Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

1937 - 1954

De kampioensjaren en het Abe tijdperk

Tijdens de Duitse bezetting wist sc Heerenveen drie maal op rij de Noordelijke titel te veroveren. Na de bevrijding veroverde het zes keer de Noordelijke titel. Ondanks de aanwezigheid van Abe slaagde Heerenveen er nooit in het landelijke kampioenschap te veroveren. De ploeg vormde wel een rechtstreekse bedreiging voor de voetbalgrootmachten uit andere districten zoals Ajax, DWS, NAC en Haarlem maar wist nimmer de kroon op het werk te zetten.

Er werden enkele zeer beroemde wedstrijden gespeeld. In de herinnering van de supporters leeft nog steeds de vliegwedstrijd van MVV in 1947 en de 'net niet/net wel' kampioenswedstrijd van Be Quick (1948). Jaarlijks wordt echter het meest de wedstrijd VV Heerenveen - Ajax van 7 mei 1950 in de herinnering teruggehaald.

De hegemonie was vooral te danken aan de aanwezigheid van Abe Lenstra, de man die nog altijd als één van de beste voetballers van Nederland wordt beschouwd. Begin vijftiger jaren (1953) kwam een eind aan de hegemonie van sc Heerenveen. Coryfeeën namen afscheid. De club moest zich tevreden stellen met een bescheidener rol in de eerste klasse.

Zonder de volgende spelers was de ster Abe in de jaren 1930-1950 niet in staat geweest zijn prestaties te leveren: Jan Lenstra, Frans Wuyts, Mollo de Jong, Jan Ploegh, Wim Molenaar, Gilles Veenstra, Germ Hofma, Henny Jonkman, Tiemen Veenstra, Jan Bosscha, Sietse Bosscha, Marten Brandsma, Sietse van der Laan.

'49-'50 de kampioensploeg
'49-'50 de kampioensploeg

Seizoen 1949/'50: Zeven + één

Van boven naar beneden:
Tieme Veenstra, Germ Hofma, Wim Molenaar, Paul Bruinsma, Mollo de Jong, Abe Lenstra, Henny Jonkman, Jan Bosscha, Sietse van der Laan, Marten Brandsma, Jan Lenstra. Lees meer op negen titels.

Deze tekst staat op bovenstaande foto geschreven:
"Zeven was altijd het heilig getal. Niet also in heerenveen. Daar haalde men 't stoute stukje uit
Kampioenschap 7+1. Proficiat jongens, met deze daad. Zo doet jullie trainer zo goed
Blijft vrienden, dat is mijn gemeende raad. Dan wordt het wel 10 als het moet!
-Piet de Munnik, trainer"

Invoering betaald voetbal

Begin vijftiger jaren kwam een eind aan de hegemonie van Heerenveen. De club moest zich tevreden stellen met een bescheidener rol in de eerste klasse. In 1954 deed het betaalde voetbal zijn intrede in Nederland. De invoering van het profvoetbal leidde ook in Heerenveen tot heftige discussies. Abe krijgt een kontrakt aangeboden in Italie, maar weigert dat. Maar het luidde uiteindelijk het vertrek van Abe Lenstra (in 1955) naar Sportclub Enschede in.

Abe weigert het Italiaanse contract. Links Wim Molenaar.
Abe weigert het Italiaanse contract. Links Wim Molenaar.