Regio selectie - sc Heerenveen
27 juni, 19:00 uur
Koop nu kaarten »
Ga mee en moedig ons aan!
×

Feansjop

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Abe Lenstra

Abe Lenstra was een Friese voetballer. Hij wordt in het Fries ook ‘ús Abe’ (onze Abe) genoemd. Abe Lenstra wordt gezien als een van de grootste Nederlandse voetballers ooit.

Lenstra werd geboren als zoon van handelsreiziger Mindert Jans Lenstra en Janke Suierveld. Als 15-jarige maakte hij zijn debuut in het eerste elftal van VV Heerenveen, de club waaruit later sc Heerenveen ontstond.

Zijn meest legendarische clubwedstrijd speelde hij op 7 mei 1950 tegen Ajax. Een half uur voor tijd stonden de Amsterdammers (waaronder Rinus Michels) met 1-5 voor, maar het lukte
Heerenveen toch nog om met 6-5 te winnen. Lenstra scoorde de eerste twee goals en had een belangrijk aandeel in de overige.

Op zijn negentiende speelde hij voor het eerst in het Nederlands voetbalelftal, waarvoor hij in totaal 47 keer uitkwam. Voor Oranje scoorde hij in totaal 33 keer, evenveel als later Johan Cruijff. Het 'Gouden binnentrio', Abe Lenstra, Faas Wilkes en Kees Rijvers, vormde het hart van de Nederlandse aanval in de jaren vijftig. De bekendste interland die Lenstra speelde, was de 1-2 overwinning op regerend wereldkampioen West-Duitsland in 1956.

Veel clubs wilden dat Abe Lenstra bij hun kwam spelen. ACF Fiorentina bood hem zelfs een blanco cheque aan, maar Lenstra wilde 'zijn' Heerenveen niet verlaten. Vanaf 1955 speelde hij toch zes seizoenen als semi-profvoetballer in Enschede: eerst voor Sportclub Enschede (waarvoor hij het eerste doelpunt maakte in het Diekman Stadion), later voor Enschedese Boys. Na het beëindigen van zijn voetbalcarrière trainde Abe Lenstra nog een paar amateurclubs en werkte hij als vertegenwoordiger voor een bierbrouwerij. Hij bleef tot 1977 in Enschede wonen.

Heerenveen werd in de jaren ’50 ook wel 'Abeveen' genoemd. Samen met Faas Wilkes en Kick Smit stond Abe Lenstra model voor de voetballende stripheld Kick Wilstra. Abe Lenstra werd in 1951 gekozen als eerste Sportman van het jaar, het volgende jaar kreeg hij deze onderscheiding opnieuw.