Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Het familie-uitje van de Tolsma's uit Winsum en Dronryp

Gepubliceerd op 30 november 2018 19:00

Bij thuiswedstrijden van sc Heerenveen begint het te borrelen in Winsum en Dronryp. Er volgt dan een ware exodus naar het Abe Lenstra stadion. Hoofdrolspeler? De familie Tolsma. Met gemiddeld tien personen zijn de Tolsma’s bij thuisduels op de tribune te vinden. "We hebben onze kinderen besmet met het Heerenveen-virus."

De familie Tolsma is sterk vertegenwoordigd op de tribune in het Abe Lenstra stadion
De familie Tolsma is sterk vertegenwoordigd op de tribune in het Abe Lenstra stadion

Met de club opgegroeid

Hoewel de dorpen Winsum en Dronryp hemelsbreed slechts een paar kilometer van Leeuwarden verwijderd liggen, is de voorkeur van de familie Tolsma altijd uitgegaan naar sc Heerenveen. "Het is een gemoedelijke familieclub", vertelt Siebe Tolsma. "Dat spreekt ons heel erg aan. We zijn met de club opgegroeid."

Siebe is samen met broer Evert de aanstichter van het sc Heerenveen-virus. "Wij zijn er altijd en slaan nooit een wedstrijd over", vertelt Evert, die in het oude stadion al supporter was van sc Heerenveen. "En we zijn bloedfanatiek. Roppe, raze en natuurlijk soms zeuren op de scheidsrechter, dat hoort er ook bij."

Iedere thuiswedstrijd een 'gevecht'

Met zeven seizoenkaarten is de familie goed vertegenwoordigd in vak 10. "We zitten met zijn vijven naast elkaar en twee zitten een paar stoelen verderop", legt Evert uit. Vaak worden er nog losse kaarten bijgekocht. "Het is iedere thuiswedstrijd een 'gevecht' wie er mee mag", vertelt Evert, die geregeld vrienden van de familie ziet aansluiten bij het gezelschap.

De broers Evert en Siebe zijn altijd van de partij, maar ook hun kinderen (en partners) willen geen wedstrijd missen. "Voor ons is het echt een familie-uitje. Als er een keer iemand ontbreekt, dan merken we dat meteen. Jong en oud, man en vrouw: iedereen gaat met ons mee. De dames zijn net zo fanatiek als de heren."

Siebe is samen met zijn vrouw Jetske eigenaar van een supermarkt in Winsum. Op zaterdagavond sluit deze om acht uur en wordt er gewerkt tot een uur of negen. "Maar als Heerenveen speelt, ben ik eerder vertrokken", vertelt Siebe. "Datzelfde geldt voor de zondagmiddag en doordeweekse dagen. Het voetbal komt op de eerste plaats."

Iedereen weet het

Broer Evert onderstreept Siebe zijn verhaal. "Als er een verjaardag of een feestje is in de familie of vriendenkring, dan weten ze dat wij er niet zijn, of dat we later komen. Dat is algemeen geaccepteerd; iedereen weet inmiddels dat wij dan naar het Abe Lenstra stadion gaan."

Niet alleen tijdens de wedstrijden is de familie Tolsma fanatiek, ook daarbuiten volgen ze alles van hun favoriete club. "In onze familie-app is Heerenveen bijna dagelijkse kost. Vooral natuurlijk als er iets speelt; de laatste geruchten over transfers worden meteen gedeeld. Dan hebben we het er even met elkaar over en vaak zijn we het wel eens."

Het fanatisme is opvallend, want de ouders van Evert en Siebe waren geen fanatieke voetbalsupporters. "Ze waren wel sportliefhebbers en dat zit er bij ons ook duidelijk in. Naast sc Heerenveen en voetbal, houden we van kaatsen en schaatsen we graag."

Derde helft is ook belangrijk

De familie Tolsma komt voor het voetbal naar het Abe Lenstra stadion, maar de derde helft is ook belangrijk. Na afloop wordt een bezoekje gebracht aan Funplaza, waar ze een vaste plek bij het podium hebben. Daar wordt de persconferentie gevolgd en de wedstrijd nabesproken. "We zijn daar minimaal een uur, maar meestal langer", grijnst Evert. "We houden van gezelligheid en een biertje op zijn tijd. Omdat de kinderen ook meegaan, zorgen zij voor de taxirit naar huis."

Slechts een keer miste de familie afgelopen seizoen een thuiswedstrijd. "Wij zijn er eigenlijk altijd en hebben geen moment getwijfeld om onze seizoenkaarten te verlengen. Zolang we het gezellig vinden en mooi voetbal zien, blijven we komen. Er is zelfs een aantal dat weinig met voetbal heeft en vooral meegaat omdat het zo gezellig is."

Dit artikel verscheen in de november 2018-editie van Corner, de huis-aan-huiskrant van sc Heerenveen en MDH Uitgeverij.