Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

'Friese' Mexicaan gaat in Heerenveen droom achterna

Gepubliceerd op 28 november 2018 19:00

Op de wedstrijdformulieren van sc Heerenveen Onder 17 prijkt dit seizoen een opvallende naam: Teun Sebastian Angel Wilke Braams. De geboren Mexicaan met Nederlandse roots maakt sinds augustus dit jaar deel uit van het team van trainer Wilco Hellinga. Wie is dit 16-jarige talent en hoe komt hij op Sportpark Skoatterwâld terecht?

Teun Wilke Braams poseert bij zijn school OSG Sevenwolden in Heerenveen
Teun Wilke Braams poseert bij zijn school OSG Sevenwolden in Heerenveen

Teun zit al een paar minuten te wachten op zijn afspraak in de perszaal. "Maakt niet uit", zegt hij, na een sorry van de ietwat verlate interviewer. "Kan gebeuren." Geduldig dus, maar wat vooral opvalt: vloeiend Nederlands sprekend. "Thuis sprak ik met mijn ouders altijd Nederlands. Dat heb ik wel onder de knie. Schrijven en lezen nog niet."

Het leven in Nederland is wennen voor Teun, want hoewel zijn voornaam Hollands of Fries aandoet, verraadt de rest van zijn naam dat er 'meer aan de hand is'. Dat klopt en zit zo. De ouders van Teun – geboren en getogen in Nederland – emigreren en vestigen zich na een korte omzwerving in Mexico. Ze nestelen zich in Queretaro – "een kleine stad met zo’n twee miljoen inwoners" – en krijgen twee kinderen: Gijs (19) en Teun.

Zijn hele jeugd woont Teun in Queretaro. Tot augustus dit jaar. Dan ruilt hij zijn vertrouwde omgeving in voor Nij Beets om in de jeugdopleiding van sc Heerenveen te gaan spelen. Friese wortels brengen hem naar Fryslân. Daarover straks meer.

Teun Wilke Braams krijgt instructies van trainer Menno van Dam
Teun Wilke Braams krijgt instructies van trainer Menno van Dam

Het afscheid van zijn thuisfront gaat Teun niet in de koude kleren zitten. "Het was moeilijk alles achter te laten", blikt hij terug. "Vooral in de eerste weken had ik veel last van heimwee. Nu gaat het een stuk beter. Het is best zwaar om zover van mijn vrienden en familie vandaan te zijn, maar ik heb het er voor over."

Met 'er' doelt Teun op zijn voetbalcarrière. Die begint bij de plaatselijke trots. Queretaro FC neemt het talent op jonge leeftijd op in de jeugdopleiding en voegt hem begin dit jaar toe aan de selectie van Onder 19. Een mooi compliment. Toch besluit Teun voor het avontuur te gaan. Een drastische beslissing, maar alles voor dat ene doel. "Een carrière in Europa. Dat is mijn droom. Als ik al in Europa speel, is die kans veel groter dan wanneer ik eerst in Mexico zou blijven."

Teun ziet nog meer voordelen om zijn carrière juist in Nederland te vervolgen. "In Mexico zijn ze voorzichtig met het brengen van jonge jongens. Vaak debuteren ze er niet voor hun twintigste. In Nederland durven ze talenten wel vroeg een kans te geven. Kijk maar naar hoe het met Kik Pierie ging. Dat wil ik ook."

Dus trekt Teun naar Europa. Naar Nederland. Het land van zijn ouders, van de rest van zijn familie en in het bijzonder van zijn opa en oma. "Mijn grootouders hebben altijd in Nij Beets gewoond", vertelt Teun. "Toen ik jonger was, ben ik een halfjaar bij hen geweest. Toen heb ik op school Jens leren kennen. Hij werd een van mijn beste vrienden. Bij hem en zijn gezin woon ik nu. Ik voel me er helemaal thuis."

Teun Wilke Braams poseert bij de vijver bij zijn school
Teun Wilke Braams poseert bij de vijver bij zijn school

Dankzij zijn oude schoolkameraad en zijn opa en oma weet Teun dat hij voor sc Heerenveen wil spelen. Intussen is hij al een tijdje in Fryslân en heeft hij zijn eerste optredens in het shirt met de pompeblêden achter de rug. Bij zijn debuut tegen de leeftijdsgenoten van FC Twente was de latino meteen trefzeker.

Met de ervaring in Mexico en zijn eerste wedstrijden en trainingen op Nederlandse bodem in de benen kan Teun beide voetbalculturen met elkaar vergelijken. Wat vindt hij de grootste verschillen tussen het Mexicaanse en Nederlandse voetbal? "In Mexico zijn voetballers veel individualistischer dan hier", antwoordt hij. "In Nederland gaat het spel veel sneller en zijn de ruimtes korter, waardoor je snel moet handelen."

Teun ziet nog meer verschillen. "Hier zijn de velden veel beter. Daarnaast speelde ik daar in de spits, maar bij sc Heerenveen is het de bedoeling dat ik op het middenveld ga spelen. Ook dat is anders. Het is aanpassen, maar ik vind het fantastisch. Ik leer ontzettend veel en kijk uit naar wat nog komen gaat."

Dit artikel verscheen in de november 2018-editie van Corner, de huis-aan-huiskrant van sc Heerenveen en MDH Uitgeverij.