sc Heerenveen - FC Twente
24 augustus, 20:45 uur
Koop nu kaarten »
Er zijn nog kaarten beschikbaar!
×

Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Tien feiten en weetjes over 49ste Derby van het Noorden

Gepubliceerd op 8 november 2018 12:30

Dit weekend staat-ie weer op het programma. De Derby van het Noorden. Zondag gaat sc Heerenveen op bezoek bij FC Groningen. Voor de 49ste keer in de geschiedenis staan beide ploegen tegenover elkaar. De laatste drie ontmoetingen eindigden in een gelijkspel. Komt er dit keer wel een winnaar?

Arber Zeneli zet een actie in
Arber Zeneli zet een actie in

Een winnaar aanwijzen kunnen we niet; achterom kijken wel. Daarom pakken we de statistieken van FC Groningen, sc Heerenveen en de Derby van het Noorden erbij. De opvallendste feiten en weetjes zetten we op een rij.

Statistieken FC Groningen - sc Heerenveen

1. Van de 48 ontmoetingen won sc Heerenveen er 24. De andere helft van het aantal gespeelde wedstrijden eindigde in 13 remises en 11 zeges voor FC Groningen.

2. De balans van de Derby van het Noorden in Groningen is in het voordeel van de Groningers. Van de 24 wonnen zij er 8, werd er 7 keer verloren en eindigde de ontmoeting het 9 keer in een gelijkspel.

3. De laatste keer dat FC Groningen in eigen huis de derby won, was op 13 september 2015 (3-1). De laatste keer dat sc Heerenveen in het hol van de leeuw drie punten meenam naar Fryslân, gebeurde op 15 oktober 2016 (0-3).

Yuki Kobayashi zet een tackle in
Yuki Kobayashi zet een tackle in

4. Net als sc Heerenveen wacht ook FC Groningen dit seizoen nog op de eerste thuiszege. In totaal werden vier van de vijf thuisduels verloren. Tegen FC Utrecht werd gelijkgespeeld (1-1).

5. sc Heerenveen verzamelde dit seizoen elf van de veertien punten in uitduels.

6. Daarnaast zijn de Friezen dit seizoen buitenshuis nog ongeslagen.

7. Vorig seizoen werd de derby al op de eerste speeldag gespeeld. In Groningen eindigde het duel in een doelpuntrijk gelijkspel (3-3). Mimoun Mahi en Morten Thorsby waren elk goed voor twee doelpunten. De overige goals werden gescoord door Lars Veldwijk en Reza Ghoochannejhad.

Reza Ghoochannejhad juicht
Reza Ghoochannejhad juicht

8. Tijdens het openingsduel vorig seizoen maakten Daniel Høegh en Marco Rojas hun debuut voor sc Heerenveen; aan FC Groningen-zijde debuteerde Ritsu Doan.

9. In vijf van de laatste zeven derby's die in Groningen werden gespeeld, werd maar liefst vier keer gescoord.

10. Sam Lammers maakte in Groningen zijn eerste Eredivisie-doelpunt ooit. Op 7 mei 2017 zorgde hij ervoor dat PSV met een punt huiswaarts keerde (1-1).

De wedstrijd tussen FC Groningen en sc Heerenveen begint zondag om 12.15 uur.