sc Heerenveen - FC Utrecht
16 december, 12:15 uur
Koop nu kaarten »
Er zijn nog kaarten beschikbaar!
×

Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Willem Huizing aangekomen bij laatste stap

Gepubliceerd op 11 augustus 2014 11:50
Willem Huizing aangekomen bij laatste stap

Ruim 10 jaar geleden kwam Willem Huizing bij de voetbalschool van sc Heerenveen. Door de jaren heen is hij bij de club gebleven, en hij is dan ook een van de weinigen die het volledige opleidingstraject bij de Friese club hebben afgelegd. Inmiddels heeft hij zich aangesloten bij Jong sc Heerenveen, waar hij als vleugelverdediger speelt.

Willem Huizing groeide op in het Friese Harkema, waar zijn voetbalcarrière begon. De typische Friese kalmte en nuchterheid zijn in hem niet te missen. Op de vraag hoe de stijgende lijn door de jeugdopleiding wordt ervaren, antwoordt Huizing: “Natuurlijk is het elke keer anders, als je een team omhoog gaat. En nu ben ik bij de beloften aangekomen, ik train met het eerste mee, dus ik ben zo goed als bij de laatste stap aanbeland. Maar het is net als de andere overgangen die ik meegemaakt heb”.

De mogelijk laatste stap naar het eerste brengt hem niet van zijn stuk. “Het is een stuk serieuzer, de jongens zijn ouder, dan merk je wel een verschil. Maar ik ben van plan gewoon hard te werken. Ik wil natuurlijk het liefst mijn minuten maken in het eerste, maar ik zal eerst alles op de beloften richten. Daar moet ik eerst presteren, en als ik in de loop van het seizoen een keer mee zou mogen met het eerste, dan is dat natuurlijk prachtig”. Maar hij droomt daar niet te veel over. “Het is goed mogelijk dat ik pas volgend seizoen mijn eerste minuten maak. Ik kan daar beter van uit gaan, en me volledig geven bij de beloften”.

Willem Huizing in actie tijdens de traning. Op de achtergrond kijkt Jeffrey Talan toe.
Willem Huizing in actie tijdens de traning. Op de achtergrond kijkt Jeffrey Talan toe.

Niet alleen de lange jeugdopleiding is uitzonderlijk aan Huizing: hij is een van de weinige Friezen bij de club die op speelminuten in de hoofdmacht mag hopen. Willem Huizing is opgegroeid in ‘de Harkema’, en vervolgens verhuisd naar Surhuisterveen: van Huizing kan niemand zeggen dat hij een gebrek aan Fries bloed heeft. De naam ‘Harkema’ is alom bekend bij Friezen. Huizing zijn afkomst wekt dan ook vaak interesse op: “Toen ik op de voetbalschool kwam begonnen de mensen al over het feit dat ik uit Harkema kom. Op een positieve manier, gelukkig”.

In het dorp wordt Willem Huizing nog steeds gevolgd. “Als ik bij een voetbalwedstrijd in het dorp kijk, vraagt iedereen hoe het gaat en hoe het is op de club. Ik ben sowieso altijd gesteund, ook toen ik de overstap maakte naar de D-pupillen. Dat is toch wel een goed gevoel”. Waar hij bij de junioren nog wel eens met andere Friezen voetbalde, staat hij er nu toch echt alleen voor wat betreft het Friese bloed. “Het is toch altijd fijner om Fries met iemand te kunnen spreken, het is en blijft je eerste taal”.

Als het moment zich aandoet dat Willem Huizing in het Abe Lenstra stadion in de basis start, zal hij uit volle borst meezingen. “Ja, het Friese volkslied is natuurlijk een van de mooiste momenten—dan zing ik volop mee”.