Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Mei 1990: promotie sc Heerenveen ten koste Emmen

Gepubliceerd op 1 november 2018 16:30

In het Abe Lenstra stadion staat zondag het treffen tussen sc Heerenveen en FC Emmen op het programma. Het is de eerste confrontatie tussen beide clubs op eredivisieniveau. Ruim 28 jaar geleden waren de Emmenaren het laatste obstakel voor sc Heerenveen op weg naar de Eredivisie. Een treffer van Ureterper Marten Dijk zorgde ervoor dat de pompeblêdenformatie als eerste Friese club op het hoogste Nederlandse niveau mocht acteren.

sc Heerenveen promoveert eind mei 1990 via de nacompetitie naar de Eredivisie. Het is een wonderbaarlijke ontknoping van een sportief zwaar tegenvallend seizoen. De Friese club eindigt als de nummer zestien van de ranglijst. De slechte prestaties worden trainer Ab Gritter noodlottig. Hij wordt in februari, na verlies bij PEC Zwolle, vervangen door Fritz Korbach.

Marten Dijk duelleert met Roel Smand van Emmen.
Marten Dijk duelleert met Roel Smand van Emmen.

Wonder

Omdat sc Heerenveen de eerste periodetitel wist te winnen, mogen de Friezen ondanks de lage klassering toch deelnemen aan de nacompetitie. Die bestaat voor het eerst uit twee poules. De twee poulewinnaars betwisten elkaar in een finale voor één plek in de Eredivisie. De verliezer van de finale krijgt een herkansing tegen NEC, de nummer 16 van de Eredivisie. In de poule stuit sc Heerenveen op Go Ahead Eagles en NAC Breda.
 
Na twee duels, die beide verloren gaan, lijkt sc Heerenveen uitgespeeld. Dan ontspint zich een ondenkbaar scenario. De ploeg van Korbach wint de resterende twee duels en de ontmoetingen tussen Go Ahead en NAC Breda verlopen dermate gunstig voor de Friezen, dat sc Heerenveen aan het eind van de rit, op basis van doelsaldo, poulewinnaar is. In de finale om een eredivisieticket wacht Emmen.
 
‘Het was een wonder,’ beschrijft Marten Dijk ruim 28 jaar na dato het bizarre verloop van de nacompetitie. ‘Wij waren al uitgespeeld toen NAC en Go Ahead nog tegen elkaar in actie kwamen. Ik geloofde er eerlijk gezegd niet meer in, we waren compleet afhankelijk. NAC won bij Go Ahead, maar kwam één goal tekort zodat wij op basis van een beter doelsaldo doorgingen.’

Marten Dijk viert de 2-0 tegen Emmen met het publiek. Richard Goulooze (midden) en Gertjan Verbeek vieren mee.
Marten Dijk viert de 2-0 tegen Emmen met het publiek. Richard Goulooze (midden) en Gertjan Verbeek vieren mee.

Vol vertrouwen

Emmen moet vervolgens worden verslagen om als eerste Friese ploeg in de geschiedenis door te stoten naar de Eredivisie. sc Heerenveen moet eerst op bezoek in Emmen. De ploeg begint gehavend aan het belangrijke treffen. De Friezen missen drie vaste krachten. De verdedigers René Groen en Stanley McDonald en middenvelder Maarten de Jong ontbreken vanwege een schorsing.
 
sc Heerenveen begint volgens Marten Dijk vol vertrouwen aan het tweeluik met Emmen. ‘Alles zat mee, we dachten van,‘nu pakken we Emmen ook.’ Onder aanvoering van een excellerende Pieter Bijl, die na het seizoen naar FC Utrecht vertrekt, is sc Heerenveen de betere ploeg in Emmen. Toch wint de thuisclub, dankzij een treffer van Rudy Metz in blessuretijd, met 1-0.
 
Drie dagen later, op woensdag 30 mei, is de return in Friesland. Het geloof in promotie is groot. Zeker bij trainer Fritz Korbach. ‘Wie in de Europacup met 1-0 verliest gaat naar huis met de vlag omhoog en de fanfare voorop en denkt dat-ie het redt 0-5 was het beste geweest maar dit moeten ten we woensdag kunnen wegpoetsen poetsen,’ laat de in 2011 overleden oud-trainer van de Friezen in de Leeuwarder Courant optekenen.
 

Fritz Korbach

Marten Dijk roemt de rol van Fritz Korbach rondom de cruciale duels tegen Emmen. ‘In die situaties was Korbach op zijn best. Hij was misschien niet de beste veldtrainer, maar kon een elftal als geen ander op scherp zetten. Korbach zorgde ervoor dat we ontspannen naar de thuiswedstrijd toeleefden. Ik geloof dat we van tevoren met zijn allen gingen golfen.’
 
Voor de Ureterper zijn het spannende dagen. De rechtsbuiten kreeg in de slotfase van het uitduel in Emmen een flinke trap op de voet en liep met een forse bloeduitstorting op de wreef rond. ‘Het was kantje boord. Ik ben vlak voor de wedstrijd naar het ziekenhuis geweest. Dokter Mencke heeft er toen een spuit in gezet. Ik wilde per se spelen. Pijn of geen pijn, alles moest wijken voor die wedstrijd.’
 
Het Abe Lenstra stadion zit voor het allesbeslissende duel met 12.000 toeschouwers tjokvol. ‘Dat gebeurde anders alleen als Cambuur op bezoek kwam,’ weet Marten Dijk nog. sc Heerenveen schiet uit de startblokken. Gertjan Verbeek kopt al na drie minuten raak. Emmen spartelt tegen en krijgt via Gerrie Schaap een grote kans op de 1-1. Gelukkig mist de middenvelder van Emmen.
 
In de 16e minuut zorgt Marten Dijk ervoor dat het Abe Lenstra stadion voor de tweede maal die avond ontploft. Pieter Bijl neemt een corner vanaf links. De bal belandt voor de voet van Lubbe van Dijk, die hard met links uithaalt. Het schot smoort in een mêlee van spelers en Marten Dijk is er als de kippen bij om te profiteren. Hij ramt de bal in de rechterhoek achter de kansloze doelman Schokker, 2-0.

Gertjan Verbeek vecht een duel uit in de promotiewedstrijd tegen Emmen. Op de achtergrond Marten Dijk.
Gertjan Verbeek vecht een duel uit in de promotiewedstrijd tegen Emmen. Op de achtergrond Marten Dijk.

Laatste benen

De Ureterper sprint naar de Westtribune en stormt de hekken in. Als hij terugloopt naar zijn eigen helft, zweept hij het publiek op. Een moment dat hij nooit zal vergeten. ‘Het stadion ging uit zijn dak en ik werd helemaal gek. Ik zat in die periode lekker in mijn vel. Het was niet dat ik mijn beste wedstrijd voor Heerenveen speelde, maar wel mijn mooiste.’
 
De thuisclub lijkt op rozen te zitten, maar op dat moment zijn er nog bijna 75 minuten te gaan en Emmen is niet van plan zonder slag of stoot te capituleren. De spanning is te snijden. Gelukkig keept doelman Johan Tukker de wedstrijd van zijn leven. ‘Het was een lang en slopend seizoen geweest. We liepen op onze laatste benen, ‘ herinnert Marten Dijk, die een grote kans op de 3-0 mist, zich.
 
Eind goed al goed, want het blijft 2-0 en sc Heerenveen promoveert. Het uitzinnige feest na afloop zal Marten Dijk nooit vergeten. Zijn treffer, die uiteindelijk goed blijkt voor promotie, achtervolgt hem, in positieve zin, nog altijd. ‘Er zijn nog altijd mensen die vanwege die goal een praatje met me beginnen. Dat mijn doelpunt zo’n impact zou hebben kon ik me toen niet voorstellen.’

Auto-ongeluk

Marten Dijk raakt na de promotie zijn basisplek kwijt aan Gerrie Schaap, die van Emmen is overgekomen. De Ureterper knokt zich terug, maar als hij na een auto-ongeluk een ernstige enkelblessure oploopt, haalt sc Heerenveen René van der Gijp. Hij raakt uit beeld en vertrekt in 1991 naar Broekster Boys. Later voetbalt hij nog enkele seizoenen voor de club in zijn woonplaats, v.v. Oerterp. 
 
Marten Dijk koestert nog altijd warme herinneringen aan zijn periode bij sc Heerenveen en zeker de duels tegen Emmen zal hij nooit vergeten. Af en toe heeft hij nog contact met oud-spelers, maar Heerenveen volgt hij niet meer op de voet. ‘Ik volg Heerenveen zoals ik de Eredivisie volg, een beetje op afstand. Ik kijk de samenvattingen in Studio Sport, ik vind het wel prima zo.’
 
Een voorspelling voor de wedstrijd van zondag wil hij wel doen. Marten Dijk rekent op een Friese zege. ‘Lukkien (trainer Emmen, red) heeft zijn zaakjes goed voor elkaar, maar ik denk dat Heerenveen op basis van kwaliteit gaat winnen. Heerenveen moet Emmen ook pakken, want ze kunnen de punten goed gebruiken.’

Documentaire

In 2016 produceerde sc Heerenveen TV de FOX Sports DOC De promotie van de eeuw. De documentaire gaat over de ploeg die in 1990 voor het eerst promoveerde naar de Eredivisie. Bijna de gehele selectie van toen komt bijeen om over dat wonderbaarlijke seizoen te praten, waarbij de club zestiende werd maar toch promoveerde. Onder meer Maarten de Jong, Marten Dijk, Riemer van der Velde en Stanley MacDonald komen aan het woord. Bekijk de documentaire via onderstaande youtube-video.