Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Arbeidsmarktproject slaat aan: "Kippenvel op de armen"

Gepubliceerd op 16 november 2018 15:00

Ruim een jaar geleden begonnen sc Heerenveen en de gemeente Heerenveen het zogeheten arbeidsmarktproject, bedoeld om mensen weer in beweging te krijgen en aan werk te helpen. Een mooi moment om de bevindingen te peilen. "Een prachtig initiatief, al zeg ik het zelf", vertelt kartrekker Monique Drenth.

Naomey Dolorita (l) en Monique Drenth
Naomey Dolorita (l) en Monique Drenth

Het arbeidsmarktproject is bedoeld voor mensen die onder de Participatiewet vallen. Op dit moment doen er twaalf enthousiastelingen mee. Twintig weken lang komen ze twee maal per week samen in het Abe Lenstra stadion. Elke week een sessie met jobcoach Drenth en om de week een bijeenkomst met de ECO- en sportcoach.

Vlak voor aanvang van een van die sessies zitten Naomey Dolorita en Drenth aan tafel. De laatste werkt op de afdeling Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) van sc Heerenveen en leidt het arbeidsmarktproject. "Ontzettend leuk om te doen", zegt Drenth. "Het geeft me veel energie en voldoening. Ik vind het mooi mensen te helpen met hun doelen."

Die doelen stellen de deelnemers samen met Drenth op. Iedereen kiest een kerndoel en "die verschilt per persoon", legt Drenth uit. "Voor de een is dat werk vinden en voor de ander nee durven zeggen. Met die kerndoelen gaan we vervolgens aan de slag."

Veel samenwerking

Bij het arbeidsmarktproject worden veel onderdelen in groepsverband gedaan. "Dat moet je maar kunnen en durven", beseft Drenth. "De deelnemers moeten zich kwetsbaar durven opstellen. Dat vind ik erg knap. Samenwerken doen ze zo goed. Echt mooi om te zien. Dan sta ik met het kippenvel op de armen toe te kijken."

Een van de deelnemers aan het project is Dolorita (30). Ze woont nu zo'n drie jaar in Heerenveen. "Ik heb hier geen familie wonen en zou graag mijn netwerk hier willen vergroten. Ik wil graag nieuwe mensen leren kennen en werk vinden dat past bij mij."

Nu doen Dolorita en de deelnemers vrijwilligerswerk om ervaring op te doen. Dat kan zowel binnen als buiten de club. Dolorita is als steward tijdens thuiswedstrijden actief van sc Heerenveen. Tegen FC Emmen maakte ze haar debuut. "Echt geweldig. Ik ben er met open armen ontvangen. Zo leuk die gezelligheid met collega's en supporters."

Snel vooruitgang

Dolorita merkte al snel dat het project haar hielp. "Met de week boekte ik vooruitgang. Ik heb al veel nieuwe mensen ontmoet. Het mooie is ook dat iedereen elkaar helpt en aan elkaar denkt. Ook buiten de uren op het stadion om. Zo wees een groepsgenoot een ander op een interessante vacature. We doen het samen."

Dolorita en de deelnemers zijn nog niet eens halverwege het project. Ze kijkt uit naar wat het project haar verder nog gaat brengen. Wat gebeurt er wanneer de twintig weken voorbij zijn? "Dan volg ik Naomey en de anderen nog een poosje", zegt Drenth. "Ik hoop dat ze dan allemaal hun persoonlijke doel hebben bereikt en ergens aan het werk zijn. Daarna neemt de gemeente die rol over."

Heerenveen is op dit moment nog de enige gemeente met wie sc Heerenveen het arbeidsmarktproject uitvoert. Wellicht dat daar in de nabije toekomst wellicht verandering in komt. De club heeft intussen gesprekken gevoerd met andere geïnteresseerde gemeenten.