Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Beker

Bekerfinale: drie maal is scheepsrecht

sc Heerenveen wist in het verleden drie maal door te dringen tot de eindstrijd van het Nederlandse bekertoernooi. Twee maal stapt de Friese club als verliezer van het veld, maar de derde maal poging levert succes op. Op 17 mei 2009 wordt ten koste van FC Twente de beker veroverd.

20 mei 1993: Ajax sc Heerenveen 6-2

De eerste maal dat sc Heerenveen tot de eindstrijd van het bekertoernooi doordringt is in het seizoen 1992-1993. De Friese club zorgt voor een daverende verrassing door als eerstedivisionist, onder meer ten koste van PSV dat in Friesland met 2-1 verslagen wordt, de finale te bereiken.
In de finale in De Kuip wacht Ajax. Voor het door trainer Foppe de Haan geleide sc Heerenveen is het bereiken van de eindstrijd al een prijs op zich. Gesteund door ongeveer 23.000 Friezen gaan de Friezen onvervaard de strijd aan. Ajax is in een boeiende wedstrijd echter een maatje te groot en wint met 6-2

8 mei 1997: Roda JC sc Heerenveen 4-2

Vier jaar later staat sc Heerenveen opnieuw in de finale. Door onder meer Feyenoord uit te schakelen mag de Friese club het in de eindstrijd opnemen tegen Roda JC. Het elftal van trainer Foppe de Haan dat aan een goed seizoen bezig zijn, verschijnt als favoriet aan de aftrap. In de Rotterdamse Kuip wordt de favorietenrol niet waargemaakt. Roda JC, met Gerald Sibon in de gelederen, is gretiger, beter en laat de pompebledenformatie kansloos. sc Heerenveen presteert onder niveau en verliest met 4-2. Jeffrey Talan is een van de weinige Friezen die zijn niveau haalt, maar dat is onvoldoende om te voorkomen dat de beker naar Limburg gaat.

17 mei 2009: FC Twente sc Heerenveen

Op 17 mei 2009 staat sc Heerenveen voor de derde maal in de finale van de bekerstrijd. De Noor Trond Sollied loodst sc Heerenveen naar de eindstrijd waarin FC Twente wacht. De Tukkers beginnen als favoriet aan de finale, maar in een uitverkochte Kuip blijkt dat Sollied zijn elftal goed geprepareerd heeft op de ontknoping van het bekertoernooi.
In een werkelijk zinderende finale met alle ingredinten die voetbal zo aantrekkelijk maken, eist sc Heerenveen de beker op. De Friese club heerst voor rust, FC Twente na de pauze en dat levert na 90 minuten een 1-1 eindstand op. In de verlenging neemt sc Heerenveen via een treffer van Kalou opnieuw de leiding, maar als heel Friesland denkt dat de zege al binnen is, slaat Hersi op de valreep alsnog toe, 2-2.

In de allesbeslissende strafschoppenreeks blijken de spelers van Trond Sollied de zenuwen goed in bedwang te hebben. Breuer, Elm, Dingsdag en Kalou laten doelman Boschker kansloos. Omdat Hersi mist, kan Gerald Sibon de Friese club de beker bezorgen. De routinier staat op het ultieme moment zijn mannetje. De allesbeslissende strafschop verdwijnt onbereikbaar voor Boschker in de kruising. In de Kuip en in Friesland barst een waar volksfeest los. Eindelijk is de beker voor sc Heerenveen. De eerste officile prijs in de historie van de club is een feit.

bekerwinnaar