Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

2 april 1995: Miraculeus gelijkspel tegen Ajax

Gepubliceerd op 24 november 2016 14:00

Op zondag 2 april 1995 wist sc Heerenveen Ajax, komend weekend te gast in het Abe Lenstra stadion, in de Eredivisie voor het eerst punten af te snoepen. Een spectaculair duel eindigde in 3-3. Het was een waar mirakel dat de door blessures en schorsingen geplaagde thuisclub de koploper uit Amsterdam in bedwang wist te houden.

Erik Regtop knalt sc Heerenveen op voorsprong. Frank de Boer en Frank Rijkaard komen te laat om een treffer te voorkomen.
Erik Regtop knalt sc Heerenveen op voorsprong. Frank de Boer en Frank Rijkaard komen te laat om een treffer te voorkomen.

Foppe de Haan was niet te benijden in de aanloop naar het treffen met Ajax. De trainer miste met Oosterveer, Groen, Sier, Pastoor, Doesburg, Hansma en Tammer maar liefst zeven vaste waarden. En dat terwijl de Amsterdammers, die dat seizoen al 26 duels op rij ongeslagen waren en het net al 75 maal hadden laten bollen, in topvorm staken.

Vooral de Friese defensie werd getroffen door de personele malaise. Foppe de Haan moest al zijn creativiteit aanwenden om een acceptabele verdedigingslinie samen te kunnen stellen. De trainer liet de 20-jarige Ronny Venema op de rechtsbackpositie debuteren, terwijl de linkerflank verdedigd werd door André van Tuinen, normaliter vleugelaanvaller. Middenvelder Wilco Hellinga werd een linie naar achteren gehaald en vormde samen met Melchior Schoenmakers het hart van de Friese defensie.

Leeroy Echteld stuit op Frank Rijkaard.
Leeroy Echteld stuit op Frank Rijkaard.

En dat terwijl het soepel scorende Ajax met klinkende namen als Litmanen, Seedorf, Kanu, Overmars, Finidi George, de gebroeders de Boer en Rijkaard aan de aftrap verscheen. ‘We waren al dood en begraven,’ herinnert Wilco Hellinga zich. ‘Niemand gaf vooraf een cent voor onze kansen. Als we de schade tot vijf goals zouden weten te beperken, zou het al knap zijn, was de teneur.’

Foppe de Haan bleef in de aanloop naar het duel optimistisch. ‘Het moet geen schopperij worden, maar we moeten er stevig tegenaan. Gezien onze problemen kan het alleen maar meevallen.’ De trainer sprak de hoop uit dat Ajax met de gedachten al bij de halve finale tegen Bayern München in het kader van de Champions League, die drie dagen later op het programma stond, zou zijn.

De 2-0 van Jon Dahl (7) Tomasson wordt gevierd.
De 2-0 van Jon Dahl (7) Tomasson wordt gevierd.

De Friese gelegenheidsformatie pikte de woorden van de trainer goed op en ging vanaf het beginsignaal van scheidsrechter Uilenberg moedig de strijd aan. De 13.000 aanwezige voetbalfans konden hun ogen amper geloven. Binnen 12 minuten had de verzwakte thuisclub via treffers van Regtop en Tomasson een 2-0 voorsprong genomen. ‘Schoenmakers schoot al in de tweede minuut op de paal,’ vertelt Wilco Hellinga, tegenwoordig jeugdtrainer bij sc Heerenveen, over de bliksemstart.

Het Abe Lenstra stadion veranderde in een kolkende massa. De enthousiaste fans zagen hoe debutant Venema Marc Overmars in bedwang hield en gelegenheidsback Van Tuinen Finidi George vrijwel onschadelijk maakte. ‘De supporters werden gek, gingen als één man achter de ploeg staan en daar kregen we energie van. We voelden ons met de minuut sterker worden,’ vertelt Wilco Hellinga.

Tony Alberda haalt uit voor de 3-2. Frank de Boer kijkt vertwijfeld toe.
Tony Alberda haalt uit voor de 3-2. Frank de Boer kijkt vertwijfeld toe.

Ajax werd fel, maar met faire middelen bestreden. De Amsterdammers moesten drie dagen voor de belangrijke uitwedstrijd tegen Bayern München tot het gaatje om de eerste nederlaag van het seizoen te voorkomen. ‘De frustratie droop eraf, zo ver hadden we ze,’ blikt Wilco Hellinga terug. ‘Ajax werd onrustig, maar toonde ook zijn klasse door gebruik te maken van het feit dat we moe werden.’

De Fin Jari Litmanen zorgde met twee treffers nog voor rust voor evenwicht. Doelman Carlo ‘l Ami vervulde in de eerste helft een heldenrol door een strafschop van Overmars te stoppen. Invaller Tony Alberda, op aangeven van André van Tuinen, zette de Friezen na de pauze opnieuw op voorsprong. Kanu scoorde 18 minuten voor tijd de 3-3. De thuisclub wankelde in de hectische slotfase, maar omdat zowel Van Tuinen als Schoenmakers op de lijn redding wisten te brengen, hield sc Heerenveen stand.

De Friese fans vermaakten zich uitstekend.
De Friese fans vermaakten zich uitstekend.

In Heerenveen werd het gelijkspel als een overwinning gevierd. ‘Ik ben trots op deze mannen, we zijn tot het gaatje gegaan,’ complimenteerde Foppe de Haan zijn elftal. Ook Ajax-trainer Louis van Gaal liet zich lovend uit over sc Heerenveen. ‘Hun wilskracht heeft ons gestuit.’ Ronald de Boer ontkende na afloop dat Ajax de wedstrijd te lichtzinnig had opgevat. ‘We wilden uitlopen op de concurrentie en meden de duels niet, omdat je juist dan tikken krijgt.’

Wilco Hellinga denkt ruim 21 jaar na dato dat onderschatting wel degelijk een rol speelde. ‘Ik denk dat toen zij het formulier met onze opstelling onder ogen kregen wel even gedacht hebben van ‘wat is dit voor team?’ Dat is menselijk. Wij speelden echter heel agressief en hadden in het publiek onze 12e man. Vechtlust heeft ons die dag op de been gehouden en natuurlijk zat het soms ook mee, maar dat dwongen we af.’

Drie dagen bleek dat onderschatting misschien toch wel een rol speelde. In Amsterdam toonde Ajax zijn ware kracht. Bayern München werd met 5-2 vernederd. Ajax stootte door naar de finale van de Champions League waarin AC Milan geklopt werd dankzij een treffer van Patrick Kluivert.

Foto's met dank aan Harry Blokzijl

Sattistieken

Scoreverloop: 9. 1-0 Regtop; 12. 2-0 Tomasson; 17. 2-1 Litmanen; 44. 2-2 Litmanen; 52. 3-2 Alberda; 72. 3-3 Kanu.

Scheidsrechter: Uilenberg

Gele kaarten: Roelofsen, Rijkaard.

Toeschouwers: 13.000

Opstelling sc Heerenveen: l’Ami (90. Swager), Venema, Hellinga, Schoenmakers, Van Tuinen, Tomasson (68. Bijl), De Visser, Roelofsen, Polley (46. Alberda), Echteld, Regtop.

Opstelling Ajax: Van der Sar, Reiziger, Blind, Rijkaard, F. de Boer, R. de Boer (46. Bogarde), Litmanen, Seedorf, George, Kanu, Overmars (64. Kluivert)