Ajax - sc Heerenveen
24 januari, 20:45 uur
Koop nu kaarten »
Ga mee en moedig ons aan!
×

Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

sc Heerenveen verslaat FC Utrecht in zinderend duel: 4-3

Gepubliceerd op 9 mei 2018 23:00
sc Heerenveen verslaat FC Utrecht in zinderend duel: 4-3

In een intens en meeslepend duel heeft sc Heerenveen woensdagavond FC Utrecht een eerste tik uitgedeeld in de strijd om de finale van de play-offs. Denzel Dumfries bezorgde de Friezen vlak voor tijd de zege. Het had nog mooier kunnen zijn, want sc Heerenveen verspeelde een 3-0 voorsprong terwijl FC Utrecht lang met tien man speelde.

De basisplaats voor Henk Veerman bezorgde FC Utrecht in de openingsminuten veel problemen. In de zesde minuut zette de spits met een kaats Pelle van Amersfoort vrij voor FC Utrecht-doelman David Jensen. De middenvelder werd teruggefloten vanwege buitenspel. Kort daarna ontsnapte Veerman zelf aan zijn bewakers Dario Dumic en Ramon Leeuwin. Dumic duwde de doorgebroken Veerman stevig in de rug en mocht van geluk spreken dat arbiter Ed Janssen hem slechts bestrafte met geel.

Hoofdrol Kobayashi

Veel belangrijker was de hoofdrol die Yûki Kobayashi vervolgens voor zich opeiste. Hij schoot de toegekende vrije bal slim onder de muur door: 1-0. De Japanner was in het eerste bedrijf niet alleen belangrijk als doelpuntenmaker. Hij ontpopte tot de dwingende regisseur van menig Friese aanval.

koba

Vijftien minuten later bekroonde sc Heerenveen zijn prima eerste helft met een tweede treffer. Reza Goochannejhad benutte een perfecte voorzet van Arber Zeneli, die attent de bal veroverde na een fout in de opbouw van FC Utrecht: 2-0. Die fraaie marge gaf de thuisploeg een nieuwe impuls. Bravoure en vertrouwen resulteerden in enkele mooie aannames en fijne combinaties.

Stugge vechtmachine

Tegelijkertijd toonden de Friezen zich bij balbezit van Utrecht een stugge, hard werkende vechtmachine. Niettemin mocht de thuisploeg doelman Hansen in de rust erg dankbaar zijn. Kort na de 1-0 redde hij geweldig op een schuiver van de vrij gespeelde Mateusz Klich en kort voor de pauze stuitte hij een inzet van dichtbij van Gyrano Kerk.

Pal na rust werd het aanvankelijk allemaal nog mooier voor sc Heerenveen. Uit een fantastisch aangesneden vrije bal van Zeneli kopte Daniel Høegh vallend de 3-0 binnen. Een minuut later was het echter alweer 3-1 door een knappe kopbal van Zakaria Labyad na een geblokt schot van Klich.

hoegh

Spoor bijster

Daarna was Denzel Dumfries met een fraaie volley nog dicht bij een treffer voor Heerenveen, maar na een rode kaart voor Utrechter Yassin Ayoub raakte de ploeg van Jurgen Streppel het spoor ineens bijster. De fraaie voorspong verdween als sneeuw voor de zon. Eerst kopte Van Amersfoort ongelukkig in eigen doel na een vrije trap van Labyad, luttele minuten later verdween een afstandsschot van Urby Emanuelson via het lichaam van Dave Bulthuis achter doelman Hansen: 3-3.

Het duurde even voor sc Heerenveen die klap te boven was, maar in het laatste kwartier zetten de Friezen het tiental van FC Utrecht opnieuw serieus onder druk. Veerman schoot nog recht op doelman Jensen na een prima voorzet van Zeneli. In de blessuretijd bracht Speler van het Jaar Dumfries het thuispubliek alsnog op de banken. Hij verzilverde een prachtige opening van Kik Pierie met een heerlijke pegel.

Debutant Jizz Hornkamp kreeg daarna nog een kleine kopkans om de zege wat meer cachet te geven, maar het bleef bij de dik verdiende 4-3 zege voor sc Heerenveen. Zaterdag om 20.45 uur staat de return in Utrecht op het programma.

dumf2

sc Heerenveen - FC Utrecht 4-3 (2-0)
9. 1-0 Kobayashi
23. 2-0 Ghoochannejhad
47. 3-0 Høegh
49. 3-1 Labyad
63. 3-2 Labyad
65. 3-3 Emanuelson
86. 4-3 Dumfries

Gele kaart: 8. Dumic (FC Utrecht) 17. Pierie (sc Heerenveen) 41. Bulthuis (sc Heerenveen) 60. Klaiber (FC Utrecht) 82. Strieder (FC Utrecht)

Rode kaart: 51. Ayoub (FC Utrecht, 2x geel)

Opstelling sc Heerenveen: Hansen; Dumfries, Høegh, Bulthuis, Pierie; Thorsby, Kobayashi, Van Amersfoort (72. Rojas); Zeneli, Ghoochannejhad (88. Hornkamp), Veerman;

Opstelling FC Utrecht: Jensen; Van der Maarel, Leeuwin, Dumic, Emanuelson; Strieder, Ayoub, Klich (57. Görtler), Klaiber; Labyad (82. Dessers), Kerk (82. Troupee);