Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Succesvol arbeidsmarktproject krijgt een vervolg

Gepubliceerd op 16 februari 2018 10:00
Succesvol arbeidsmarktproject krijgt een vervolg

83% van de deelnemers aan het arbeidsmarktproject van sc Heerenveen hebben inmiddels een proefplaatsing, of zelfs een baan bij een werkgever. Het project is daarmee een groot succes en inmiddels is er begonnen met een vervolg. “Onze ambitie is om iedereen aan een baan te helpen”, vertelt projectleider Linda Steen.

In september 2017 startte sc Heerenveen in combinatie met de gemeente Heerenveen het zogeheten arbeidsmarktproject. “We wilden al een tijdje wat doen aan de werkloosheid in de regio en zijn daarover in gesprek gegaan met de gemeente”, vertelt Steen, die in de gemeente een enthousiaste partner trof.

Volgens wethouder Coby van der Laan van de gemeente Heerenveen is het best lastig om mensen te bereiken die op grotere afstand staan van de arbeidsmarkt. “Toch willen we deze mensen ook graag verder helpen, zodat ze zelfredzaam kunnen zijn. We willen dat ze in onze maatschappij op eigen benen staan. Alles begint met vertrouwen hebben in jezelf, dus tijdens dit project krijgen de deelnemers ook op mentaal vlak training.”

06092017230413_FPH_9186 (1)

ECO-coaching

De twaalf deelnemers aan het project kregen 20 weken lang wekelijks trainingen van ECO-coach Lammert Harkema en jobcoach Janine de Poorter, die bovendien op zoek ging naar werkplekken. Volgens deelnemer Marga van der Wier (48) uit Heerenveen is haar leven door het project veranderd. “Ik ben een totaal ander mens geworden. Ik was voorheen altijd bang voor het onbekende, maar heb nu veel meer zelfvertrouwen.”

Ook het zelfvertrouwen van deelneemster Sannie Hut (32) groeide door haar deelname aan de trainingen. “Vroeger trok ik me altijd terug in mijn eigen schulp, maar nu heb ik zoiets van: kom maar op. Voorheen legde ik de lat voor mezelf heel erg hoog. Nu doe ik het meer in stapjes en ben ik blij met elke kleine stap voorwaarts.”

Hut heeft inmiddels een contract voor 17 uur getekend bij schoonmaakbedrijf Eresdé, sponsor van sc Heerenveen. “Het is belangrijk dat we mensen helpen die moeite hebben met het vinden van een baan”, vertelt Durkje Hogeterp-Posthumus, rayonmanager bij Eresdé. “Wij kijken liever naar de mens, dan naar het curriculum vitae. Natuurlijk is een cv ook belangrijk, maar je moet met elkaar door de tijd komen. Als je mensen op zo’n manier kan helpen, is dat alleen maar mooi.”

Passende organisaties

Projectleider Steen is blij met de hulp van de sponsoren zoals Eresdé. “En we zijn druk bezig met het werven van meer passende organisaties. Iedereen die zich hiervoor wil aanmelden, is van harte welkom. Na een kennismaking beoordelen we of de deelnemer geplaatst kan worden en kijken we of er een klik is tussen werknemer en werkgever.”

Inmiddels is sc Heerenveen gestart met een tweede arbeidsmarktproject. De eerste intakegesprekken zijn al achter de rug. “Iedere geslaagde match telt”, vertelt wethouder Van der Laan van de gemeente Heerenveen. “Het is een supermooi project.” Dat onderstreept Steen. “We zijn heel trots op de vooruitgang die we boeken, zowel op menselijk als op zakelijk vlak. Achter elke deelnemer zit een verhaal en het is mooi dat we hierdoor deze mensen verder kunnen helpen.”

06092017230414_FPH_9191