Regio selectie - sc Heerenveen
27 juni, 19:00 uur
Koop nu kaarten »
Ga mee en moedig ons aan!
×

Feansjop

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Augustus 2005: doldwaas treffen Heerenveen en Roda

Gepubliceerd op 24 februari 2017 11:26

sc Heerenveen is zaterdag voor de 24ste maal in de Eredivisie gastheer voor Roda JC. De voorgaande duels leverden een aantal boeiende en doelpuntrijke ontmoetingen op. Meest spectaculaire duel is ongetwijfeld de 5-4 zege van sc Heerenveen op 20 augustus 2005. Een terugblik.

Met negen treffers is genoemd duel samen met de 9-0 zege op Heracles Almelo in oktober 2007 het meest doelpuntrijke thuisduel van sc Heerenveen in 25 seizoenen eredivisievoetbal. De negen treffers zijn geen incident, want de ‘botsingen’ tussen sc Heerenveen en Roda JC leverden vaker een karrevracht aan doelpunten op. Zo werd het al eens 5-1, drie keer 4-3 en op 9 december 2012 stond er na 90 minuten 4-4 eindstand op het scorebord.

In vijf duels keer vielen geen doelpunten in het Abe Lenstra stadion. Het bleef één keer 1-0 en in de overige 17 duels werd minimaal drie maal gescoord. De Friezen weten tegen Roda JC het net wel te vinden. In de voorgaande duels incasseerden de Limburgers 52 treffers, meer dan iedere andere eredivisionist die in Friesland op bezoek kwam.

pranjic-300
pranjic-300

Het is op 20 augustus 2005 het eerste thuisduel van sc Heerenveen van het seizoen. De Friezen hebben een week eerder de competitie geopend met een 2-2 gelijkspel in Arnhem. Geen slecht resultaat, maar Gertjan Verbeek heeft wel de nodige verbeterpunten gezien. Toch laat de trainer zijn basiself intact. ‘Je moet spelers de kans geven om te falen’, laat Verbeek voorafgaand aan het thuisduel weten.

Het lijkt alsof de spelers hun trainer op zijn wenken willen bedienen, want sc Heerenveen heeft aanvankelijk grote moeite met de door Verbeek uit de hoge hoed getoverde tactische variant met drie verdedigers en Michel Breuer in een meer vooruitgeschoven rol. Bovendien mist de patron van het elftal, Paul Bosvelt, wedstrijdritme. De ruim 20.000 toeschouwers zien met samengeknepen billen hoe de twee Limburger spitsen Sonko en Koné zich naar hartenlust uitleven.

De aanvallers krijgen kans op kans en het moet dan ook fout gaan. Sonko scoort na een kwartier de 0-1 en als Koné op slag van rust de marge naar twee treffers tilt, lijkt de wedstrijd gespeeld. Het is al ver in blessuretijd als Ugur Yildirim nog eenmaal aan mag leggen voor een vrije trap. De specialist faalt niet en passeert doelman Kujovic, 2-1. De treffer leidt tot grote woede bij Roda-trainer Huub Stevens. Die is des duivels omdat scheidsrechter Koopmans in zijn ogen te lang door liet spelen. Het komt Koopmans op een scheldkanonnade van Stevens en zijn assistent Atteveld te staan.

sc Heerenveen leeft weer en komt als herboren uit de kleedkamer. Het resultaat is een spectaculaire tweede helft met maar liefst zes treffers. De Griek Georgios Samaras en de Kroaat Danijel Prancic, de laatste debuteert in het Abe Lenstra stadion, buigen de achterstand binnen tien minuten om in een voorsprong. Als Klaas Jan Huntelaar vervolgens de stand met twee treffers naar 5-2 tilt, lijkt de strijd definitief gestreden.

Passende slotfase

Lijkt, want het spektakelstuk krijgt een passende slotfase. Met dank aan arbiter Koopmans. De onzeker leidende scheidsrechter geeft Roda JC een strafschop cadeau nadat Jeroen Drost de bal per ongeluk tegen zijn hand krijgt. Dit tot woede van sc Heerenveen, dat even daarvoor een zuivere penalty is onthouden na een overtreding op Huntelaar.

Gregoor van Dijk heeft maling aan de Friese woede en laat doelman Boy Waterman kansloos. De thuisclub is dusdanig van de kook, dat Sergio twee minuten later de 5-4 binnen kan werken. De zege lijkt sc Heerenveen nog even te ontglippen, maar gelukkig herpakt de formatie van Verbeek zich tijdig. De voorsprong wordt niet meer uit handen gegeven, de eerste seizoenoverwinning is een feit.

Breuer en Hansson belagen doelman Kujovic.
Breuer en Hansson belagen doelman Kujovic.

Tactische aanpassing

Toenmalig trainer Gertjan Verbeek kan zich het bewuste duel nog wel herinneren. De tactische aanpassing had volgens Verbeek te maken met het thuisduel van een seizoen eerder waarin sc Heerenveen veel moeite had met het tweespitsensysteem van de Limburgers. ‘Op het middenveld kwamen we vaak een mannetje tekort en achterin stonden we te vaak één op één.’ Ook blessures speelden een rol bij de gekozen speelwijze.

De moeizame eerste helft was volgens Verbeek het gevolg van een korte voorbereiding ‘We hadden maar twee keer tactisch getraind voor deze speelwijze en begonnen een beetje onzeker.’ De late aansluitingstreffer van Yildirim en de uitbarsting van Stevens in de pauze, hielpen de thuisclub terug in de race. ‘Stevens was des duivels en liep ook in de kleedkamer nog te schelden. Als trainer moet je je niet verliezen in emotie, dat heeft altijd zijn weerslag op de ploeg. In dit geval heeft dat ons in de kaart gespeeld,’ weet Verbeek nog.

Onvergelijkbaar

Zaterdag staan sc Heerenveen en Roda JC opnieuw tegenover elkaar. Beide duels laten zich volgens de oud-trainer van sc Heerenveen niet vergelijken. ‘Roda was toen een directe concurrent voor het linker rijtje, het is nu een vreemdelingenlegioen dat strijdt tegen degradatie. Roda zal achterin de boel dichtspijkeren en reactievoetbal spelen. Heerenveen moet het spel maken en zal de restverdediging goed in de gaten moeten houden. Als Heerenveen op voorsprong komt en Roda ruimte weg moet geven kan het een aardige pot worden. Als Roda kan profiteren van een slippertje van Heerenveen, wordt het een lastige wedstrijd.’

Gertjan Verbeek zag sc Heerenveen afgelopen weekend nog aan het werk tegen FC Twente. De Friezen spelen volgens hem aantrekkelijk voetbal en hebben in Larsson en Zeneli frivole spelers van de buitencategorie, maar: ‘Aanvallend is het attractief, maar op het moment niet efficiënt genoeg. Verdedigend vond ik Heerenveen soms kwetsbaar en op het middenveld liepen spelers uit positie. Het draait minder dan voor de winterstop, maar dat zullen de mensen bij Heerenveen ook vinden.’

Statistieken

Scoreverloop:
15. 0-1 Sonko; 45. 0-2 Koné; 45. 1-2 Yildirim; 50. 2-2 Samaras; 54. 3-2 Pranjic; 57. 4-2 Huntelaar; 77. 5-2 Huntelaar; 80. 5-3 Van Dijk (pen); 82. 5-4 Sergio.

Scheidsrechter: Koopman

Toeschouwers: 20.500

Geel: Breuer (Heerenveen) Bodor (Roda JC)

Opstelling sc Heerenveen: Waterman, Seip, Hansson, Breuer, J Drost, Yildirim, Bosvelt, Bruggink (67. Prager), Pranjic, Huntelaar, Samaras (70. Nilsson)

Opstelling Roda JC: Kujovic, Bodnar (78. Lachambre), Senden, Kah, Filipovic, Bodor, Van Dijk, Sergio, Vicelich (60. Derksen), Sonko, Koné

  • bosvelt-roda-th-20082005.jpg
  • breuer-drost-roda-th-20082005.jpg
  • breuer-roda-th-20082005.jpg
  • huntelaar-2-roda-th-20082005.jpg
  • huntelaar-roda-th-20082005.jpg
  • juich-2-roda-th-20082005.jpg
  • pranjic-roda-th-20082005.jpg
  • protesten-roda-th-20082005.jpg
  • samaras-roda-th-20082005.jpg