Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Fans sc Heerenveen raken samen de kilo’s kwijt

Gepubliceerd op 9 maart 2018 15:03
Fans sc Heerenveen raken samen de kilo’s kwijt

Al jaren groeide het gewicht van de 43-jarige Piter Hofstra uit Weidum. Diverse pogingen ondernam hij om kilo’s kwijt te raken. Af en toe lukte dat ook, maar na verloop van tijd zaten de kilo’s er dubbel zo hard weer aan. Tot hij november 2017 met hulp van sc Heerenveen aan het Eurofitproject begon. “Bij het eerste meetmoment was ik al vijf kilo kwijt.”

Toen Piter Hofstra op een dag op de weegschaal stond en deze meer dan 120 kilo aangaf, wist hij dat er iets moest gebeuren. “Vervolgens kwam ik bij toeval op Twitter een bericht tegen van sc Heerenveen over Eurofit.” Hofstra meldde zich aan begon in november vorig jaar samen met veertien anderen aan het project.

EuroFIT! is een project van sc Heerenveen, Sport Fryslân en de Vrije Universiteit van Amsterdam. Fans van sc Heerenveen tussen de 30 en 65 jaar die niet voldoende bewogen en bovendien een BMI hadden van 27 of meer, konden meedoen. Onder leiding van oud-speler Niklas Tarvajärvi werd er vervolgens actief gewerkt aan een gezondere leefstijl.

Elke woensdagavond kwamen de deelnemers samen in het Abe Lenstra stadion. “Daar kregen we eerst 45 minuten theorie over bewegen en voeding. Vervolgens gingen we 45 minuten lang actief trainen.” De activiteiten waren zeer divers: van hardlopen op de tribune, tot opdrukken in het spelershome.

29112017234244_FPH4516

Finse seconden

Met een groep trainen zorgde volgens Hofstra voor een extra stimulans. “Je wordt door de anderen gepusht om verder te gaan. Als je alleen in de sportschool traint, stop je als je merkt dat je een beetje moe wordt. Dat doe je hier niet. Onze trainer Tarvajärvi laat je net over die grens gaan. Als hij zei dat we nog vijftien seconden moesten, wist je zeker dat het nog een halve minuut duurde.” Lachend: “Dat waren Finse seconden.”

De projectdeelnemers konden het goed met elkaar vinden en versterkten elkaar tijdens de activiteiten. “Iedereen werkt aan hetzelfde doel en daarnaast is iedereen supporter van sc Heerenveen: dat schept een band.” Al van jongs af aan komt Hofstra bij de club. Samen met vrienden is hij iedere thuiswedstrijd aanwezig in vak 19. “En die seizoenkaart gaat nooit weg.”

En dus was het extra speciaal dat het project plaatsvond bij sc Heerenveen. De omgeving motiveerde hem om nog beter zijn best te doen. Tijdens het twaalf weken durende project waren er vier meetmomenten. “Bij het eerste meetmoment was ik al vijf kilo kwijt. Dat stimuleerde mij enorm om door te gaan. In totaal ben ik 12,3 kilo kwijtgeraakt. Ik had dat niet verwacht, wel gehoopt.”

29112017234241_FPH4534

Snurken

Zowel fysiek als mentaal merkt Hofstra de voordelen van zijn verbeterde gewicht. “Ik voel me super. Als ik ga hardlopen, merk ik dat het makkelijker gaat. Ik zit beter in mijn vel en ik snurk bijvoorbeeld minder.” Lachend: “Daar is mijn vriendin ook blij mee.”

Nu wordt het voor Hofstra een kwestie van volhouden. Bang voor een terugval is hij echter niet. “Door Eurofit is mijn  bewustwording veranderd. Voorheen werkte ik nog wel eens door in de pauzes op mijn werk, maar nu ga ik een stuk lopen. Daarnaast eet ik kleinere porties en snoep ik minder. Het is niet zo dat ik ineens op water en brood leef, maar ik ben me wel meer bewust van de dingen die ik eet.”

Door het project is het gewicht van Hofstra gedaald naar 113 kilo. Dat wil hij graag nog verder naar beneden hebben. “Onder de magische grens van honderd kilo komen, zou fantastisch zijn. Daar zijn we ook druk mee bezig, want hoewel het project is gestopt, proberen we elke donderdagavond weer met zijn allen te sporten. Ik zou dit project aan iedereen willen aanraden. Je krijgt met een groep dingen voor elkaar, waar je alleen niet in slaagt.”

29112017234238_FPH4518