Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Joost van Aken opent watertappunt Cruyff Court Heerenveen

Gepubliceerd op 22 december 2014 16:30

Met een sportief voetbaltoernooi onder leiding van het vrouwenteam van sc Heerenveen, werd woensdag 17 december het watertappunt bij het Cruyff Court aan de Ds Kingweg in Heerenveen geopend. Wethouder Zoetendal vulde samen met sc Heerenveen-speler Joost van Aken en mascotte Heero de eerste bidon. Het plaatsen van de watertap kwam tot stand dankzij een financiële bijdrage van de Johan Cruyff Foundation, de Nationale Postcode Loterij, Join The Pipe, gemeente Heerenveen en Vitens.

Gezond

Water drinken is gezond. Het drinken van energydrinks en frisdrank is mede oorzaak van toenemend overgewicht onder met name jongeren Overgewicht heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid op de korte en langere termijn. Belangrijk is het stimuleren van een gezondere levensstijl bij kinderen, jongeren en ouders. Dat betekent gezonde voeding en drinken, voldoende bewegen en slapen. Door het aanbieden van drinkwater wil de gemeente kinderen ertoe bewegen water te drinken in plaats van calorierijke dranken. Dit is voor de kinderen een gezond en goedkoop alternatief.

Wethouder Zoetendal, Joost van Aken en Heero openen het watertappunt
Wethouder Zoetendal, Joost van Aken en Heero openen het watertappunt

Duurzaam

Naast gezond is het drinkwater uit de openbare watertappunten ook duurzaam. Het spaart immers de aanschaf van plastic wegwerpflesjes die belastend zijn voor het milieu. In Nederland worden dagelijks ongeveer 500.000 flesjes weggegooid. De productie en het transport van flessenwater is duur en veroorzaakt veel CO2-uitstoot. Door het plaatsen van een watertappunt op een openbare plek, kunnen ook passanten elk moment van de dag lekker en betrouwbaar water tappen.

Johan Cruyff Foundation

De Johan Cruyff Foundation brengt jeugd in beweging waardoor ze samen kunnen spelen en groeien in hun ontwikkeling. Kinderen bewegen steeds minder. Ze hebben te weinig tijd, ruimte en aandacht voor bewegen. Maar door sport en spel worden kinderen fitter. Ze leren met elkaar om te gaan en ontwikkelen zichzelf. En iedereen kan meedoen, ook gehandicapte kinderen.

Samen met verschillende partners brengen zij kinderen in beweging op bijna 200 Cruyff Courts in wijken in Nederland en in het buitenland. Op ruim 60 basisscholen met een Schoolplein14 en door de wekelijkse sportactiviteiten die wij ondersteunen voor gehandicapte kinderen. Zo brengen zij elke week duizenden kinderen in beweging.

Join the Pipe

Meer dan een miljard mensen hebben nog steeds geen toegang tot schoon drinkwater, terwijl wij hier elke dag 70 liter drinkwater gebruiken om het toilet door te spoelen. Voor iedere watertap bij een Cruyff Court in Nederland, plaatst Join The Pipe een watertap in een ontwikkelingsland waar een Cruyff Court ligt. Dit kan zijn in Zuid-Afrika, Oeganda of Brazilië. Het doel van Join The Pipe is de langste waterleiding ter wereld te bouwen om zo iedereen wereldwijd van schoon drinkwater te voorzien. Dus kraanwater hier en schoon drinkwater daar.