Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Stadion tot 1994

Het 'oude' Abe Lenstra stadion aan de J.H. Kruisstraat

Victorie
1902
VV Victorie, de voorloper van VV Heerenveen, maakte gebruik van verschillende terreinen. Een veld achter de oude gasfabriek, de Thialfbaan. De huur bedroeg Hfl 2,50 per wedstrijd en het afstaan van 25% winst over het gehele seizoen aan de verhuurder.

In 1907 werd Victorie kampioen van de Friesche Voetbal Bond op het terrein aan de Zandweg in Oranjewoud.

In 1918 ging Victorie ter ziele wegens de mobilisatie van Wereldoorlog I. Er waren niet meer voldoende spelers om een elftal op de been te krijgen.

Athleta
1919
Dat er toch voetbal in Heerenveen gespeeld moest worden bleek wel. Er werd een nieuwe club opgericht als onderdeel van een atletiekclub: Athleta. De thuisbasis was de Thialfbaan, een terrein op de hoek van de van Maasdijkstraat en de Rozenstraat.

De officiële oprichting van VV Heerenveen
1922
Door een fusie op 30 mei 1922 met de scholieren van de Hoogere Burger School ging de club slechts kort door het leven als De Spartaan. De Friese bond bedacht 'Heerenveen', waarschijnlijk omdat er meer clubs waren met de naam De Spartaan.

Op 25 oktober 1922 kreeg men van de NVB bericht dat de naam gewijzigd was in VV Heerenveen. De club verhuisde meteen naar een nieuw terrein. Het grasveld met doelpalen zonder netten lag twee jaar aan het terrein aan Terbandseweg.

1924
Door deelname in de NVB moest er naar een betere accommodatie worden gezocht. Achter het oude Tolhuis aan de Leeuwarderstraatweg werd vanaf toen gevoetbald.

Sportpark aan de J.H. Kruisstraat: Sportpark Noord
1927
Aan de J.H. Kruisstraat was inmiddels een heus sportpark verrezen. Op één van de velden was ook een voetbalveld aangelegd. Rondom dit veld lag een renbaan, hierop werden grasbaanraces en concours hippique gehouden. Vanaf die tijd kon VV Heerenveen beschikken over een echte accommodatie met een kleine houten tribune en kleedboxen. Dankzij deze faciliteiten ging het met de club bergop.

De oude hoofdingang aan de J.H. Kruisstraat
De oude hoofdingang aan de J.H. Kruisstraat

Abe Lenstra periode

Ontwikkelingen Sportpark Noord tijdens Abe Lenstra-jaren
1936
Onder leiding van trainer Syd Castle speelden de toen 15-jarige Abe Lenstra en de gefuseerde club VAC, die ook de juweel Henny Jonkman meebracht, de meeste wedstrijden op de zandgronden van Oranjewoud. Het veld van Sportpark Noord was namelijk nauwelijks bespeelbaar.

1937
Interne conflicten teisterden de club. Er was geld, heel veel geld nodig, om het veld weer bespeelbaar te maken. Het werd echter aan andere zaken besteed. Toch keerde men terug naar het oude vertrouwde bolwerk Sportpark Noord.

1946
Tijdens de jaarvergadering wordt gesproken over de bouw van een tribune voor 15.000 toeschouwers. Die waren er gewoon tijdens deze beroemde Abe periode. Bij een top duel wel 20.000. Er kwam echter niets van terecht. Wel werden aan weerszijde van de “houten hoofdtribune” enkele rijen staanplaatsen gemaakt.

1948
Het Sportpark werd steeds aangepast. Zo werd in dit jaar op een levensgroot scorebord handmatig de opstelling weergegeven.

Leren ballen worden gedroogd
Leren ballen worden gedroogd

Toeschouwersrecord
1949
Aan de oostzijde van het Sportpark wordt een onoverdekte tribune gebouwd. Later wordt deze tribune rondom de middellijn voor tweederde overdekt en kunnen 7.000 toeschouwers de wedstrijden bezoeken. Bij kampioenswedstrijden werden noodtribunes geplaatst of kwamen de beroemde strobalen weer tevoorschijn.

Het toeschouwers-record van Sportpark Noord stamt uit 1949. Er waren 22.000 supporters aanwezig bij de wedstrijd VV Heerenveen – AGOVV (uitslag 1-3).

1957
Sinds de invoering van het betaalde voetbal ging het met de financiën van VV Heerenveen niet zo best, maar met het ledental wel. Voetbal was in de jaren '50 razend populair. In 1957 werd door middel van een geldinzamelingactie een “clubtent” bij de oude hoofdtribune gebouwd.

1968
De eerste reclameborden verschijnen rond het veld. Aktie ’67 kocht daarvoor oude telefoonpalen, daarop werden reclameborden bevestigd.

Scorebord met reclame
Scorebord met reclame

Naamsverandering

Sportpark Noord wordt Abe Lenstra stadion
1970
Kees Kist doet zijn intrede bij het inmiddels genoemde sc Heerenveen, maar de amateurvergoeding van 3.000 gulden was hoog. De toenmalige elftalleider Jack Kuiper loste dit op. Door zes vrachtwagens heen en weer te laten rijden haalde hij 350 pallets op. Hij maakte zo plaats voor meer toeschouwers bij de wedstrijd tegen “aartsrivaal” Cambuur. Er kwamen 12.000 toeschouwers, de wedstrijd werd gewonnen en het geld was voor de helft al bij elkaar.

1971
De houten hoofdtribune verdween samen met de atletiekbaan, grasbaan en concours hippiquebaan om plaats te maken voor een stenen hoofdtribune. Bovenin werd een radiokamer gebouwd met vrij uitzicht op het veld. Tot nu toe was de omroep gesitueerd onder de tribune en was de omroeper afhankelijk van berichtgeving van de toeschouwers op de tribune bij een doelpunt. Dit bracht nogal eens verwarring.

1981
Voor de wedstrijd sc Heerenveen - FC Twente (uitslag 2-3) wordt de lichtinstallatie in gebruik genomen. Zo konden ook op zaterdagavond wedstrijden gespeeld worden. Tot nu toe speelde sc Heerenveen alleen op zondagmiddag.

Maart 1986
Na het overlijden van Abe Lenstra (2 september 1985) doopt Mevrouw Hil Lenstra-Wisman het Sportpark Noord om tot Abe Lenstra stadion. De naam blijft op deze wijze onverbrekelijk verbonden met Heerenveen.

Mevrouw Lenstra verandert de naam
Mevrouw Lenstra verandert de naam

Van oud naar nieuw

De veranderingen volgen elkaar in snel tempo op
1987
Het standenbord is een feit. Door reclame aan een wedstrijd te koppelen worden zo de tussenstanden bekend gemaakt van andere wedstrijden die in andere stadions op dezelfde avond worden gespeeld. Dit wordt gedaan als service voor de toeschouwers, soms tot groot genoegen, maar anderen wilden de uitslagen juist niet weten. Het levert de club meteen geld op.

Misdragingen van supporters elders in het land deed ook het bestuur van sc Heerenveen besluiten een aparte tribune te maken voor de bezoekers van de tegenpartij. Op de noordzijde komt bij risicowedstrijden een apart vak met een aparte ingang.

Om een eigen ruimte te hebben wordt met behulp van de spelers een spelershome gebouwd. Het is een zeer bescheiden ruimte zodat je er na de wedstrijd “over de hoofden kunt lopen”.

1991
Er komt een informatiekassa bestaande uit een directiekeet om aan de vraag naar gereserveerde kaarten te kunnen voldoen.

1992
De businessclub OSSH groeit uit zijn jasje. Voor de bestuurskamer wordt een complete uitbouw geplaatst met hulp van de “Quotum Boys”. Ook verschijnen dan de eerste containers voor het stadion waar de eerste manager zit. Zijn kantoor wordt op wedstrijddagen omgetoverd tot “perszaal”. De tweede container dient als publiekskantine.

Om aan de grote vraag naar kaarten te kunnen voldoen worden achter de staanplaatsen op de noordzijde onoverdekte zittribunes gebouwd van 800 zitplaatsen.

1993
De ene container blijkt al gauw te klein. Op het voorplein wordt een “batterij” aan containers neergezet. De ruimtes in het stadion worden geheel in gebruik genomen door de OSSH. De onoverdekte zittribune op de noordzijde wordt overdekt.

Van oud naar nieuw
1993
De kogel gaat door de kerk. Besloten wordt om een nieuw onderkomen te bouwen aan de rijksweg. Op 1 oktober wordt de eerste paal de grond ingeslagen door KNVB-voorzitter Jos Staatsen.

4 juni 1994
De laatste wedstrijd vindt plaats in het oude stadion. Het is een wedstrijd tussen het eerste team en oud spelers in dienst van andere clubs. Het stadion gaat plaats maken voor huizen en een psychiatrisch ziekenhuis. Het is een avond van weemoed maar ook van vooruit kijken.

Het oude stadion voordat het werd afgebroken
Het oude stadion voordat het werd afgebroken