Ajax - sc Heerenveen
24 januari, 20:45 uur
Koop nu kaarten »
Ga mee en moedig ons aan!
×

Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Dumfries: "Roda JC is goed uit de winterstop gekomen"

Gepubliceerd op 9 februari 2018 14:50
Dumfries: "Roda JC is goed uit de winterstop gekomen"

Denzel Dumfries baalde als een stekker na de nederlaag van afgelopen dinsdag tegen PEC Zwolle. Langer dan een dag treuren kon hij niet, want zaterdag wacht alweer de volgende tegenstander. "Het vizier is inmiddels gericht op Roda JC", vertelt de 21-jarige rechtsback.

De winteronderbreking heeft Dumfries goed gedaan. Waar hij in het begin van de competitie opviel door zijn vele assists, daalde zijn rendement in het tweede gedeelte van de eerste seizoenshelft. "Als het minder gaat met het team, moet je meer vanuit de eigen taak voetballen. Dat betekent dat ik meer verdedigend werk moet doen. Nu zit ik weer lekker in mijn vel en voel ik me vrij."

En dat betekent doelpunten en assists. In het eerste duel na de winterstop werd hij uitgerekend tegen zijn oude ploeg Sparta Rotterdam matchwinner. Afgelopen dinsdag PEC Zwolle scoorde Dumfries niet alleen, maar was hij ook aangever. Met drie treffers en zes assists is hij de verdediger in de Eredivisie die het vaakst bij een doelpunt is betrokken. "Ook toen ik voor Sparta Rotterdam speelde, ging ik vaak mee naar voren. Daar was mijn laatste pass vaak niet goed. Dat heb ik hier verbeterd. Ik ben veel rustiger geworden."

Als Dumfries er in het restant van het seizoen in slaagt om nog een doelpunt te maken of een assist te geven, evenaart hij zelfs het record uit 2014/2015 van Rick Karsdorp. De toenmalige rechtsback van Feyenoord was bij tien doelpunten betrokken. "Zo'n statistiek zegt me niet heel veel, maar het zou mooi zijn om het te verbeteren."

02022018236456_FPH1640

De nul

Hoewel zijn productie anders doet vermoeden, vindt Dumfries achterin 'de nul' houden belangrijker dan een doelpunt of een assist. "Ik blijf toch een verdediger. De eerste taak van een verdediger is om geen tegendoelpunt te krijgen. Ik moet mijn man uitschakelen en duels winnen."

Maar nog belangrijker dan doelpunten, assists of de nul, is natuurlijk een overwinning. "De drie punten zijn altijd het doel, ook zaterdag. Natuurlijk willen we in ons eigen stadion de supporters entertainen, maar in deze fase zijn de punten het belangrijkste. We kunnen de punten goed gebruiken."

Een makkelijke wedstrijd tegen de Limburgers verwacht Dumfries niet. Hij zag Roda JC de laatste twee wedstrijden goed spelen tegen AZ en Ajax. "Roda JC is een leuke ploeg. Ze zijn goed uit de winterstop gekomen en hebben een aantal prima spelers. We moeten gewoon ons eigen spel spelen en uitgaan van onze eigen kwaliteiten." En wellicht zit er dan weer een doelpunt of assist in voor Dumfries. "Maar het liefst een overwinning en achterin de nul."