'Om Utens': Basisspeler Zaal mist EK na remise, Kaib ziet ploeggenoten verliezen

27 september 2022 22:15

De Eredivisiebal ligt momenteel stil, maar sommige spelers van sc Heerenveen moeten aan de bak met hun landgenoten. Andries Noppert, Rami Kaib, Timo Zaal, Olivier Braude en Praise Israel zijn uitgewaaid voor interlands. Een overzicht van de gespeeld wedstrijden en de duels die nog komen.

Timo Zaal

Andries Noppert
Andries Noppert werd voor het eerst opgeroepen voor het Nederlands elftal, maar een debuut tegen Polen zat er niet in. De doelman moest op de tribune plaatsnemen als vierde keuze onder de lat. In het stadion zag de keeper voormalig sc Heerenveen-speler Denzel Dumfries de assist geven op de 0-1 van Cody Gakpo, wat meteen het enige doelpunt van de eerste helft was. Na de pauze kwam oude bekende Marten de Roon binnen de lijnen als vervanger van Frenkie de Jong. Steven Bergwijn bepaalde de eindstand uiteindelijk op 0-2.

Waar de sluitpost tegen Polen op de tribune moest plaatsnemen, mocht hij zondagavond tegen België op de bank zitten. Minuten zaten er nog niet in, waardoor Noppert nog altijd wacht op zijn debuut voor Oranje. De keeper zag vanaf de zijlijn hoe Virgil van Dijk na 74 minuten de openingstreffer tegen de touwen kopte. Het was de enige goal van de wedstrijd, waardoor Nederland nog altijd ongeslagen is sinds Van Gaal terugkeerde. De ploeg gaat met een goed gevoel naar het wereldkampioenschap, maar het is de vraag of Noppert mee mag. Dat zal over een aantal weken bekend worden.

Rami Kaib
Rami Kaib werd opgeroepen voor de nationale ploeg van Tunesië. Ook voor het Afrikaanse land is deze periode de laatste voorbereiding richting het wereldkampioenschap. De linksback moest tegen de Comoren genoegen nemen met een plek op de bank, waar hij negentig minuten bleef zitten. De verdediger zag vanaf de zijlijn dat aanvaller Taha Khenissi de enige treffer van de wedstrijd maakte, waardoor zijn landgenoten met een zege van het veld stapten.

Ook in de tweede wedstrijd van deze interlandperiode moest Kaib genoegen nemen met een reserverol. In het Parc des Princes speelde Tunesië tegen Brazilië, maar voor de linksback zaten minuten in het stadion van Paris Saint-Germain er dus niet in. Vanaf de bank zag hij de Zuid-Amerikanen heer en meester zijn. Al na driekwartier stond er een 4-1 stand op het scorebord. Na de pauze werd er nog een keer gescoord door de Brazilianen.

Timo Zaal
Negentig minuten mocht Timo Zaal woensdag meedoen tegen Moldavië Onder-19 voor hij het veld afstapte met een brede glimlach op zijn gezicht. De verdedigende middenveld won met zijn ploeg, al ging dat niet zo makkelijk als gehoopt. Na bijna zeventig minuten werd het verschil in kwaliteit pas zichtbaar op het scorebord door Bayron Strijdonck en Devin Haen.

Zaterdagmiddag begon het zelfopgeleide talent van sc Heerenveen op de bank bij Oranje. Na zeventig minuten kwam hij binnen de lijnen, maar deze keer werd er in de laatste fase niet meer gescoord door de Nederlanders. Het duel met Noord-Ierland eindigde daardoor in een doelpuntloos gelijkspel.

De Friese middenvelder annex verdediger en zijn ploeggenoten hadden een duidelijk doel voor de laatste interland van deze periode: niet verliezen- van Slovenië en hopen dat Noord-Ierland niet te dik won. Kwamen die wensen beide uit, dan plaatste Oranje O19 zich voor het Europees kampioenschap. Zaal begon in de basis en speelde doelpuntloos gelijk, maar Noord-Ierland won met 2-0. Daardoor plaatsten de Nederlanders zich niet voor het eindtoernooi.

Oliver Braude
Oliver Braude kon een nederlaag van Noorwegen Onder-19 niet voorkomen tegen IJsland. De leeftijdsgenoten van het eiland waren met 3-1 te sterk, waarbij alle treffers na de pauze vielen. De middenvelder van sc Heerenveen kwam tien minuten voor tijd binnen de lijnen toen het 2-0 stond.

In de tweede wedstrijd van deze interlandperiode, tegen de leeftijdsgenoten van Zweden, moest Braude het wederom doen met een invalbeurt van circa tien minuten. Deze keer stapten de Noren met een 4-2 nederlaag van het veld.

Praise Israel
Praise Israel is geselecteerd voor Oranje Onder-15. Dinsdag spelen de talenten van de ploeg een onderlinge wedstrijd.