Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Leren met een WOW factor in het Abe Lenstra Stadion

Gepubliceerd op 23 december 2016 11:27
Leren met een WOW factor in het Abe Lenstra Stadion

Bij sommige leerlingen kan het om sociaal-emotionele redenen soms niet lekker lopen op school. Het gaat minder dan verwacht en er komt niet uit wat er inzit. Playing for Success vergroot het Leerplezier bij leerlingen met de veronderstelling dat motivatie en zelfvertrouwen zullen stijgen. De lessen beginnen en eindigen in een door de club aangeboden skybox/locatie.

“Sy ervaren hjir gewoan een soad wille” aldus Klaas Rozema, docent van Playing for Succes. Zo leren de kinderen een film maken van foto’s, muziek produceren, wordt er gerapt, rekenen ze met hartslagen en berekenen ze hoeveel stoelen het stadion per vierkante meter heeft. Veel lesstof staat in het teken van taal, rekenen & ICT. Maar tijdens slotbijeenkomsten staan leerkrachten en ouders versteld van het werk van leerlingen. Zo treden leerlingen op als duo gastheer/vrouw, verzorgen zij de catering, geven ze een presentatie en tonen ze gemaakt werk. Het bewijst dat de leerling nog meer kunnen dan dat ze bij aanvang hadden vermoed. Zo zei een leerling: “Wat we hier doen is zo leuk dat we niet in de gaten hebben dat we ook nog veel leren”.

Playing for Success streeft naar het vergroten van het leerplezier bij leerlingen van groep 7 & 8 door lesstof in een voetbalcontext aan te bieden. De lessen van 2 uur worden gegeven op de maandag- en dinsdagmiddag en starten in een skybox van de club. Een groep bestaat uit maximaal 15 leerlingen die na schooltijd lessen zullen volgen in of rondom het Abe Lenstra stadion. Lessen zijn namelijk nooit op een en dezelfde locatie. Leerlingen stellen samen met ouders en verzorgers persoonlijke leerdoelen op en werken daar gericht aan. Het streven is dat de leerlingen zelf de regie voert. Tijdens het proces worden zowel de leerkracht als ouders op de hoogte gehouden en kunnen mee doen aan bepaalde activiteiten. Zo hebben leerlingen met ouders, leerkrachten, opa’s en oma’s de wedstrijd sc Heerenveen – Excelsior bijgewoond. De leerlingen waren verbaasd door de overweldigende sfeer en grootte van het stadion vertelde Klaas Rozema.

De eerste periode in het schooljaar 2016/2017 van Playing for Success is nu achter de rug. Wilbert Funcke (centrummanager/docent) en Klaas Rozema geven aan dat tijdens de afgelopen periode deelnemers vooruitgang hebben geboekt. Er zijn bijzondere momenten met leerlingen beleefd zoals het kickboksen. Het haalt kinderen uit hun comfortzone omdat ze van nature geen geweld wensen te gebruiken. Deelnemers komen uit Zuid-Friesland en hebben niet altijd de beschikking over eigenvervoer tijdens de lesmiddagen. Klaas Rozema’s droombeeld is dan ook dat leerlingen tijdens schooluren kunnen worden opgehaald, bij het Abe Lenstra Stadion worden afgezet en na de lessen weer naar school worden gebracht.

Vanaf januari 2017 start de tweede ronde van Playing for Success. Leerlingen worden in samenspraak met huidige leerkrachten aangemeld. Kijk voor meer informatie op:

De website van Playing for Succes
De Facebook-pagina van Playing for Succes
Meer weten? Stuur dan een mail naar