Ajax - sc Heerenveen
24 januari, 20:45 uur
Koop nu kaarten »
Ga mee en moedig ons aan!
×

Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

De Ridder: 'Ik wil het hele seizoen van waarde zijn voor sc Heerenveen'

Gepubliceerd op 25 augustus 2012 21:03
De Ridder: 'Ik wil het hele seizoen van waarde zijn voor sc Heerenveen'

Stapje voor stapje maakt Daniel de Ridder (28) zich klaar om dit seizoen een goede prestatie neer te zetten met sc Heerenveen. De uitwedstrijd tegen AZ van zondag komt nog te vroeg voor de speler, die deze week een eenjarig contract tekende bij sc Heerenveen. ,,Ik wil eerst helemaal fit raken, en me in vorm voelen op het moment dat ik op competitieniveau ga voetballen”, zegt de nieuwe sc Heerenveen-speler.

Het goede nieuws volgde deze week. Na ruim een week op proef te zijn geweest, kon Daniel de Ridder een contract tegemoet zien bij sc Heerenveen. ,,Tuurlijk was het best spannend of ik hier kon blijven", vertelt de speler. ,,Maar ik had wel vertrouwen in een goede afloop. De club vertelde al dat ze me lieten meetrainen met de intentie om me ook een contract aan te bieden. Dat gaf een goed gevoel. Trainer Marco van Basten kent mij nog van mijn periode bij Jong Ajax. Hij had dus al wel een beeld van wat ik kan. Zelf heb ik ook vertrouwen in mijn eigen spel. Ik heb een lekker seizoen achter de rug bij Grasshoppers. Als ik zou willen had ik kunnen blijven, want de club wilde graag met me verder gaan. Ook clubs uit Zwitserland en uit de Duitse Bundesliga hadden interesse, maar ik wilde zelf graag weer lekker in Nederland voetballen."

En zo vond De Ridder zich vorige week terug in een sc Heerenveen-shirt. ,,sc Heerenveen is een leuke club, en een goede subtopper in Nederland", verklaart De Ridder zijn keuze. ,,Je voelt hier de traditie, het is een echte voetbalclub. Ik wil graag mijn meerwaarde voor het elftal laten zien. sc Heerenveen heeft me voor de flanken gehaald, maar ik hoef niet stijf aan de rechterkant te blijven. Ik krijg de vrijheid om naar binnen te komen. In Nederland zullen de meesten mij alleen kennen als rechtsbuiten, maar mijn beste periode heb ik eigenlijk op andere posities gehad. Bij Grasshoppers speelde ik vorig seizoen achter de spitsen, dat ging ook prima."

De Ridder beseft dat hij na zeven jaar in het buitenland bij het grote publiek in Nederland uit beeld geraakt is. Hij wil de voetbalsupporters dit seizoen graag bijpraten op het veld. ,,Ik vind het wel leuk om de mensen in Nederland te laten zien welke ontwikkeling ik in het buitenland heb doorgemaakt," zegt De Ridder.

Het beeld van De Ridder bij Ajax als talent dat telkens voor de actie gaat, moet wat bijgesteld worden volgens de speler. ,,Inmiddels ben ik een veel betere en completere voetballer geworden", zegt De Ridder. ,,Bij Ajax was ik nog heel erg grillig, en misschien nog wat te onrustig. In het buitenland heb ik veel stappen gezet.” In 2005 verruilde De Ridder Ajax voor het Spaanse Celta de Vigo, en vervolgens speelde hij bij Birmingham City, Wigan Athletic, Hapoel Tel Aviv en Grasshoppers. ,,Ik ben veel rustiger geworden, en kan beter de momenten kiezen wanneer ik een actie maak. Je moet niet altijd voor de actie willen gaan, maar ook juist simpel spelen als de situatie daar om vraagt. Mijn spel is meer dan alleen acties maken. Ik denk dat ik ook een bepaalde rust kan geven aan dit elftal. Op bepaalde momenten kan ik het tempo uit het spel halen, waardoor we kalmeren en de bal in de ploeg houden.”

Tegen AZ zal De Ridder nog niet meedoen met sc Heerenveen. ,,Ik zou best tien minuutjes in kunnen vallen, maar ik wil eerst helemaal fit raken, en me in vorm voelen op het moment dat ik op competitieniveau ga voetballen. Maandag wil ik minimaal een helft meedoen met de beloften om even te kijken hoe fit ik ben en hoe mijn lichaam gaat reageren. Als dat lekker gaat, kunnen we kijken wat de vervolgstappen zijn.”

Volgende week zondag komt Ajax op bezoek in het Abe Lenstra stadion. De Ridder zou dan dus tegen zijn oude club kunnen spelen. ,,Dat zou natuurlijk heel leuk zijn, maar het is geen doel”, zegt De Ridder. ,,Stap voor stap wil ik me klaarmaken voor het eerste van sc Heerenveen. Bij Grasshoppers begon ik al twaalf dagen nadat ik mijn contract getekend had. Ik kreeg twee duels later een spierblessure, en dat risico wil ik niet weer lopen. Ik wil hier een constant en goed seizoen draaien, en dan kan ik beter tien dagen extra pakken in de opbouwfase. Tuurlijk zou ik het liefste morgen al spelen, maar ik weet uit ervaring dat het niet gaat om zo snel mogelijk een paar minuutjes pakken. Ik wil het hele seizoen van waarde zijn voor sc Heerenveen.”