NAC Breda - sc Heerenveen
29 april, 14:30 uur
Koop nu kaarten »
Ga mee en moedig ons aan!
×

Feansjop

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

FC Groningen - sc Heerenveen

Datum: 31 maart 2012 Competitie: Eredivisie
Aanvang: 18:45 uur Toeschouwers: 21000
Locatie: Euroborg Scheidsrechter: Jan Wegereef
Plaats: Groningen

Schmidt: ‘Mijn neefjes zitten op de Z-side van FC Groningen’

De derby tegen FC Groningen is voor sc Heerenveen altijd speciaal, maar voor Doke Schmidt wordt het zaterdag een extra bijzonder duel. De verdediger is geboren in Heerenveen, maar zijn familie komt uit Groningen. Zijn vader is geboren in Wildervank, en zijn moeder in Bellingwolde. De rest van de familie woont nog steeds in Groningen, en dus wordt het een enerverend weekend voor de familie Schmidt.

,,Dit is hartstikke mooi”, glundert Schmidt als hij vooruit blikt op de derby. ,,Mijn ouders zijn 100% voor mij, maar de rest van de familie zal voor FC Groningen juichen. Als het goed is zitten mijn neefjes zaterdag in het stadion op de Z-side, bij de harde kern van FC Groningen. Vroeger had ik wel strijd met mijn neefjes, maar de laatste jaren is dat wat minder geworden. Ik heb deze week nog niet zoveel plagende sms’jes gekregen, maar dat zal dit weekend misschien nog wel komen."

Het wordt voor Schmidt zijn eerste derby op het hoogste niveau. In de thuiswedstrijd van dit seizoen (3-0 winst) was hij geschorst. Zaterdag zal hij wel op het veld staan, als vervanger van de geblesseerde Daryl Janmaat. ,,Ik heb er heel veel zin in. Een derby is toch net wat anders dan normale wedstrijden. Ik verwacht dat beide teams wel fel zullen beginnen. Wij gaan absoluut voor de overwinning. Als we vierde willen worden, hebben we de zege nodig. We willen goed voetbal spelen, zoals we dat bij vlagen ook hebben laten zien thuis tegen VVV-Venlo. In de tweede helft zakte het tempo een beetje. Niet zo leuk voor de supporters, maar je kunt nou eenmaal niet negentig minuten gas geven. Dan zit je er in de laatste tien minuten doorheen."

Doke Schmidt: ,,FC Groningen zal tegen ons revanche willen nemen"
Doke Schmidt: ,,FC Groningen zal tegen ons revanche willen nemen"

FC Groningen presteert de laatste tijd, tot ongenoegen van zijn familie, wat minder. ,,Maar dat wil niet zeggen dat we het makkelijk gaan krijgen”, waarschuwt Schmidt. ,,FC Groningen zal tegen ons wel revanche willen nemen voor de mindere periode.” Schmidt heeft de belangrijke taak om smaakmaker Dusan Tadic in bedwang te houden. ,,Het is een van de beste spelers aan de kant van de Groningers", vindt de verdediger, die daar overigens niet wakker van ligt. ,,Ik vind het juist alleen maar mooi. Ik ontwikkel me goed door tegen zulke voetballers te spelen."

Dost loodst sc Heerenveen langs FC Groningen: 1-3

sc Heerenveen toonde zich vanavond voor de tweede maal dit seizoen te sterk voor FC Groningen. De Noordelijke derby leverde een 1-3 zege voor de Friese club op. Bas Dost deed met twee treffers weer eens van zich spreken. Viktor Elm stelde in de slotfase de zege definitief veilig.

Luciano Narsingh vecht een luchtduel uit met Burnet.
Luciano Narsingh vecht een luchtduel uit met Burnet.

sc Heerenveen en FC Groningen maakten er in de Euroborg en sportieve en aantrekkelijke eerste helft van die met een 1-2 voorsprong voor de gasten werd afgesloten. De voorsprong was verdiend, want de ploeg van trainer Ron Jans had het betere van het spel en kreeg ook meer kansen.

Na een rustige openingsfase kwam de eerste dreiging van Friese kant. De gasten counterden snel, maar de mogelijkheid ging verloren door een foute aanname van Assaidi. sc Heerenveen kwam in de 25ste minuut op voorsprong. Een aanval over links kwam bij Narsingh terecht. Zijn voorzet kwam via Elm voor de voeten van Dost die door de benen van Luciano raak schoot, 0-1.

sc Heerenveen viert de 0-1 van Bas Dost.
sc Heerenveen viert de 0-1 van Bas Dost.

Twee minuten later had de 0-2 op het scorebord moeten staan. Kums veroverde de bal en leidde een snelle Friese counter in. Narsingh verscheen oog in oog met Luciano, maar zijn wippertje verdween over het Groninger doel. Dezelfde Narsingh had even later pech toen hij op aangeven van Djuricic de bal net over de kruising liet scheren.

De gasten hadden tot dat moment weinig te duchten van FC Groningen, maar daar kwam in de slotfase van de eerste helft verandering in. Texeira liet zich in korte tijd twee maal gelden. De man uit Uruguay schoot eerst in de handen van Vandenbussche en zijn tweede inzet verdween naast. De derde Groninger doelpoging was wel raak. Tadic kreeg te veel vrijheid en knikte een voorzet van Hiariej in de kruising, 1-1.

Oussama Assaidi probeert zijn directe tegenstander Hiariej uit te spelen.
Oussama Assaidi probeert zijn directe tegenstander Hiariej uit te spelen.

sc Heerenveen toonde zich niet aangeslagen en nam enkele minuten later alweer een voorsprong. Narsingh maakte zich op rechts vrij van Kappelhof en vond Dost die bij de tweede paal via de grond raak knikte. Luciano was kansloos, 1-2. In de minuten die volgden kreeg sc Heerenveen nog twee goede mogelijkheden. Assaidi schoot naast en Djuricic zijn schot eindigde op de vuisten van Luciano.

De tweede helft was qua voetbal minder aantrekkelijk, maar bleef spannend door de minimale voorsprong van sc Heerenveen. Het eerste kansje was voor FC Groningen. Andersson ging er op links vandoor, maar er was niemand voor het doel om van zijn goede werk te profiteren. Aan de andere kant verscheen Narsingh alleen voor Luciano. De aanvaller liet zich te gemakkelijk aftroeven door de doelman van de thuisclub.

Jeffrey Gouweleeuw houdt doelpuntenmaker TaDic in bedwang.
Jeffrey Gouweleeuw houdt doelpuntenmaker TaDic in bedwang.

sc Heerenveen speelde een matige tweede helft. Liet zich op eigen helft vast zetten en leed opbouwend te vaak en te makkelijk balverlies. FC Groningen rook mogelijkheden en nam het initiatief zonder echt gevaarlijk te worden. Invaller Suk kreeg wel een mogelijkheid, maar kopte over.

Tien minuten voor het einde kwam sc Heerenveen goed weg. Vandenbussche werkte een vrije trap niet goed weg en bood Texeira een schietkans. De Belgische goalie was geslagen, maar gelukkig stond Elm op de juiste plek om de bal uit de lege doelmond te halen. Even later was De Zweed opnieuw belangrijk. Bij een uitval van sc Heerenveen kreeg Elm de bal op de rand van het strafschopgebied. Luciano was kansloos op de lage en harde uithaal van de aanvoerder van de Friezen, 1-3.

Viktor Elm was belangrijk in de Noordelijke derby. Hij redde op de doellijn en scoorde de beslissende 1-3.
Viktor Elm was belangrijk in de Noordelijke derby. Hij redde op de doellijn en scoorde de beslissende 1-3.

De treffer van Elm betekende meteen de beslissing. FC Groningen kwam niet meer terug en zo won sc Heerenveen voor het eerst sinds 2008 weer eens op Groninger bodem. De zege was alweer de zevende uitoverwinning van het seizoen voor de ploeg van Jans die door dit resultaat in ieder geval tijdelijk naar de derde plek op de ranglijst kruipt.

Doke Schmidt hield zich uitstekend staande tegen Tadic.
Doke Schmidt hield zich uitstekend staande tegen Tadic.

Jans kijkt al uit naar confrontatie met Ajax

sc Heerenveen versloeg zaterdagavond FC Groningen met 1-3 en ontvangt over elf dagen Ajax. Trainer Ron Jans kijkt reikhalzend uit naar de confrontatie met de Amsterdammers. ,,In de beker hebben we verloren van PSV, maar bewezen dat we ook van dit soort tegenstanders kunnen winnen. Dat is de volgende opdracht, thuis tegen Ajax.’’

Jans was ingenomen met de prestatie van zijn elftal. De zege kwam niet makkelijk tot stand, maar het surplus aan kwaliteit gaf volgens de trainer de doorslag. ,,We creëren makkelijker kansen en maken die ook af. En het scheelde dat Groningen door de vele blessures lengte miste. Twee van de drie doelpunten kwamen na door ons gewonnen kopduels tot stand.’’

De derby bleef lange tijd spannend. FC Groningen vocht voor een goed resultaat en Jans zag dat zijn elftal meeging in de strijdwijze van de gastheren. ,,Er was veel strijd, terwijl wij liever de bal rond laten gaan. Wij gaven echter weinig weg. De bal is een keer van de lijn gehaald, maar dat was het dan ook. Wij hadden de betere kansen, vooral voor rust kwamen we enkele malen gevaarlijk door.’’

Ondanks de gemiste kansen, kon Jans goed leven met de 1-3 eindstand. ,,.Wie denkt dat je Groningen hier zomaar even van het veld tikt, heeft het mis. Dan doe je Groningen tekort.’’ Dankzij de zege doet sc Heerenveen volop mee in de strijd om de plaatsen voor rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal en dat geeft volgens Jans een goed gevoel.

,,Deze zege is belangrijk om aan te haken in de strijd om de vierde plek. Hadden we hier verloren, dan moet je bijna winnen van Ajax en ligt er veel negatieve druk op. Nu gaan we lekker door en ik merk aan de jongens ook dat ze er al zin in hebben. Het wordt tegen Ajax gewoon een heerlijke wedstrijd.’’

Bron: NOS.nl