Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Hoe is het met Bakkati? Over zijn zoon en duel met FC Emmen

Gepubliceerd op 3 november 2018 10:02

Zondagmiddag neemt sc Heerenveen het in eigen huis op tegen promovendus FC Emmen. Bijzonder, omdat dit duel nooit eerder op het hoogste niveau werd afgewerkt. Extra speciaal is het affiche voor Saïd Bakkati, die tijdens zijn actieve carrière voor beide clubs in actie kwam. Wat verwacht de oud-speler van de wedstrijd?

In actie tegen AZ in 2005
In actie tegen AZ in 2005

De nu 36-jarige Bakkati begon zijn loopbaan in 2000 bij sc Heerenveen. In vijf seizoenen kwam hij tot 86 wedstrijden in het shirt met de pompeblêden. In januari 2006 trok de rechtsback naar ADO Den Haag en speelde daarna nog voor achtereenvolgens Go Ahead Eagles, FC Zwolle en de tegenstander van zondag, FC Emmen.

Na zijn carrière bleef Bakkati werkzaam in de voetballerij. Als jeugdtrainer was hij actief bij FC Emmen en ging daarna als assistent-trainer bij Jong Ajax aan de slag. Samen met Jaap Stam en Andries Ulderink toog hij in juli 2016 van Amsterdam naar Londen, waar hij bij Reading hoofdtrainer Stam ging assisteren.

In actie tegen NEC in 2003
In actie tegen NEC in 2003

Bakkati en zijn collega's kenden een uitstekend eerste seizoen in de Championship. Reading haalde zelfs de play-offfinale om promotie naar de Premier League. Helaas voor The Royals was Huddersfield Town – met oud-sc Heerenveen-speler Rajiv van La Parra in de ploeg – op Wembley na strafschoppen nipt te sterk.

Ondanks die prestatie werd het drietal in maart dit jaar ontslagen. De resultaten vielen tegen. "Sindsdien zijn we met z'n drieën op zoek naar een nieuwe uitdaging", zegt Bakkati, die tijdens zijn periode bij Ajax een goede band opbouwde met Stam en Ulderink. "Het liefst gaan we straks weer als trio aan de slag bij een mooie, ambitieuze club."

Kijken bij zijn zoon

Totdat de mannen weer ergens voor een groep staan, heeft Bakkati tijd voor andere zaken dan spelers trainen en coachen. Zo staat hij regelmatig langs de lijn bij de wedstrijden van sc Heerenveen Onder 12, waar zoon Amar (11) bij speelt. "Dat is ontzettend leuk", aldus een trotse vader.

Bakkati junior mocht dit seizoen al eens meedoen met Onder 13. "Hij doet het heel aardig, ontwikkelt zich en heeft plezier", ziet Bakkati. "Of hij op mij lijkt? Ja en nee. Hij is verder dan ik op die leeftijd, maar", zo voegt hij grijnzend toe, "ik begon pas op mijn dertiende met voetballen."

Naast de wedstrijden van zijn zoon en hockeyende dochter Jasmina (14) bekijkt Bakkati ook veel wedstrijden op het hoogste niveau. Op de bank voor de tv of vanaf de tribune. Bij het duel tussen sc Heerenveen en Ajax zat de voormalige back op een van de stoeltjes in het Abe Lenstra stadion. Hij zag de Amsterdammers winnen. "Terecht."

In actie tegen Roda JC in 2003
In actie tegen Roda JC in 2003

Tegen FC Emmen denkt Bakkati dat de punten wel in Heerenveen zullen blijven. "Ik verwacht een open wedstrijd, met sc Heerenveen als uiteindelijke winnaar. Ze moeten nog wel stappen maken wat betreft een wedstrijd domineren. Dat moeten ze eigenlijk zondag kunnen laten zien. FC Emmen kan ook aardig voetballen, maar ik denk dat ze geen antwoord hebben op de snelheid van Michel Vlap en Arber Zeneli."

Of Bakkati zondag bij de wedstrijd tussen zijn voormalige werkgevers is, weet hij nog niet. "Nog even kijken of ik dat ga redden." Mocht hij gaan, welk sjaaltje zit er dan om zijn nek? "M'n eigen", lacht hij.

Het duel tussen sc Heerenveen en FC Emmen begint zondag om 12.15 uur.