Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

1922 - 1937

Alle begin is moeilijk: roerige beginjaren

Het voetbal werd in deze periode en nog jaren later voornamelijk op straat gespeeld. Dat leverde natuurlijk vertrapte tuintjes en ingetrapte ruiten op. Veldwachters die enige tijd een 'lederen' bal in beslag namen. Nadat de club verschillende namen had gehad, werd op 25 oktober 1922 zonder mokken de naam VV Heerenveen geaccepteerd.

In 1922 werd ook de eerste officiële wedstrijd gespeeld tegen Friso. Deze werd, onder grote publieke belangstelling met 2-0 gewonnen. De gebouwde kassa voor 40 gulden werd een groot succes. Het leverde een recette op van 70 gulden.

Friso was in dat jaar de grote concurrent. Aan het eind van die competitie kon de kampioensvlag worden gehesen met evenveel punten als Friso, maar met een beter doelgemiddelde.

Hierdoor kwam het voetbal in het Friese Haagje tot grote bloei. Ook in 1923 werd de ploeg kampioen en toegelaten tot de NVB (de Nederlandse Voetbal Bond). Daarna brak een mindere periode aan. Enkele malen ontsnapte men op wonderbaarlijke wijze aan degradatie.

Zo werd bijvoorbeeld 1927 zelfs met 11-0 van kampioen Sneek verloren. Het werd keeper Cees Eppenga zelfs te bar en hij verliet het doel. Zijn plaats werd ingenomen door Tjibbe de Jong, een alleskunner. VV Heerenveen had moeten degraderen maar omdat die competitie nooit werd uitgespeeld, bleef het zoals het was.

In 1928 keerde het tij. Een nieuwe accommodatie werd betrokken. Aan de J.H. Kruisstraat was een voetbalveld aangelegd met tribune en kleedboxen. Dat bevorderde de prestaties. Sjoerd Krikke werd als eerste voetballer in het team van de FVB gekozen. Ook dat bracht bekendheid en nieuwe leden.

Gebroeders Krikke
Gebroeders Krikke

Jaren '30

In 1930 kwam de eerste officiële trainer naar Heerenveen: Sjoerd van Zuylen. Meerdere spelers kwamen in het vertegenwoordigende elftal van de KNVB en men beklom gestaag de ladder van de tweede klasse van de NVB/KNVB. Men had een abonnement op de tweede plaats. In 1932 werd Sjoerd van Zuylen opgevolgd door de eerste Britse trainer in Heerenveense dienst Syd Castle. Echter maar voor half jaar. Hij zou later terugkeren.

In 1934 verscheen jong talent dat nog lang en veel van zich zou laten horen. Jan Ploegh, Sietse Bosscha, Jan Bosscha, Sietse van der Laan en de broertjes Lenstra.

In 1935 kon eindelijk de kampioensvlag worden gehesen. Belangrijk was daarbij trainer/speler Theo Eikenaar. Het werd geen promotie. Als opvolger kwam een oude bekende terug; Syd Castle. Hij waakte over de ploeg met de talenten als de Lenstra's en de met de fusieploeg VAC meegekomen speler Henny Jonkman. Spelers, als onderdeel van een ploeg, die nog lang bij elkaar zou blijven.

Promotie naar de eerste klasse o.l.v. Syd Castle.
Promotie naar de eerste klasse o.l.v. Syd Castle.

Familie De Jong

In de beginjaren van VV Heerenveen was Tjibbe de Jong één van de stuwende krachten. Hij was mede-oprichter en een speler van formaat. Ook wat aanwas betreft liet hij zich niet onbetuigd. Zijn zes zonen trokken allemaal de VV Heerenveen-voetbalschoenen aan. Jaap, Fokke, Marten, Jopie, Anne en Sietse speelden in het eerste elftal van de club.

De beste voetballer was de oudste van het stel Jaap of beter "Mollo". Hij speelde van 1938-1954 in Heerenveen. Een voetballer met een niet aflatende inzet. Hij maakte als vaste waarde de ruggegraat uit van het "Abe-team" in de gloriejaren van de veertiger jaren.

Tjibbe de Jong in de technische commissie in 1944
Tjibbe de Jong in de technische commissie in 1944

Foto boven: De technische commissie bestond in 1944 uit vlnr: Jaap Meijer, Roel de Leeuw, Meine Bleeker, Tjibbe de Jong, Jan de Ruiter, Reitse Withaar, Sietse Westra.
Bron: 'Een pompeblêd als voetbalhart 75 jaar Heerenveen 1920-1995' door Albert van Keimpema,  
verkrijgbaar in de Feansjop