sc Heerenveen - PSV
16 februari, 19:45 uur
Koop nu kaarten »
Er zijn nog kaarten beschikbaar!
×

Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Selectie fysiek getest: Otigba het snelst, Van Anholt grootste sprongkracht

Gepubliceerd op 8 juli 2013 18:03
Selectie fysiek getest: Otigba het snelst, Van Anholt grootste sprongkracht

De selectie van sc Heerenveen werd maandag onderworpen aan fysieke testen in Sportstad Heerenveen. De snelheid, wendbaarheid, conditie en sprongkracht van de spelers werden gemeten. Op basis van de resultaten krijgt elke speler een individueel trainingsschema mee in de voorbereiding. De testen werden uitgevoerd door het Belgische TopSportLab.

,,De selectie staat er fysiek goed op", concludeerde inspanningstrainer Jan van Norel van sc Heerenveen. ,,Ik ben heel tevreden. We hebben door deze testen in korte tijd veel data verzameld waarmee we aan de slag kunnen." Een greep uit de resultaten: Kenneth Otigba bleek het snelste op de 10 meter sprint, Luciano Slagveer was de meest wendbare speler, en qua sprongkracht stak Pele van Anholt boven de rest uit.

,,Kenneth is heel atletisch gebouwd", vertelt Van Norel over de snelle verdediger van sc Heerenveen. ,,Hij heeft vroeger aan atletiek gedaan, dat zie je nog steeds. Zijn loophouding is heel goed, maar hij is niet zo wendbaar. Op het parcours waarbij je om de pionnen heen sprint en snel moet draaien, scoort hij daarom een stuk minder." Op dat laatste onderdeel was aanvaller Luciano Slagveer het snelst.

Kenneth Otigba was het snelste op de 10 meter. ,,Hij is atletisch gebouwd"
Kenneth Otigba was het snelste op de 10 meter. ,,Hij is atletisch gebouwd"

Pele van Anholt kon vanaf gehurkte positie het hoogst opspringen. Hij legde deze zogenaamde 'countermovement jump' het beste af van de selectie. ,,Is dat zo?", reageert Van Anholt verrast. ,,Ik wist wel dat ik na mijn sprong de op dat moment hoogste score had. Mooi om ook in de uiteindelijke stand bovenaan te staan. Van jongs af aan is sprongkracht al een goed onderdeel van mij. Ik besteed er veel aandacht aan via krachttraining. Dit onderdeel móet ook wel goed zijn bij mij, want ik ben natuurlijk niet de grootste. Mijn lengte kan ik in de luchtduels compenseren door mijn sprongkracht. Vorig seizoen verloor ik op dit onderdeel van Kristoffer Nordfeldt. Mooi dat ik hem nu verslagen heb. Hij moet dus maar wat meer aan krachttraining gaan doen", grapt Van Anholt.

Dat Nordfeldt een minder resultaat heeft op sprongkracht dan vorig seizoen, is niet zo vreemd, zegt Steven Probst van TopSportLab. ,,Nordfeldt herstelt momenteel van een knieblessure en het zou best kunnen dat hij daardoor wat voorzichtiger is. Maar al met al ziet het er goed uit hoor. De spelers halen prima resultaten. Ook afgezet tegen andere Eredivisieclubs waarbij we metingen verrichten."

Pele van Anholt had de grootste sprongkracht. ,,Dat moet ook wel, want ik ben niet de grootste."
Pele van Anholt had de grootste sprongkracht. ,,Dat moet ook wel, want ik ben niet de grootste."

De testen van sc Heerenveen werden op een later tijdstip afgenomen dan vorig seizoen. ,,Dat hebben we bewust gedaan", vertelt Jan van Norel. ,,Vorig jaar deden we deze testen in de voorbereiding meteen na de vakantie, dat was behoorlijk zwaar voor de spelers. Nu hebben ze al twee weken voorbereiding achter de rug, waardoor ze al wat fitter zijn. Het is nu een mooie timing om deze testen te houden. De groep is nu compleet (ook aanwinst Magnus Wolff Eikrem voegde zich vandaag bij de groep, red.) en we wilden deze testen per se voor het trainingskamp doen (dinsdag 9 juli t/m zaterdag 13 juli op Terschelling, red.). Op basis van de resultaten maken we nu voor elke speler een persoonlijk trainingsprogramma. We kunnen precies zien waaraan de spelers extra moeten werken. De selectie zal voor de competitiestart van 3 augustus tegen AZ helemaal fit zijn."