Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Vaste waarde op hoogste niveau

Sinds 1993 is sc Heerenveen onafgebroken actief op het hoogste niveau. In dat jaar wordt begonnen met de bouw van een nieuw stadion. Er is, zowel voor fans als sponsoren, een enorme wachtlijst en daarom dringend behoefte aan uitbreiding. Dankzij het nieuwe stadion, dat op 20 augustus 1994 in gebruik wordt genomen en de naam van Abe Lenstra draagt, begint een nieuw tijdperk.

sc Heerenveen presteert uitstekend. De Friese club groeit uit tot een vaste waarde in de eredivisie. sc Heerenveen ontwikkelt zich tot een stabiele en gerespecteerde subtopper en een reguliere bespeler van het Europese podium. Hoogtepunten zijn de deelname aan de Champions League in het seizoen 2000-2001 en de winst in de bekerfinale op 17 mei 2009 ten koste van FC Twente.

Ook buiten de lijnen gaat het sc Heerenveen voor de wind. Het Abe Lenstra stadion, dat in 1993 plaats biedt aan ruim 13.000 toeschouwers, wordt diverse malen verbouwd. Anno 2012 kunnen 26.000 fans getuige zijn van de thuisduels van sc Heerenveen. De zakenclub OSSH dijt verder uit, telt meer dan duizend leden en is daarmee de grootste zakenclub van het Nederlandse betaalde voetbal.

Dat het ook sc Heerenveen niet altijd voor de wind kan gaan, blijkt in het seizoen 2009 – 2010. In het jaar na de bekerwinst op FC Twente, onder leiding van de Noorse trainer Trond Sollied, hoopt de Friese club sportief een stap te maken, maar eindigt op een teleurstellende elfde plaats, weet voor het eerst sinds jaren geen deelname aan Europees voetbal af te dwingen en slijt maar liefst drie trainers. In de zomer van 2010 moet trainer Ron Jans, die bij FC Groningen erg succesvol was, sc Heerenveen nieuw leven inblazen.

Dit lukt aanvankelijk niet. De onrust van een sportief verloren seizoen laat zijn sporen na. sc Heerenveen eindigt als twaalfde, moet het opnieuw stellen zonder Europees voetbal en wordt als gevolg van een te grote en te dure spelersgroep en economisch mindere tijden geconfronteerd met financiële problemen. De Friese club moet financieel bijsturen en krimpt o.a. de spelersgroep in. In het tweede jaar onder Ron Jans wordt de weg naar herstel ingezet. Met succes, want de Friese club eindigt op een keurige vijfde plaats en plaatst zich rechtstreeks voor Europees voetbal.

In het seizoen 2012-2013 start Marco van Basten als nieuwe hoofdcoach. De oud-topvoetballer blijft twee seizoenen, waarna hij naar AZ vertrekt. In 2014 werd Dwight Lodeweges aangesteld als opvolger van Marco van Basten. Lodeweges kwam over van SC Cambuur.

In zijn eerste seizoen met sc Heerenveen eindigde Lodeweges als zevende in de Eredivisie. In de play-offs voor Europees voetbal werd vervolgens gewonnen van Feyenoord, waarna de beslissende tweestrijd voor een ticket voor de Europa League werd verloren van Vitesse.

Dwight Lodeweges legde zijn functie als hoofdtrainer van sc Heerenveen in oktober 2015 per direct neer na teleurstellende resultaten. Lodeweges was 1,5 jaar werkzaam als hoofdtrainer van de Friezen. Foppe de Haan nam eind oktober als interim-trainer het stokje over van Lodeweges en heeft op 11 december 2015 laten weten het seizoen af te maken in Heerenveen.