Regio selectie - sc Heerenveen
27 juni, 19:00 uur
Koop nu kaarten »
Ga mee en moedig ons aan!
×

Feansjop

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Statistische terugblik eerste seizoenshelft

Gepubliceerd op 3 januari 2018 11:05
Statistische terugblik eerste seizoenshelft

Een eerste seizoenshelft met twee gezichten, zo kan de periode van augustus tot december het best getypeerd worden. Na zes prachtige wedstrijden, brak een lastige periode aan voor sc Heerenveen. De oktobermaand bleek zwaar. Hoewel de Friezen heel aardig speelden tegen Ajax, FC Utrecht en AZ, werden deze duels wel verloren. Zo zakte sc Heerenveen een paar plaatsen op de ranglijst en nestelde het zich tussen de subtoppers in het linkerrijtje.

De prestaties tegen PSV en Feyenoord mochten er zijn. In september was de ploeg van trainer Jurgen Streppel met 2-0 te sterk voor de Eindhovenaren en medio december werd er een punt gepakt in de Kuip (1-1). sc Heerenveen ging met een negende plaats de winterstop in.

Daniel Høegh kwam dit seizoen al 1620 minuten in actie. Daarmee houdt de verdediger aanvoerder Stijn Schaars (1613) en Denzel Dumfries (1598) achter zich. Dumfries staat daarnaast op een gemiddelde vijfde plaats in de Eredivisie als het gaat om het geven van assists. De verdediger gaf dit seizoen vijfmaal een beslissende pass in achttien Eredivisiewedstrijden. David Neres (Ajax) staat met tien assists op de eerste plaats.

Naast de vijf doelpunten die voortkwamen uit de assists van Dumfries, scoorde sc Heerenveen nog twintig goals. Hier hadden de Friezen 240 schoten voor nodig, waarvan er 90 op doel gericht waren. Met een percentage van 38 procent staat sc Heerenveen daarmee op een negende plaats van de Eredivisie als het gaat om meest zuivere clubs. Een statistiek die matcht met de huidige plaats op de ranglijst. sc Heerenveen kreeg 207 schoten tegen, waarvan 71 op doel. Daarmee staan de Friezen op plaats 6, alleen Vitesse, PSV, FC Utrecht, Ajax en Feyenoord kregen minder schoten tegen.

sc Heerenveen kent dit seizoen al dertien verschillende doelpuntenmakers. Dat is best uniek, gezien het feit dat bij sc Heerenveen 21 spelers minuten maakten tot dusver. De lijst wordt aangevoerd door Henk Veerman en Morten Thorsby (beide vier doelpunten). Veerman heeft gemiddeld gezien 134 minuten nodig om een doelpunt te scoren.

Met gemiddeld 53 procent balbezit scoort sc Heerenveen erg hoog. Alleen Ajax, Feyenoord en AZ wisten een hoger gemiddelde te behalen. De Friezen hadden in 12 duels meer dan 50 procent balbezit, waarvan drie keer meer dan 60 procent.

In het Abe Lenstra stadion werden in de eerste seizoenshelft al 165.501 toeschouwers verwelkomd, een gemiddelde van 20.688 per wedstrijd. Ook daarmee staan de Friezen in de top vijf.