sc Heerenveen - NAC Breda
12 mei, 14:30 uur
Koop nu kaarten »
Er zijn nog kaarten beschikbaar!
×

Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Oud-speler Daniel de Ridder: “Het wordt zondag geen makkie voor Ajax”

Gepubliceerd op 9 maart 2018 15:51
Oud-speler Daniel de Ridder: “Het wordt zondag geen makkie voor Ajax”

Daniel de Ridder speelde in het seizoen 2012/2013 bij sc Heerenveen, maar debuteerde in de Eredivisie namens Ajax. De inmiddels gestopte aanvaller denkt dat de Friezen zondag wel voor een stuntje kunnen zorgen in de ArenA. “Als sc Heerenveen het slim doet, kunnen ze het Ajax heel lastig maken.”

In het seizoen 2012/2013 stond De Ridder een seizoen onder contract bij sc Heerenveen, waar hij tot vijftien wedstrijden en drie doelpunten kwam. “Ik kijk met een dubbel gevoel terug”, vertelt De Ridder. “De mensen rondom de club waren heel erg warm. Het is een nette, beleefde club met een mooi stadion. Helaas kwam ik na een goede start ook regelmatig op de bank terecht.”

De Ridder was het niet altijd eens met de tactische keuzes van toenmalig trainer Marco van Basten en kreeg bovendien halverwege het seizoen last van een nekhernia. “Toen was het over en hebben we in onderling overleg besloten om na een seizoen uit elkaar te gaan.”

29092012226586_DSC8383

Ajax

De vleugelspeler kwam bij sc Heerenveen terecht na avonturen bij Celta de Vigo, Birmingham City, Wigan Athletic, Hapoel Tel Aviv en Grasshoppers. Toch begon het voor hem allemaal in Amsterdam. “Ik kwam op mijn elfde terecht in de jeugdopleiding van Ajax. Het was een mooie, leerzame periode, al is het voor kinderen daar niet altijd makkelijk. Toch is er geen betere voetbalschool. Ik ben daar als voetballer gevormd.”

De Ridder kwam tot 33 wedstrijden in het vlaggenschip van Ajax, waarna hij vertrok naar het buitenland. Na zijn terugkeer bij sc Heerenveen kwam De Ridder nog uit voor RKC Waalwijk en SC Cambuur. In 2015 hing hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen.

Over zijn toekomst is De Ridder aan het nadenken. Hij loopt een dag in de week stage bij de vrouwen van Ajax om er achter te komen of het trainersvak iets voor hem is. Daarnaast geeft hij als analist van de NOS iedere vrijdagavond zijn mening over het voetbalweekend.

21102012226214_DSC3483

En dus is hij goed op de hoogte van het reilen en zeilen van zijn voormalige clubs. “sc Heerenveen vind ik dit seizoen erg wisselvallig. De resultaten vallen na de winter een beetje tegen, terwijl er toch genoeg kwaliteit in de selectie zit.”

Volgens De Ridder beschikt sc Heerenveen over een prima elftal. “Er is ervaring met Stijn Schaars, maar ook de rechtsback Denzel Dumfries vind ik een erg sterke aankoop. Daarnaast ben ik al vanaf het begin af aan gecharmeerd van Real Madrid-huurling Martin Ødegaard.”

Voor het duel tussen Ajax en sc Heerenveen van zondag zet De Ridder zijn geld op een overwinning voor de thuisclub. “Maar ook Ajax speelt wisselvallig. De titel is door de matige resultaten van de laatste weken uit zicht. Door de nederlaag van vorige week tegen Vitesse zal Ajax tegen sc Heerenveen wel zeer gemotiveerd zijn.”

29092012226638_DSC8614

Geen makkie

Maar een zege voor Ajax is geen simpele optelsom, verzekert De Ridder. “Duels tegen sc Heerenveen zijn altijd lastig. Het wordt zondag geen makkie voor Ajax. Een paar weken geleden speelden ze nog 2-2 tegen PSV. Als sc Heerenveen het slim doet, kunnen ze het Ajax heel lastig maken.”

Dat slimmigheidje zit hem volgens De Ridder vooral in het druk zetten. “Ajax vindt het fijn om onder druk gezet te worden. Dan hebben ze een aantal spelers die daar makkelijk onderuit kunnen voetballen. Als sc Heerenveen erin slaagt om gedoseerd druk te zetten, dus ook af en toe terugzakken, kunnen ze het Ajax heel lastig maken.”

Uiteindelijk verwacht De Ridder dat sc Heerenveen er dit seizoen wel in gaat slagen om de play-offs voor Europees voetbal te halen. “Het moet kunnen. Het is nu vooral zaak om vastigheid in het elftal te krijgen en de goede vorm te vinden. Gezien het resterende programma moet kwalificatie aan de play-offs te doen zijn.”