punten op vreemde bodem zien binnen te halen. Een lastige opgave, want de Friese club heeft het traditioneel moeilijk op Het Kasteel. In Rotterdam kan De Jonge weer beschikken over Grindheim en Bak-Nielsen.

Van de veertien eerder gespeelde uitduels tegen Sparta Rotterdam, leverden maar liefst acht een verliespartij op. De laatste confrontatie ging met 4-1 verloren. Voor de laatste Friese zege moeten we terug naar 20 november 2005 (1-2). Jan de Jonge rekent op een lastige middag, maar: ,,In de positie waarin wij op dit moment verkeren zijn er geen makkelijke wedstrijden.’’ sc Heerenveen trainde vanochtend ontspannen. Meest opvallende verschijning was Mika Väyrynen. De Fin liet in een partijtje zien het voetballen nog niet verleerd te zijn. Met de meesterlijke lob waarmee hij Lejsal verschalkte, oogstte de Fin bewondering van medespelers, trainer en toeschouwers. Een rentree op korte termijn zit er volgens Jan de Jonge nog niet in. ,,We zijn voorzichtig met Mika. In de partij had hij een vrije rol. Op die manier kan hij de duels ontwijken. Ik hoop dat hij ergens eind oktober weer aan spelen toekomt.’’ Jan de Jonge kan zondagweer beschikken over Grindheim en Bak-Nielsen. De beide Scandinaviërs lieten het bekerduel tegen SDC Putten woensdag schieten, maar trainden vanochtend weer volop mee. Beerens (lies) was niet van de partij, maar De Jonge heeft de hoop dat de buitenspeler in Rotterdam in actie kan komen nog niet opgegeven. In Rotterdam komt sc Heerenveen een aantal oude bekenden tegen. Darko Bodul en Romano Denneboom verdedigen tegenwoordig het rood en wit van Sparta. Jan de Jonge,,Sparta heeft enkele grote talenten. Strootman is daar een goed voorbeeld van. Thuis spelen ze beter dan uit, daar moeten we ons tegen wapenen.’’ De Jonge probeerde op de training verschillende varianten uit. Hij trainde met verschillende bezettingen van de defensie en dubt nog of hij in Rotterdam met twee of drie spitsen begint. ,,Maar hoe we ook spelen, we willen het initiatief nemen.’’ Volgens Jan de Jonge is ondanks het feit dat er nog geen punten zijn gepakt, sc Heerenveen op de goede weg. ,,De sfeer is goed, de spelers weten waar we naar toe willen en werken hard voor ene beter resultaat.’’

Kristian Bak-Nielsen is in Rotterdam weer inzetbaar.
Kristian Bak-Nielsen is in Rotterdam weer inzetbaar.


Mocht sc Heerenveen verliezen in Rotterdam, dan is dat een evenaring van een negatief clubrecord. Verlies betekent de vijfde competitienederlaag op rij voor de Friezen, een evenaring van de reeksen uit 1990, 1997 en 2002. Dat het zondag 0-0 wordt lijkt onwaarschijnlijk. Op basis van het verleden belooft het duel tussen Sparta Rotterdam en sc Heerenveen een spektakel te worden. In veertien onderlinge Eredivisie-ontmoetingen op Het Kasteel vielen in totaal maar liefst 58 goals. Bij de bekerloting werd sc Heerenveen donderdagavond gekoppeld aan RBC Roosendaal. De Brabanders komen eind oktober in Friesland op bezoek. Op papier een gunstige loting, maar Jan de Jonge waakt voor al te veel optimisme. ,,Leer mij bekervoetbal kennen. Vraag Veendam (uitgeschakeld door de amateurs van De Treffers, red) maar. We willen door, want we weten hoe mooi bekervoetbal kan zijn, maar we moeten het wel waarmaken.’’ Sparta kan zondag weer een beroep doen op Romano Denneboom. De aanvaller keert terug van een conditionele achterstand. Denneboom moest door zijn achterstand het bekerduel met FC Volendam van afgelopen week nog missen. Trainer Adelaar kan geen beroep doen op Karim Touzani. Hij zit evenals Emmanuel Boakye een schorsing uit. Mehmet Aldogan kampt nog altijd met een blessure.

‘We hadden duel eerder moeten beslissen’

Opluchting na afloop van de overwinning op het Kasteel. Eén van de uitblinkers in Rotterdam was de onvermoeibare Christian Grindheim. De middenvelder die afgelopen woensdag nog rust kreeg in de bekerwedstrijd tegen Putten, was tevreden met het resultaat tegen Sparta. “We hebben goed gespeeld en veel kansen gecreëerd. Het duurde alleen te lang voordat we de 0-2 maakten; we hadden de wedstrijd eerder moeten ‘killen’ .”

Het is volgens de Noor nu zaak dat er meer wedstrijden worden gewonnen. “De focus moet nu liggen op het pakken van punten. Onder Jan de Jonge voetballen we meer als een team. Tegen FC Groningen en FC Twente speelden we goed en hebben we veel kansen gecreëerd, maar de ballen gingen er nog niet in. Vandaag gelukkig wel.” Over zijn eigen fitheid is Grindheim positief. “De rust heeft mij goed gedaan. Ik heb heel veel wedstrijden gespeeld en had daarnaast ook nog last van mijn ribben. Ik ben weer helemaal fit.” De sterk ingevallen Papadopulos stond met de door hem gecreëerde penalty aan de basis van de 0-2. Volgens de Tsjech was het een 100% strafschop: “Het was zeker een penalty, de doorgang naar de goal werd mij onmogelijk gemaakt. En ik ga niet zomaar liggen: ik scoor liever zelf dan dat ik een penalty uitlok.”

Christian Grindheim behoorde tegen Sparta tot de uitblinkers.
Christian Grindheim behoorde tegen Sparta tot de uitblinkers.


Net als Grindheim vond ook Papadopulos dat zijn ploeg meer doelpunten had moeten maken. “Er hadden nog wel drie of vier doelpunten bij gekund, dan hadden we het onszelf iets makkelijker gemaakt. Maar het is erg positief dat wel heel veel kansen hebben gecreëerd”, aldus Papadopulos. Ook over zijn eigen presteren was de Tsjechische spits tevreden: “Het ging wel goed. Ik heb mijn uiterste best gedaan en wilde belangrijk zijn voor het team. Mijn doel is het scoren van doelpunten en het creëren van kansen voor mijn ploeggenoten.” Dat de spits afgelopen woensdag nog driemaal doel trof was goed voor zijn vertrouwen, ook al betrof het een wedstrijd tegen een hoofdklasser: “Het is goed voor mijn vertrouwen om te scoren. Dan maakt het niet uit wie de tegenstander is”. De trainerswissel zorgt volgens de spits voor een ‘nieuw begin’. “We hebben gewoon een goed team en geven niet snel op.” Papadopulos kon zich niet erg druk maken vanwege het feit dat hij op de bank begon: “Of ik nu in de basis sta of in moet vallen: ik wil belangrijk zijn voor mijn team”.

Gerald Sibon probeert zich te ontdoen van Adeleye.
Gerald Sibon probeert zich te ontdoen van Adeleye.


Ook Gerald Sibon kon niet anders dan concluderen dat de overwinning terecht was. “We hadden, zeker na de 0-2, zoveel kansen. En met een schot tegen de paal en lat hadden we niet echt veel geluk. We hadden vandaag goed aan ons doelsaldo kunnen werken. Ik moet wel zeggen dat Sparta nou niet bepaald sterk speelde; de afgelopen jaren hebben we het hier nooit makkelijk gehad.” Over de huidige positie die sc Heerenveen op de ranglijst bekleedt was Sibon duidelijk: “Wij horen niet op deze plek te staan”. Aanstaande donderdag wacht in Letland FK Ventpils. Net als voor vele voetbalfans ook voor Sibon een onbekende club. “Het enige dat ik van ze weet is dat ze uit Letland komen en dat ze gelijk hebben gespeeld tegen Hertha in Berlijn. Dat is een knappe prestatie. Mochten wij nog een rol van betekenis willen spelen in de Europa League, dan moeten we daar punten gaan halen”, aldus Sibon.

Viktor Elm houdt Van Gessel op afstand. De Zweed scoorde in Rotterdam zijn eerste van het seizoen.
Viktor Elm houdt Van Gessel op afstand. De Zweed scoorde in Rotterdam zijn eerste van het seizoen.