Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Noordelijke hegemonie

Tijdens de Duitse bezetting verovert v.v. Heerenveen drie maal op rij de Noordelijke titel. Na de bevrijding volgen nog zes Noordelijke titels. Ondanks de aanwezigheid van sterspeler Abe Lenstra slaagt v.v. Heerenveen er nooit in het landelijke kampioenschap te veroveren. De ploeg vormt wel een rechtstreekse bedreiging voor de voetbalgrootmachten uit andere districten zoals Ajax, DWS, NAC en Haarlem, maar weet nimmer de kroon op het werk te zetten.

Het succes is voor een groot deel te danken aan de briljante Abe Lenstra, maar niet alleen aan hem. V.V, Heerenveen is een sterk collectief. Zonder spelers als: Jan Lenstra, Frans Wuyts, Mollo de Jong, Jan Ploegh, Wim Molenaar, Gilles Veenstra, Germ Hofma, Henny Jonkman, Tiemen Veenstra, Jan Bosscha, Sietse Bosscha, Marten Brandsma, Sietse van der Laan was Abe Lenstra niet in staat geweest zijn formidabele prestaties te leveren.

Begin vijftiger jaren komt een eind aan de hegemonie van v.v. Heerenveen. De club moet zich tevreden stellen met een bescheidener rol in de eerste klasse. In 1954 doet het betaalde voetbal zijn intrede in Nederland. De invoering van het profvoetbal leidt ook in Heerenveen tot heftige discussies. Abe Lenstra krijgt een contract aangeboden in Italië, maar weigert te tekenen. De perikelen luidden uiteindelijk het vertrek van Abe Lenstra (in 1955) naar Sportclub Enschede in.