Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Parasporthelden bezoeken maatschappelijk platform sc Heerenveen

Gepubliceerd op 3 december 2015 08:53
Parasporthelden bezoeken maatschappelijk platform sc Heerenveen

Tijdens sc Heerenveen – Roda JC, stond een bijzondere bijeenkomst op het programma van het maatschappelijk platform sc Heerenveen. Sport Fryslân bracht het thema gehandicaptensport onder de aandacht en werd daarbij ondersteund door topsporters, genaamd de Fryske parasporthelden.

Met ongeveer 81.000 mensen met een lichamelijke handicap in Friesland is er een enorm potentieel voor gehandicaptensport in de provincie. Sport Fryslân zet zich dagelijks in voor de gehandicaptensport in Fryslân: van het adviseren van gemeenten op dit gebied, het organiseren van activiteiten/evenementen tot het helpen van sporters die bij een sportvereniging willen sporten. Dat is hun dagelijks werk, maar wat zijn de ontwikkelingen van de gehandicaptensport landelijk en in Fryslân? Wat wordt er nu allemaal gedaan, welke rol heeft uw organisatie hier in? Sport Fryslân is niet de enige speler op dit veld, want samen met wethouders, gedeputeerden en Revalidatie Friesland en andere partijen (die aanwezig waren) zetten zij zich in voor de gehandicaptensport.

Talentvolle sporters op naar Rio 2016

De sporters die deze middag/avond aanwezig waren, zijn talentvolle sporters die in Friesland in het Fryske parasportheldenteam zitten. Het parasportheldenteam bundelt haar krachten en wil zich op deze manier presenteren en manifesteren om de gehandicaptensport in Friesland onder de aandacht te brengen.

Daarnaast willen ze een voorbeeld zijn voor jongeren met een handicap en hen stimuleren om te gaan sporten. De meeste van deze parasporters gaan in 2016 naar de Paralympische Spelen in Rio.

Hoe zijn zij tot dit niveau gekomen? Wat drijft hun? De Fryske parasporthelden zijn boegbeelden voor de gehandicaptensport en zijn actief op het hoogste niveau in allerlei verschillende disciplines. ‘De rol van de Fryske parasporthelden is ontzettend belangrijk in het stimuleren mensen die aangepast sporten moeten sporten’, aldus Anne-Jochum de Vries, directeur van Sport Fryslân. Een aantal van deze topsporters kwam tijdens de bijeenkomst in de maatschappelijke loge aan het woord. Onder andere Rixt van der Horst (paardrijden), Sygrid Groustra (wielrennen), Olivier van de Voort (zwemmen) en Stefan, Teddy en Kasper van het nationaal CP voetbalteam vertelden hun weg naar het ultieme doel: de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro, Brazilië. Zo geven de parasporters aan dat het lastig is om de sport te financieren en er de nodige offers moeten worden gebracht om de sport op het hoogste niveau te kunnen beoefenen. Er wordt tot wel twintig uur per week getraind en een aantal parasporthelden is zelfs verhuist om optimaal te kunnen presteren. Alle topsporters hebben één eigenschap gemeen: een ontzettende wil om te presteren.

En hoe zit het met de medaillekansen in Rio? ‘Een medaille halen wordt moeilijk, maar is niet onmogelijk’, geven de heren van het Nederlands CP voetbalteam aan. Het team bereikte eerder al een knappe halve finaleplaats tijdens het WK. Zwemmer Olivier van de Voort, eerste op de wereldranglijst, hoopt hoge ogen te gaan gooien in de zomer van 2016. ‘Ik ga in Rio voor goud’, zegt hij zelfverzekerd. Met twee wereldrecords achter zijn naam lijkt zijn ambitie een realistisch doel. Kortom, we gaan nog zeker horen van deze parasporthelden.