Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Onder 13 strijdend ten onder in bekerfinale

Gepubliceerd op 4 juni 2018 13:25
Onder 13 strijdend ten onder in bekerfinale

Het Onder 13 team van sc Heerenveen speelde afgelopen weekend de bekerfinale tegen AZ Alkmaar. In Wijdewormer werd het een spannende finale. Bij rust stond sc Heerenveen met 2-0 achter, na 60 minuten voetballen was het 2-2. De wedstrijd werd met een kwartier verlengd; AZ scoorde in de verlenging de winnende treffer. Balen voor de Friezen, die knap weerstand boden tegen de landskampioen.

Onder 13 speelde met de bekerfinale de laatste wedstrijd van het seizoen. In de competitie is de ploeg van trainer Niek Westra als zesde geëindigd, tegenstander AZ won overtuigend de competitie en verloor alleen van Ajax. In de competitie verloor sc Heerenveen thuis met 0-1 van AZ en uit met 2-0.

sc Heerenveen bereikte de finale door Ajax, Alphense Boys, Willem II, Zeeburgia en Urk uit te schakelen. Aanvoerder Ingmar Mulder pakte in deze wedstrijden twee gele kaarten, waardoor hij niet kon meespelen in de finale van afgelopen zaterdag.

beker1

Eerste helft

sc Heerenveen begon goed aan de wedstrijd. In de eerste minuten kon het team de opbouw van AZ goed verstoren. AZ was nog zoekende, kansen kwamen er alleen nog niet voor de bezoekers. Na de openingsfase werd AZ sterker, de Alkmaarders kregen meer ruimte en maakten hier gebruik van.

De eerste goal van AZ valt in de dertiende minuut: een voorzet wordt knap binnen gekopt door een aanvaller van de thuisclub. sc Heerenveen heeft het dan even moeilijk en de tweede tegentreffer valt al snel. De linkeraanvaller van AZ krijgt de bal mee in de ruimte en gaat richting de goal.  sc Heerenveen-verdediger Kaj Schlette probeert het schot te blokken en raakt daarbij de AZ-aanvaller.

De scheidsrechter geeft een strafschop. Door het midden wordt deze benut: 2-0. Na die goal gaat sc Heerenveen beter voetballen; de bal is langer in bezit en AZ gaat een tempo lager spelen. Tot grote kansen leidt het nog niet, de teams gaan rusten met een 2-0 voorsprong voor AZ.

02062018239487_FPH6922

Rust

"De jongens hebben hard gewerkt de eerste helft", vertelde trainer Westra. "AZ speelt in balbezit goed voetbal en het vergt veel energie om dit te verdedigen. Op eigen helft inzakken is voor ons geen optie, wij willen vooruit verdedigen."

In de rust is er daarom vooral gefocust op balbezit, datgene wat we in de laatste fase van de eerste helft ook steeds beter zijn gaan doen. Daarnaast moesten de jongens in een overwinning blijven geloven: opgeven was geen optie. Dit hebben ze na rust fantastisch opgepakt.

In de tweede helft werd sc Heerenveen namelijk steeds sterker. De bal was langer in bezit en AZ kreeg moeite om de Friese spelers te verdedigen. sc Heerenveen kreeg meer kansen en begon aan te dringen op de 2-1. In de omschakeling was AZ gevaarlijk; bij de thuisclub speelden een aantal snelle aanvallers.

beker2

Met nog een kwartier te gaan ging sc Heerenveen meer risico nemen. Een verdediger werd in het middenveld gezet en hierdoor kon sc Heerenveen sneller aanvallen. In de 51e minuut is daar dan de treffer. Yoram Boerhout de 2-1. De spits passeert de keeper en schuift de bal in leeg doel binnen.

Met nog tien minuten te gaan gaat sc Heerenveen op zoek naar de gelijkmaker. In de tegenaanval krijgt AZ kansen, maar Bernt Klaverboer verricht goed keeperswerk. In de blessuretijd van de tweede helft scoort sc Heerenveen de gelijkmaker via verdediger Justin Valerius; 2-2. Daarna fluit de scheidsrechter direct voor het eindsignaal, er volgt verlenging.

beker3

De wedstrijd wordt met twee keer 7,5 minuut verlengd en beide teams geloven nog volop in een overwinning. AZ wankelde in de laatste fase van de tweede helft, maar start goed aan de verlenging. sc Heerenveen wil het initiatief houden, maar raakt dit langzaam kwijt.

AZ neemt weer meer de overhand maar kansen zijn er over en weer. In de zevende minuut van de eerste verlenging gaat het dan toch mis voor sc Heerenveen en scoort AZ de 3-2. Nu moeten de Friezen weer op jacht naar de gelijkmaker, maar de meeste energie is dan al verschoten. Er volgen nog enkele mogelijkheden, maar sc Heerenveen en AZ weten niet meer te scoren. Hierdoor wint AZ de bekerfinale, sc Heerenveen verlaat met opgeheven hoofd het kunstgrasveld in Wijdewormer.  

02062018239499_FPH7049

"Voorafgaand aan de wedstrijd wisten wij dat het lastig zou worden, want AZ heeft een goed team", wist trainer Westra. "Uiteindelijk hebben we er een fantastische finale van gemaakt. Na 30 minuten spelen leek het daar niet meer op, maar we zijn goed terug gekomen. In de tweede helft heb ik genoten van mijn team. Helaas zonder de beker en uiteindelijk speel je daar wel de finale voor."

Na de finale is in Heerenveen het seizoen samen afgesloten. "De jongens hebben een onvergetelijke dag gehad, dat is voor mij ook veel waard. Nu zorgen dat we snel weer een finale spelen."

02062018239503_FPH7027

Opstelling
Bernt Klaverboer, Kaj Schlette, Justin Valerius, Hylke Priem, Finn van de Berg, Boaz Zuman (Robin Bouw ’47), Dimitris Rallis, Bold Purev (Frans Kallenkoot ’70), Jimte Scholten (Tygo Land ’39), Yoram Boerhout, Harm Jan Smits (Jimte Scholten ’54);

Scoreverloop
13. 1-0 AZ
17. 2-0 AZ
51. 2-1 Boerhout
60+1. 2-2 Valerius
67. 3-2 AZ