sc Heerenveen - NAC Breda
12 mei, 14:30 uur
Koop nu kaarten »
Er zijn nog kaarten beschikbaar!
×

Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Debuut Arnold Bruggink tegen De Graafschap

Gepubliceerd op 10 september 2004 00:00
Debuut Arnold Bruggink tegen De Graafschap

Arnold Bruggink maakt zaterdagavond in de thuiswedstrijd tegen De Graafschap voor het eerst zijn opwachting in de basiself van Heerenveen. De ex-PSV’er, die anderhalve week geleden van het Spaanse Real Mallorca werd overgenomen, krijgt van trainer Gertjan Verbeek de voorkeur boven Youssouf Hersi. De opdracht van Heerenveen voor het thuisduel tegen promovendus De Graafschap is simpel, De Friezen moeten tegen de promovendus uit Doetinchem de eerste competitiezege uit het vuur slepen.

Arnold Bruggink start zaterdag tegen De Graafschap in de basis van Heerenveen. Hij neemt de plaats van Hersi op het middenveld in.
Arnold Bruggink start zaterdag tegen De Graafschap in de basis van Heerenveen. Hij neemt de plaats van Hersi op het middenveld in.

Trainer Gertjan Verbeek heeft zijn elftal ten opzichte van de verloren uitwedstrijd tegen FC Twente op een tweetal plaatsen gewijzigd. Youssouf Hersi moet wijken ten faveure van nieuwkomer Arnold Bruggink en Saïd Bakkati keert ten koste van Hannu Haarala terug in de hoofdmacht van de Friezen. Verbeek kiest voor Bruggink omdat Hersi met aanpassingsproblemen kampt. De middenvelder gedijt het best in een 4-4-2-formatie en moet wennen aan zijn nieuwe rol bij Heerenveen. De nieuwe aanwinst Arnold Bruggink traint sinds maandag met Heerenveen mee en maakte vanochtend (vrijdag) de eerste groepstraining van de Friezen mee.

Hersi moet zaterdag wijken ten faveure van nieuweling Arnold Bruggink.
Hersi moet zaterdag wijken ten faveure van nieuweling Arnold Bruggink.


Bruggink speelt tegen De Graafschap als diepste middenvelder, een rol die hij ook bij PSV regelmatig bekleedde. Saïd Bakkati keert tegen de Achterhoekers terug als rechterverdediger. De snelheid en agressie die Bakkati meebrengt kan Heerenveen tegen De Graafschap, dat in het Abe Lenstra Stadion uitsluitend op de counter zal loeren, uitstekend van pas komen. De internationals van Heerenveen hebben een drukke periode achter de rug, mar zijn allen gezond en fit in It Friese haagje teruggekeerd. Tomasz Rzasa kwam met Polen twee maal in actie, maar kon de extra speeltijd, gezien zijn gebrek aan wedstrijdritme, uitstekend gebruiken. Radomski kwam met Polen slechts 18 minuten in actie. Hansson kreeg geen speeltijd bij het Zweedse nationale elftal en Väyrynen speelde met Finland vanwege een schorsing alleen afgelopen woensdag mee in het met 0-2 gewonnen duel tegen Armenië.

Eerdere resultaten

In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst, maar afgaande op eerdere ontmoetingen, moet Heerenveen tegen De Graafschap in staat worden geacht de eerste zege van het seizoen binnen te slepen. De Doetinchemmers waren tot dusverre weinig succesvol in het Abe Lenstra Stadion. Sinds het seizoen 1995/’96 troffen Heerenveen en De Graafschap elkaar acht maal en nog nimmer wisten de gasten met een winstpremie op zak huiswaarts te keren. Heerenveen won zes maal. Twee duels eindigden onbeslist. Heerenveen trof zestien maal doel. De Doetinchemmers schoten slechts vijf maal met scherp. De grootste zege van Heerenveen dateert van 20 maart 1999 toen De Graafschap met 4-1 verslagen werd dankzij treffers van Samardzic, Pahlplatz, Denneboom en Gerard de Nooijer. Slechts éénmaal werd er niet gescoord. Op zes december 1997 bleef het 0-0.

Vorige ontmoeting

De laatste confrontatie, op 2 november 2002, eindigde in een 3-1 zege voor de thuisclub. Heerenveen had het in de eerste helft moeilijk tegen de stug verdedigende Doetinchemmers, maar kwam op voorsprong dankzij een foutje van Doelman Wevers dat werd afgestraft door Petter Hansson. Verdedigend kwam Heerenveen amper in de problemen, maar toch kwam De Graafschap op slag van rust langzsij toen Edman op wilde ruimen, maar de bal via het hoofd van der Haar achter de volledig verraste Vonk in het doel zag verdwijnen. Heerenveen stelde na rust vlot orde op zaken. Al na acht minuten kopte Hansson een vrije trap van Hegeman achter doelman Wevers. Twee minuten later was het opnieuw raak toen Denneboom een voorzet Nurmela tot doelpunt promoveerde. De wedstrijd leek beslist, maar omdat Heerenveen het wel geloofde, liet het De Graafschap nog bijna terug in de wedstrijd komen. Gelukkig bleef doelman Hans Vonk alert. De goalie hield Colina en Turpijn van treffers af zodat de punten terecht in Friesland bleven.

Petter Hansson had een groot aandeel in de 3-1 zege op De Graafschap. De Zweed scoorde in de laatste confrontatie met de formatie uit de Achterhoek twee doelpunten.
Petter Hansson had een groot aandeel in de 3-1 zege op De Graafschap. De Zweed scoorde in de laatste confrontatie met de formatie uit de Achterhoek twee doelpunten.


Promovendus De Graafschap heeft net als Heerenveen nog maar één punt. De ploeg van trainer Gert Kruys verloor ruim van Feyenoord (6-1), speelde thuis gelijk tegen FC Den Bosch (1-1) en verloor twee weken geleden het uitduel tegen Roda JC met 2-1. De nederlaag in Kerkrade was een ongelukkige. De Graafschap was zeker niet de mindere van Roda JC, maar kreeg in de slotfase een discutabele treffer tegen. Terwijl de Doetinchemmers een blessurebehandeling van Garry de Graef mogelijk wilden maken, speelde Roda door en scoorde Cristiano, tot grote woede van de gasten de 2-1, die Roda uiteindelijk de zege opleverde. De Graafschap-trainer Gert Kruys kan beschikken over een volledig fitte selectie. Bovendien is de van PSV overgekomen doelman Rob van Dijk weer beschikbaar. De 35-jarige goalie kampte met een knieblessure, maar is afgelopen week volledig fit verklaard. Naar alle waarschijnlijkheid staat Rob van Dijk zaterdagavond tegen Heerenveen onder de lat bij De Graafschap. De stroeve start van Heerenveen is voor Gert Kruys geen reden om optimistisch naar Friesland af te reizen. ,,Heerenveen eindigt ongetwijfeld weer in de subtop. De ploeg beschikt over veel kwaliteit en als je dan ook nog eens kunt versterken met spelers als Bruggink en Sikora, doen ze gewoon weer mee om Europees voetbal.’’ Opstelling Heerenveen: Waterman, Bakkati, Seip, Hansson, Rzasa, Väyrynen, Radomski, Bruggink, Yildirim, Huntelaar, Sikora.