Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Schmidt over derby: "Het gaat erom hoe graag je wilt winnen"

Gepubliceerd op 6 april 2018 16:50
Schmidt over derby: "Het gaat erom hoe graag je wilt winnen"

Het was een heftige week voor Doke Schmidt en zijn teamgenoten bij sc Heerenveen. De ernstige blessures van Martin Ødegaard en Stijn Schaars overschaduwden de mooie overwinning van afgelopen weekend tegen Heracles Almelo. "De focus moet op zondag", zegt Schmidt.

Na het duel van 4 april 2015 met NAC Breda stond Doke Schmidt liefst twintig maanden met een enkelblessure aan de kant. Drie jaar later op exact dezelfde dag sloeg het noodlot weer toe bij sc Heerenveen. Dit keer was aanvoerder Stijn Schaars de pechvogel. Hij liep tijdens de training een dubbele beenbreuk op.

De 25-jarige Schmidt (zaterdag wordt hij 26) zag het gebeuren. "Ik stond er vlakbij. Schaars ging een paar man voorbij en toen hij wilde uithalen, werd zijn schot geblokt. Vervolgens hoor je hem hard schreeuwen en dan schrik je natuurlijk. De afloop is bekend."

Ook bij Schmidt zat de schrik er goed in. "Het is triest voor Stijn, maar de focus moet op FC Groningen. Hij heeft zelf ook tegen de groep gezegd dat de wedstrijd van zondag voor nu het belangrijkste is. Dat tekent zijn persoonlijkheid en hoe belangrijk hij is als aanvoerder."

16122016222243_FPH8142

De revalidatie van Schmidt vond in het begin plaats in Zeist. "Ik deed dat samen met Joost van Aken, die op dat moment ook geblesseerd was. Je bent op zo'n moment niet bezig met het teamproces, maar alleen met herstellen. Natuurlijk zitten daar soms ook moeilijke momenten bij."

Inmiddels is de Friese verdediger weer topfit en maakt hij deel uit van de selectie van sc Heerenveen voor het duel met FC Groningen van zondag. "We hebben veel met elkaar gesproken over het gebeuren met Schaars, maar voor nu is het zaak dat we naar de aankomende wedstrijd kijken."

Derby

De wedstrijd tegen FC Groningen is niet alleen belangrijk vanwege de strijd om de play-offs voor Europa League voetbal. De burenruzie is een beladen duel. "Ik ben een geboren Fries, maar heb ook Gronings bloed want mijn ouders komen uit Groningen. Ik ben in Heerenveen geboren en voel me een echte Fries, maar veel van mijn familieleden wonen in Groningen."

25022017223945_FPh071

Zondagmiddag zit er dus een grote afvaardiging van de familie Schmidt op de tribune van het Abe Lenstra stadion. "Op verjaardagen valt het nog mee met de plagerijtjes, al wil ik deze wedstrijd natuurlijk wel extra graag winnen."

Meer dan bij andere wedstrijden, is het volgens de rechtsback belangrijk dat er strijd wordt geleverd. "Het gaat erom hoe graag je wilt winnen. Pas als je strijd levert en voor elke meter vecht, kan de tactiek werken. Die motivatie moet vanuit jezelf komen."

Een overwinning op FC Groningen is belangrijk in de strijd om plek acht, beseft Schmidt. "Als we winnen, kun je ze definitief achter je laten. De komende weken krijgen we met ADO Den Haag en VVV-Venlo bovendien nog twee concurrenten. We kunnen in deze fase goede zaken doen."

25022017223916_FPH1358