Heracles Almelo - sc Heerenveen
01 april, 14:30 uur
Koop nu kaarten »
Ga mee en moedig ons aan!
×

Feansjop

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Vitesse - sc Heerenveen

Datum: 31 mei 2015 Competitie: Play-off Europa League
Aanvang: 16:45 uur Toeschouwers:
Locatie: Gelredome Scheidsrechter: Bas Nijhuis
Plaats: Arnhem

sc Heerenveen gelooft nog in Europees ticket

sc Heerenveen moet zondagmiddag in Arnhem winnen of minimaal met 3-3 gelijk spelen om volgend seizoen Europa in te mogen. Een zware opgave, maar niet onmogelijk. ,,De spelers hebben het gevoel dat het kan,’’ aldus Dwight Lodeweges.

Lodeweges kan zondag niet beschikken over Joost van Aken, die donderdag een hamstringblessure opliep. Kenneth Otigba is zijn logische vervanger. Voor de rest beschikt Lodeweges over een fitte selectie. ,,Het zijn de gebruikelijke pijntjes na een wedstrijd, maar niets ernstigs.’’

Niet alleen fysiek zit het goed bij sc Heerenveen dat donderdag gretig en fris oogde. Ook mentaal is het in orde, aldus Lodeweges. ,,Het wordt moeilijk, maar de jongens geloven in een goed resultaat. We zijn gisteren twee keer van een achterstand teruggekomen en hebben de wedstrijd doen kantelen. Ze stappen echt met een gevoel in de bus van ‘nog een keer voluit’ en dan is alles mogelijk.’’

Stick to the plan

Lodeweges baalde donderdag van de tegentreffers, maar had genoten van de Friese doelpunten. ,,Echt mooie uitgespeelde aanvallen.’’ De opdracht aan zijn mannen voor zondag is duidelijk. ,,We moeten scoren en winnen, of anders met 3-3 gelijk spelen. Vitesse hoeft niet, maar dat kan ook in hun nadeel zijn.’’

De trainer wilde zijn plannen voor de returnwedstrijd niet ontvouwen, maar geeft zijn spelers in ieder geval één duidelijke boodschap mee, ‘stick to the plan.’ Lodeweges wenst geen halfbakken maatregelen. ,,Als we compact spelen, moet het ook echt compact en als we druk willen zetten moet dat met overtuiging. Doe je dat niet, speel je een beetje half half, dan word je zoek getikt door dit Vitesse.’’

Vitesse neemt in slotfase afstand van sc Heerenveen

sc Heerenveen is er in Arnhem niet in geslaagd Europees voetbal af te dwingen. De formatie van Dwight Lodeweges ging met 5-2 ten onder. Harde cijfers, maar Vitesse slaagde er pas in om in de slotfase afstand te nemen. De zege was niet onverdiend, hoewel sc Heerenveen zich wel mocht beklagen over een gemakkelijk gegeven strafschop en het feit dat Labyad voor rust geen rood kreeg voor een veel te harde overtreding op Mark Uth.

sc Heerenveen kwam ijzersterk uit de startblokken in Arnhem. Al in de vierde minuut lag de bal achter Room in het doel. Een jagende Marten de Roon bezorgde de bal bij Mark Uth, die omspeelde de keeper en tikte de bal koel in het lege doel. Een betere start kon de ploeg van Lodeweges zich niet wensen.

Vitesse nam na de Friese goal het initiatief en kwam al snel op gelijke hoogte. Kashia reageerde bij een hoekschop attenter dan Jerry St. Juste en kopte achterwaarts raak, 1-1. Het was een fase waarin Vitesse de bovenliggende partij was en via Achenteh een goede kans kreeg. Gelukkig maaide de verdediger wild naast.

Mark Uth viert de 0-1 van sc Heerenveen
Mark Uth viert de 0-1 van sc Heerenveen

Vitesse had het meeste balbezit, maar sc Heerenveen scoorde. Bij een aanval over de linkerkant kwam een voorzet van Sam Larsson via Diks bij Mark Uth terecht. Die bedacht zich niet en schoot vanuit de draai fraai raak, 1-2. Vitesse moest opnieuw in de achtervolging en zette sc Heerenveen vast op de eigen helft.

De thuisclub kwam in de 30ste minuut goed weg bij een gemene overtreding van Labyad op Uth. De topscorer van sc Heerenveen werd getorpedeerd door Labyad die een diep rode kaart verdiende. Kennelijk had Nijhuis geen goed oog op de situatie, want de arbiter gaf niet eens geel.

Marten de Roon treurt na een Arnhemse treffer.
Marten de Roon treurt na een Arnhemse treffer.

sc Heerenveen kreeg in het slotkwartier een levensgrote kans op de 1-3. Nadat Traore een strafschop claimde, maar niet kreeg, counterden de gasten razendsnel. Uth zette Larsson vrij voor Room. De Zweed mikte op de verre hoek, maar zijn schot miste precisie en was een eenvoudige prooi voor de keeper en dus gingen beide ploegen rusten met een 1-2 tussenstand.

De tweede helft begon rommelig en werd opengebroken door een onnodige overtreding van Thern die zich liet verleiden om Traore in de zestien beet te pakken. Het vergrijp was heel licht, maar kennelijk zwaar genoeg voor de arbiter om naar de stip te wijzen. Vejinovic schoot de elfmetertrap beheerst binnen, 2-2.

Vitesse ging meteen door op jacht naar een derde treffer. De Friezen kwamen amper van eigen helft en kwamen goed weg toen Wallace aan de linkerkant doorbrak maar nog gestuit kon worden door Nordfeldt. Ook bij een uitval van Traore mocht sc Heerenveen niet klagen dat St. Juste het schot nog net kon blokken. De Arnhemmers hadden veel kansen nodig, want Traore liet even later na om na een fout van Duarte de derde Arnhemse treffer te produceren.

Twaalf minuten voor het einde viel de derde treffer van Vitesse toch. Pröpper probeerde het van afstand en had het geluk dat de bal via het been van Otigba onbereikbaar voor Nordfeldt in de hoek verdween, 3-2. Lodeweges bracht met Veerman meteen een extra spits, maar het was Vitesse dat scoorde.

Traore leek buitenspel te staan, maar mocht doorgaan van Nijhuis waarna de bal via Wallace bij Labyad kwam. Uitgerekend de man die voor rust met rood van het veld had gemoeten knalde via de onderkant lat raak en zorgde voor de definitieve beslissing, 4-2. Dat Van der Heijden er met een intikker ook nog 5-2 van maakte deed niet meer terzake.

Dwight Lodeweges: ‘pijnlijke nederlaag’

sc Heerenveen gaf Vitesse in Arnhem één helft goed partij en leidde halverwege zelfs met 1-2. De goede eerste 45 minuten leiden uiteindelijk niet tot een Europees ticket. Vitesse bleek na rust te sterk en won geflatteerd met 5-2.

Uiteraard was Lodeweges teleurgesteld, maar: ‘We hebben alles gegeven en stonden er na 45 minuten ook goed voor. We hadden totale controle. Vitesse had een optisch overwicht en meer balbezit, maar wij waren dreigender en kregen kansen op 1-3 en 1-4. Dat je dan uiteindelijk zo verliest is pijnlijk.’’

De Friese formatie was in de tweede helft niet meer in staat Vitesse te ontregelen. ,,We konden de bal niet meer vroeg onderscheppen en gingen steeds meer in de eigen zestien lopen. Dat is de kwaliteit van Vitesse, maar we wisten ook dat we hun konden bespelen. We hebben drie keer niet verloren en hadden het voor rust voor elkaar.’’

Lodeweges had zijn spelers vooraf al verteld trots te zijn op de geleverde prestatie en keek tevreden terug op het seizoen. ,,In de voorbereiding dachten we wel eens van ‘waar moet dit naar toe’, maar er zijn jongens doorgebroken, Mark en Kristoffer hebben misschien wel een transfer afgedwongen, we hebben prima wedstrijden gespeeld en in de play-offs tot de laatste helft meegedaan.’’